Hanefi Bostan: Memurları iş güvencelerine sahip çıkmaya çağırıyoruz

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Kasım 2012 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, "Memurları iş güvencelerine sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Hanefi Bostan, kamuda son dönemde hızlı şekilde artış gösteren taşeron işçiliğin, iş güvencesini yok etmeye yönelik adımlara dönüştüğünü iddia etti. Memurluk mesleğine karşı sistematik saldırılar yürütüldüğünü dile getiren Bostan, "Son dönemde bir de iş güvencesine yönelik tehditler binmeye başlamıştır. Memurların iş güvencesinin ellerinden alınması ve farklı bir yapılanma oluşmasına yönelik çalışmaların hız kazandığı Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanının açıklamalarından ortaya çıkmaktadır. Son yıllarda ortaya çıkan rakamsal veriler de bu iddiaları güçlendirmektedir. Nitekim Devlet Personel Başkanlığı'nın verilerine göre, 2001 yılında 13 bin 914 olan sözleşmeli personel sayısı, 2011 yılı sonunda 213 bin 965'e yükselmiştir" diye konuştu.

Taşeron işçiliğin patladığına dikkat çeken Bostan, izlenen yanlış istihdam politikaları nedeniyle kamuda taşeron işçiliğin başlı başına bir mesele haline geldiğini ifade etti. 2000'li yılların başında 20 bin olan taşeron firma çalışanının bugün 500 bine dayandığını kaydeden Bostan, "Kamuda yaşanan bu taşeronlaşma farklı sorunları da beraberinde getirmektedir. Sosyal güvencenin olmadığı, yarınından emin olmayan yüz binlerce insan ve düşük ücretli çalışanların oluşturduğu bu sistem bir model haline getirilerek dayatılmaya çalışılmaktadır" şeklinde konuştu.

KİT'lerin durumuna da değinen Bostan, "Özelleştirmeler ve emekliliğe zorlamalar neticesinde KİT'lerde çalışan işçilerle, iş güvencesine sahip olan 399 sayılı KHK uyarınca çalıştırılan kamu görevlilerinin sayısında da ciddi düşüşler yaşanmaktadır. KİT'lerde çalışan güvenceli işçi sayısı 2001 yılında 275 bin 932 iken, 2011 yılı sonunda 156 bin 451'e gerilemiştir. Buna göre iş güvencesiyle çalıştırılan kamu personeli yüzde 52,6 oranında azaltılırken, belediyeler dışında kamu kuruluşlarında çalıştırılan taşeron işçi sayısı yüzde 2 bin 831 oranında artmıştır" dedi.

"Memur sayısı fazla diyen art niyetlidir" diyen Bostan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de kamu hizmetinde yaşanan en büyük sıkıntı personel yetersizliğidir. OECD verilerine göre bir kamu çalışanı, Avusturya'da 18, Kanada ve Fransa'da 12, Hollanda'da 19, Finlandiya'da 9, ABD'de 13 kişiye hizmet verirken, nüfusu 74 milyon 724'bin olan Türkiye'de 1 kamu çalışanına yaklaşık 29 kişi düşmektedir. OECD rakamlarına göre her 15 kişiye bir kamu çalışanı düşmesi gerekirken yapılan hesaplamalara göre Türkiye'de memur çalışan sayısının 4 milyon 981'bin olması gerekmektedir. Bu çerçevede Devlet memurlarının sayısı son 10 yılda 1 milyon 641 bin 925'den 1 milyon 824'bin 628'e çıkmış ve artış sadece yüzde 17,2'de kalmıştır. Ülke genelinde nüfus artışı dikkate alındığında son 10 yılda güvenceli istihdamın yüzde13 oranında düştüğü gözlemlenmektedir."

İlgilileri uyaran Bostan, "Türkiye Kamu-Sen tüm devlet memurlarının iş güvencesinin korunmasının mücadelesini vermektedir. Cilalı paketlerle sunulan istihdam biçimleri her türlü güvenceden mahrum, istismara açık, sendikasız, güvensiz ve güvencesiz bir modeldir. Memurun en büyük kazanımı olan iş güvenceleri gasp edilmeye çalışılmaktadır. Bu sebeple tüm memurlarımızı bu tehlike karşısında uyarıyor, yanlış yönlendirmelere kanmadan güvencelerine sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber