19 Mayıs'ta yoğun bakım ayıbı. Hemşire yok, yataklar boş, hastalara ise uzağa sevk

Haber Giriş : 07 Mart 2006 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRKİYE'NİN birçok kentinde yoğun bakım ünitesi olmadığı için hayati tehlikesi bulunan hastalar, binbir güçlükle başka şehirlere nakledilirken, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tam tersi bir durum yaşanıyor. Hastanenin 2 milyon dolar harcanan 24 yataklı uluslararası standartlardaki Mikail Yüksel Yoğun Bakım Ünitesi, ?hemşire olmadığı' gerekçesiyle bir yıldır tam olarak hizmete açılamıyor.

Mevcut hemşirelerle sadece 8 yatağı hizmet veren yoğun bakım ünitesinin cihazları ise depoda çürümeye terk edildi.

Mezunlar işsiz

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Sarıkaya, sahip oldukları yoğun bakım ünitesine birçok üniversitenin sahip olmadığını belirterek şunları söyledi:

?Yoğun bakım hastaları özel ilgi gerektiren, 24 saat başlarında en az iki hemşire olması gereken hastalar. Biz şu anda 13 hemşire ile hizmet veriyoruz. Teknik donanım var, uzman personel var ama hemşire olmadığından bölge için çok önemli ihtiyacı karşılayacak olan 16 yoğun bakım yatağı çalıştırılamıyor. Mezun ettiğimiz yüzlerce genç hemşire ise evlerinde iş bekliyor. Bu son derece acı.?

Sarıkaya, OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nin Artvin, Sivas ve Kastamonu üçgenindeki bölgeye hizmet verdiğini, hemşire açığı nedeniyle bölgedeki hastaların mağdur duruma düştüklerini vurgulayarak, ilgililerin bu konuda kendilerine yardımcı olmalarını istedi.

2 milyon dolar harcandı

Başhekim Prof. Dr. Tayyar Cantürk, kullanılamayan yoğun bakım ünitesiyle ilgili olarak şunları söyledi:

?2005 yılı Ocak ayında 2 milyon dolar harcayarak yaptığımız 3 üniteli Mikail Yüksel Yoğun Bakım Ünitesi'nde 24 yatak kapasitesi bulunmaktadır. 900 yataklı hastanemizin diğer bölümlerindeki hemşirelerin yetersiz olmasından dolayı, bu bölüme aktarma yapamıyoruz. Maliye Bakanlığı'na yaklaşık 1 yıldır hemşire talebinde bulunuyoruz. Ancak bu talebimiz olumlu karşılanmıyor. 1 yıldan bu yana yoğun bakım ünitemizin 16 yatağın bulunduğu 2 bölüm hemşiresizlikten dolayı hizmete açamıyoruz. Son teknoloji ile donatılan bölümlerin cihazları depolara kaldırdık.?

Cantürk, sadece 8 yataklı bir bölümde yoğun bakım hizmeti verebildiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

?Diğer 16 yatağında açılabilmesi için 40 hemşireye ihtiyacımız var. Maliye Bakanlığı'na döner sermayeden çalıştırma izin talebimiz olumlu görülmedi. Çalıştırma izin isteğimize olumlu cevap gelseydi, hemşireleri döner sermayeden çalıştırmak kaydıyla alacaktık. Ancak bu isteğimiz de diğer yazışmalarımız gibi olumlu gelmedi. Şimdi bu kadar masraf yapılan son teknoloji ile donatılmış ve insanların hayatlarını kurtaracak olan hayati bir ünite hemşiresizlikten açılamıyor. Burada insanların hayatlarını kaybetmesi durumunda bunun sorumlusu kim olacak??

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber