Karayollarında ilk: Acil kaçış rampası
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Pozantı-Tarsus Otoyolu'nda uygulamaya koyduğu ''acil kaçış rampası'', fren arızası nedeniyle tehlike yaşayan kamyon ve tırların imdadına yetişiyor.
Ağır tonajlı araçların zaman zaman karşılaştığı fren arızaları nedeniyle meydana gelen kazaların önlenmesi için yurt dışında da örnekleri görülen kaçış rampası, yaklaşık 4 ay önce Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü tarafından hayata geçirildi.
Pozantı-Tarsus Otoyolu'nda Tekir-Pozantı arasında yapılan kaçış rampası, kamyon ve tır sürücülerinin adeta korkulu rüyası olan fren arızalarına karşı güvenli duruş imkanı sağlıyor. Yokuş inerken fren arızası nedeniyle kontrolden çıkan ağır vasıtalar, kaçış rampasında durabiliyor.
Çeşitli arızalar nedeniyle fren kontrolünü yitirmiş olan araçların kaza yapması, can ve mal kayıplarına neden olmasının önlenmesi için hayata geçirilen uygulamada, yolun eğiminin tersi yönde rampa yapılıyor. Rampanın zemini, araçların güvenli şekilde durdurulmasını sağlamak için çakıl malzemeyle kaplanıyor.
Pozantı-Tarsus Otoyolu'ndaki kaçış rampası, yolun yüzde 6'lık eğimine karşın yüzde 11 eğimle güvenli duruş sağlıyor. Toplam uzunluğu 340 metre olan rampanın 195 metresini çakıl yatak uzunluğu oluşturuyor.
Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün internet sitesinde acil kaçış rampasının önlediği muhtemel kazalarla ilgili bilgilere yer veriliyor. Yükleri 15-20 ton olan ve fren sorunu yaşayan treyler, tanker ve kamyonların rampa sayesinde güvenli bir şekilde durması, fotoğraflarla gösteriliyor.
-3 rampa daha yapılacak-
Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Türkiye'de ilk kez uygulamaya konulan rampanın muhtemel kazaların önüne geçtiğini, ağustos ayı sonunda faaliyete geçen rampanın freni patlayan 7 yüklü aracın güvenli şekilde durmasını sağladığını bildirdi.
Aynı otoyolda 3 rampanın daha yapılacağını belirten yetkililer, Tekir-Tarsus arasında 2 ve mevcut rampanın yakınında 1 acil kaçış rampasının daha hayata geçirileceğini kaydetti.
Muhabir: Ömer Yıldız-İbrahim Erikan/Tevfik Işık