Sanal alemde e-devriye

Polis, dedektifliği sanal aleme taşıdı. "Sanal Devriye Büroları"nın işi sosyal medyadaki "suç" planları. Son "e-operasyon" ise Nevruz için Facebook'ta örgütlenen provokasyona yapıldı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Mart 2013 07:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgisayar ve internetin her eve girmesi, alışkanlıklarla birlikte "suç" tanımlarını da değiştirdi. "Bilişim suçları" ifadesinin yasaya girmesiyle birlikte Emniyet bünyesinde "Bilişim Suçlarıyla Mücadele Daire Başkanlığı" kuruldu. Hızla ilerleyen teknolojiye ayak uyduran polis, uzmanlık dallarını da genişletti. "Bilişim Suçlarıla Mücadele Daire Başkanlığı" bünyesinde oluşturulan yeni büro, literatüre yeni bir tanım bile kazandırdı; "Sanal Devriye."

SOSYAL MEDYAYI İZLİYORLAR

"SANAL Devriye Büro Amirlikleri"nin işi sosyal paylaşım sitelerini özellikle de Facebook ve Twitter'ı takip etmek. Bu birimde çalışan polisler gündeme göre hareket ediyor. Provakasyon ve eylem planlamak için kurulan grupları yakından izleyerek, suç unsuru içermesi durumunda ilgili birimleri uyarıyorlar.

FACEBOOK'TA ÖRGÜTLEDİLER

"SANAL suç avcıları" son operasyonu ise İzmir'de yaptı. Geçen hafta Göztepe-Karşıyaka karşılaşmasının Nevruz kutlamaları nedeniyle bir gün ertelenmesi sosyal medyada büyük bir tepki doğurmuştu. Korkutan gerginlik, maçın yeniden Pazar gününe alınmasıyla da dinmedi. Provokatif söylemler, linç çağrılarına dönüştü. Bazı taraftarlar, BDP mitingine "izin vermeyeceklerini", "gerekirse birlik olup mitingi basacaklarını" ifade etti. "O mitingi başlarına yıkalım", "Cumhuriyetin kalesi İzmir'den teröre mesaj", "O miting yapılmayacak", "Nasıl Nevruz'u İzmir'de kutlarlar. Denize dökelim bunları" başlıklarıyla oluşturulan gruplara 10 binden fazla kişi üye oldu.

SANAL alemdeki linç çağrıları polisi de harekete geçirdi. Sanal Devriye Büro Amirliği'nde görevli ekipler, linç çağrısı yapan kişileri belirledi. Ve Organize Suçlarla Mücadele polisi operasyon için düğmeye bastı.

'Lince çağıran' 8 kişi serbest

İZMİR'deki Nevruz mitingine yönelik linç çağrısı yapan isimlerin adreslerine dün baskın yapıldı. Sanal Devriye Büro Amirliği polislerinin ulaştığı bilgilerle düzenlenen operasyonda 8 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin el konan bilgisayarları incelemeye alındı.

ZANLILARDAN Y.T.'nin İzmir Ekonomi, Y.E.Ç., M.Ö. ve Ö.S.'nin Ege, M.T.'nin de Dokuz Eylül Üniversitesi'nin öğrencisi oldukları saptandı. Adliyeye savk edilen 8 kişi TCK'nın 216'ncı maddesi gereğince "Halkı kin ve nefret güderek şiddete yönlendirmek" suçlamasıyla ifade verdi. İddiaları kabul etmeyen zanlılar savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.

BU arada, BDP İzmir İl Başkanlığı da provokasyona meydan vermemek için kentteki Nevruz kutlamasını Buca Akıncılar'daki futbol sahasında yapmaya karar verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber