Ek ders zammı hüsran oldu
1. Yıllardan 2004'dür. Kasım ayları yakındır. MEB Bilgisayar kampanyası düzenlemiştir. Kampanya hakkında Kamuoyuna sunulan vaatler gerçekleşmez. Öğretmenler günüde yakındır. Kamuoyu baskısını azaltmak için o çok önemli açıklama yapılır. Ek dersler 5 ytl olacak. Sırtı sıvazlanan öğretmen üstüne birde köpüklü kahve içer, tiryakidir, aynı zamanda birde tütün sarar.
2. Yıllardan 2005 dir. Kasım ayları yakındır. Tabi Öğretmenler günüde
yakındır. Ve çok önemli açıklama yapılır. Ek dersler 10 ytl olacak. Sırtı
sıvazlanan öğretmen üstüne birde köpüklü kahve içer, tiryakidir, aynı zamanda
birde tütün sarar.
3.Ama söylenenler bir türlü gerçekleşmez. Ev sahibi hadi yine iyisiniz türküsünü
söylemektedir. Olaya başbakan el koyar. Bir komisyon kurulur, ek derse zam komisyonu.
Ve açıklama yapılır, ek dersi 8 kat artırdık. Öğretmenin ağzı kulaklarındadır.
Zaten ağzını bir oradan alıp orijinal yerine koysa işler zaten düzelecektir,
ama ekonomik durumdan dolayı bir türlü ağzı yerine gelmemektedir. Gerçekler
bir müddet sonra anlaşılır. Bu 8 kat artış enflasyona karşı artıştır. Hedeflenen
enflasyon yüzde 5 olduğundan 8 kat artınca ek ders yüzde 40 artmış. Nasıl hesapsa?
Aslında üç türlü yalan vardır derler bir yalan iki kuyruklu yalan üç istatistik
buda öyle bir şeydir herhalde.
2004 yılı Kasımında 5 milyon olacağı açıklanan ek ders, 2005 Kasımında 10 milyona çıkar, maliye bakanının kaşlarını çatmasıyla geri 5 milyona iner.
Bu 5 milyon öğretmene nasıl yansıyacaktır? Eskiye göre kiminde artış sağlarken, bir çoğunda hüsran olmuştur. Eskiden ücret alanlar alamaz olmuş, eline bir miktar para geçenlerin daha az geçmeye başlayacaktır.
Ek ders ücretleri konusunda bazı hesaplamalar yaparsak, yeni düzenlemeye göre birçok öğretmenin mağdur edildiği görülecektir.
1. Ayda 60 saat ücret alan bir yüksek lisans mezunu şimdi 280 YTL ücret alıyor. Yeni düzenleme ile 300 YTL alacak. Artış 20 YTL.
2. Ayda 60 saat ücret alan doktora yapan bir öğretmen şimdi 295 YTL ücret alıyor. Yeni düzenleme ile 300 YTL alacak. Artış 5 YTL.
3. Örneğin kimya öğretmeni kendi alanında 10 saat derse giriyor ve 10 saatte başka alanda derse giriyor. Ders dışı hazırlıkla birlikte Haftada 12 saat ücret alıyor ayda 48 saat eder. Eline 170 YTL. geçer. Yeni düzenleme ile alan dışı dersler maaş karşılığı sayılacağından 10 saat alan dışı girdiği dersin 5 saati maaş karşılığı sayılacağından haftada alacağı ücret 7 saate düşecek. Yeni düzenleme ile Alacağı ücret 140 YTL. Artış -30 YTL.
4. Bir okulda Müdür ve edebiyat öğretmeninin branşının aynı olduğunu varsayalım. Edebiyatçı 21 saat derse girerek Haftada 6 saat ücret alıyor ayda 24 saat eder. Eline 85 YTL. Geçer. Yeni düzenleme ile idareciler 6 sat derse gireceğinden bizim edebiyatçının dersine müdür el koyar edebiyatçı 15 saat derse girer bu da maaş karşılığına denk geldiğinden haftada alacağı ücret 0 saate düşecek. Yeni düzenleme ile Alacağı ücret 0 YTL. Artış -85 YTL.
5.Çalıştığı okula göre ders saatlerine bağlı olarak ders dışı hazırlık alan öğretmenler ders dışı hazırlık saatleri 10 saate bir eşitlendiğinden bir çok branş bu durumdan olumsuz etkilenecek ayrıca haftalık ders dışı hazırlık saati 3 saatle sınırlandığından yine eskiye nazaran ücretinde artış olan yok
6. Şimdi durumunda bir değişiklik olmayan öğretmenin ücretini karşılaştıralım.60 saat üzerinden şu anda 215 YTL ücret alan bir öğretmen yeni düzenlemeyle 300 YTL alacak. Artış 85 YTL. Sonuçta idareciler ve sınıf öğretmenleri haricindeki diğer öğretmenler bu durumda eskiye nazaran zarardadır.
Haberi yazan: Demokles