İftarda bir bardak su, bir kase çorba içip 20 dakika bekleyin

Yaz sıcaklarının iyiden iyiye kendini hissettirmesi, uzun saatler boyunca oruç tutulacak olması nedeniyle, Ramazan’da doğru, dengeli beslenme ve yeterli sıvı alımına dikkat etmek çok büyük önem taşıdığı belirtiliyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2013 13:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
İftarda bir bardak su, bir kase çorba içip 20 dakika bekleyin

Uzun ve sıcak günlere denk gelen Ramazan ayında sağlıklı kalmak için doğru beslenmenin önemine dikkat çeken uzmanlar, oruç tutarken mide sağlığını korumak isteyenlerin ağır hamur tatlılarından, çay, kahve tüketiminden ve yağlı gıdalardan uzak durmaması tavsiyesinde bulunuyor. İftar ile sahur arasında bol su içilmesi tavsiyesinde bulunan uzmanlar, sahurda ise bolca limonata ve komposto tüketilmesini öneriyor.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Dinç, oruç tutarken mide sağlığını korumak isteyenlerin ağır hamur tatlılarından, çay, kahve tüketiminden ve yağlı gıdalardan uzak durması gerektiğini söyledi. Ramazan ayında dikkatsiz beslenenlerin çoğunda mide rahatsızlığı şikâyetlerinin arttığı (reflü, gastrit, ülser vb.) dikkat çeken Dr. Dinç, şöyle dedi: “Bu kişilerin oruç tutarken çok dikkat etmeleri gerekir. Oruç tutarken sağlıklı olmak için beslenme düzeninden ödün vermemek gerekir. Bu dönemde özellikle lifli gıdalarla beslenmek, bol sıvı almak, yemekleri yavaş yemek ve hazmı kolay besinler seçmek büyük önem taşır. Hafif bir iftar, akşam yemeği ve sonrada hafif bir sahur yapılmalı. İftar yaparken özellikle dikkat edilmesi gereken sindirimi zor, ağır yemeklerden ve hayvansal gıdalardan kaçınmak gerekir.”

İFTARDA BİR BARDAK SU, BİR KASE ÇORBA İÇİP 20-30 DAKİKA BEKLEYİN

Gün boyu oruç tutulduktan sonra iftar sofralarında da dikkatli olmak gerektiğinin altını çizen Dr. Dinç, şu tavsiyelerde bulundu: "İftar yemeği yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yenilmeli. Metabolizmayı çalıştırmak ve birden yemek yemenin boş midede yol açabileceği sağlık sorunlarını engellemek için saatler süren açlık sonrasında mideye yüklenmemek gerekir.”

Dr. Dinç, “Oruç açıldıktan sonra kan şekerini bir anda yükseltmeyecek sıvı içeren hafif bir öğün tercih edilmeli ve 20–30 dakika dinlenilmelidir. Örnek olarak 1 bardak su ile oruç açıldıktan sonra 1 kâse çorba ve bir kaç dilim tam tahıllı ekmek tüketildikten sonra 20–30 dakika dinlenerek ara yemeklere geçilmelidir.” şeklinde konuştu.

SAHURDA BOLCA KOMPOSTO TÜKETİN

Sahurda posasız ve ağır besinlerin tüketiminden kaçınılması, hafif bir kahvaltı yapılması gerektiğini aktaran Dr. Dinç, şeker içeren basit karbonhidratlar kan şekerinin aniden düşmesine neden olduğu için tercih edilmemesi gerektiğini vurguladı. Dr. Dinç, şöyle konuştu: “ Protein içeren besinler süt, yumurta, peynir gibi uzun süre tok tutucu özelliğinden dolayı tercih edilmelidir. Tuzlu ve salamura besinler susamaya neden olacağından tüketilmemelidir. Az su içilmesi Ramazan ayında gözlenebilen en önemli beslenme yanlışlarındandır. Özellikle yemekten önce sıvı almaya özen gösterilmelidir. Gün boyunca kaybedilen sıvı miktarı oldukça fazladır. Bunun yerine konması gerekmektedir. Sıvı olarak limonata, taze sıkılmış meyve suyu, komposto tüketilebilir.”

İFTAR VE SAHUR ARASI BOL SU İÇİN

Ramazan'ın yaza gelmesi sebebiyle sıvı tüketiminin arttığı yetişkin bir insanın günde en az 1,5–2 litre su içmesi gerektiğini dikkat çeken Dinç, “İftar sofrasında yemekle beraber su tüketimini biraz daha kısıtlayarak iftarla sahur arası 10–12 su bardağı su içmek doğru olacaktır. Çay, kahve, kola gibi kafeinli ve asitli içecekler vücutta ki suyu tüketirler. Bu nedenle ramazanda su dengesini koruyabilmek için bu tür içeceklerin tüketimine dikkat edilmelidir.” dedi.

SİGARAYA DİKKAT

Sigara içmenin ciddi sorunlara yol açtığını, mideye ciddi zarar verdiğini onun için özellikle reflü hastalığı olanların Ramazan'da sigaradan kesinlikle uzak durması gerektiğini belirten Dinç, iftarın sigara ile açılmasının ise insanın kendine yapabileceği en büyük kötülük olacağını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber