Görevden alınan Uzun: Çekilip, köşemizde oturmasını biliriz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2006 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı görevinden dün alınan Sabri Uzun, ''çekilip, köşemizde oturmasını biliriz'' dedi.

CNN TÜRK'e konuşan Uzun, görevden neden alındığını sorgulamayacağını belirtti ve "olayı kazancımız, kaybımız nedir diye yorumlamak, bize göre değil. Bunu sorgulamak, seviyesizlik olur" dedi.

Göreve nasıl geldiyse, öyle gitmesini de bileceğini ifade eden Uzun, bir küskünlük içinde olmadığını, Emniyet teşkilatındaki görevinden ayrılmayacağını söyledi.

Sabri Uzun, 'görevden alınmanızı Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner ile aranızdaki görüş ayrılığına ya da Meclis Şemdinli Komisyonu'ndaki açıklamalarınıza mı dayandırıyorsunuz?' sorusuna ise, "bu, çok bilmişlik olur. Bunu yapmamak lazım. Üst makamlara saygım sonsuz. Bir bildikleri vardır elbet" karşılığını verdi.


GÖREVDEN NASIL ALINDI?

Uzun'un Şemdinli Komisyonu'na verdiği ifade askerin yanı sıra hükümetin de tepkisini çekmişti. Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Uzun'u şöyle eleştirmişti:

"Kamu görevlisinin görevi bilgi vermektir, yorum yapmak değil. Eğer bir tereddüdü varsa amirlerine bildirseydi. Kimse, o komisyonlar üzerinden popülarite elde etmeye, kahramanlık yapmaya kalkışmasın. Kimin elinde ne bilgisi varsa, ben buradayım. Eğer o ifadeler doğruysa, gider savcıya, Adalet Bakanlığı'na, İçişleri Bakanlığı'na verir. Eğer gereğini yapmazsak, o takdirde biz onun her türlü sorumluluğunu alırız. Değilse her türlü anlama gelebilecek bu türlü beyanları fevkalade sakıncalı buluyorum."

Şemdinli Komisyonu üyesi CHP'li Ahmet Ersin, Çiçek'in sözlerine tepki göstererek şunları söylemişti:

"Komisyonu işlevsiz kılmaya yönelik bir çabadır. Hükümetin de Şemdinli olaylarında sorumluluğu var. Bakan Çiçek açıklamalarıyla hükümetin bu sorumluğunu gizlenmeye çalışılıyor. Başbakan 'Sonuna kadar gidilsin' diyorlardı, Şimdi olayı soğutmak istiyorlar."

Sabri Uzun'un görevden alınması Genelkurmay Başkanlığı'nın Şemdinli iddianamesiyle ilgili sert açıklamasından iki gün sonra geldi. Genelkurmay'ın yaptığı yazılı açıklamada şöyle denilmişti:

"Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yapılan bu haksız ve maksatlı suçlamalar karşısında, öncelikle anayasal sorumluluğu olanların tavır almaları, bu saldırıyı bütün yönleriyle ortaya çıkarmaları ve arkasındaki çarpık zihniyetin temsilcilerini makam, statü ve konumları ne olursa olsun kamuoyuna açıklamaları ve haklarında işlem yapmaları gerekmektedir."


Sabri Uzun ne demişti?

Sabri Uzun, Şemdinli Komisyonu'nda sorulara şu yanıtları vermişti:

Seferi Yılmaz (Bombalanan Umut Kitabevi'nin sahibi) bizim hedefimiz değil. Hakkâri istihbaratının da değil. Örgütle ilişkisini bulamadık. Bize göre yok. Jandarma'da varsa bize bildirmek zorunda. Hakkâri Valisi'nin, Emniyet Müdürü'nün, İstihbarat Şube'nin bilgisi olmayacak, böyle bir operasyon yapılacak. O zaman bir keşmekeş çıkar.

İnsanlar (sanıklar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve Veysel Ateş) Hakkâri'den Şemdinli'ye gidiyor, operasyona. Ama bundan Vali, Emniyet Müdürü ve İstihbarat Şube'nin haberi yok. Veya bilgi verilmiyor. Böyle bir şeyi kabul edemem. Eğer bir koli gelecekse takibini yapacağım. Jandarma, Seferi Yılmaz'ı böyle yakalasaydı, kanunsuz dinleme olur beraat ederdi.


'Başka güç var'

(Hakkâri, Şemdinli ve Yüksekova'daki patlamalardan kim sorumlu?) Yerel bir disiplinsizlik. Örgüt bazı olayları üstlenmiyor. Olayların sayısı sıklığı, örgüt disiplinine uymayışı bizi tedirgin etmiştir. Normal değil. Bir yerde olay yükseliyor, başka yerde çok düşük seviyede. Bir anormallik var. Halktan insanlar zarar görmediği halde örgütün üstlenmediği olaylar var. Demek ki şüpheli bir durum var. Yani başka bir güç bu anormalliği yapıyor demektir.

(Bunlar önceden haber alınıp önlenemez miydi?) Hırsız evin içinde olursa kilit işe yaramaz. Dünya Barış Günü, Kadınlar Günü'nde örgütün hiç bombası yok. Burada Barış Günü'nde bomba patlıyor. İmralı'ya gidecek otobüse bomba ve sahibine tehdit var. Cemaatlerden biri dershane yeri kiralamış. Oraya saldırı olmuş. Örgüt-cemaat savaşı gibi bir anlam taşıyor. Şimdiye kadar buna tesadüf etmedim. Bunlar bir yere oturmuyor. Roj TV'de olaydan beş-10 dakika sonra haber yapılmış, planlıymış... Soran makama bunun böyle olmadığını, haberin saat 20.00'de verildiğini, beş-10 dakika sonra haber verilmediğini bildirdik.

Eğer yerel bir disiplinsizlikse bunun ülke genelindeki basında haberi çıkmaz. Ankara bu disiplinsizliğin hiçbir yerinde yok. Eğer Ankara bu işin bir yerinde olursa ulusal basın örgütün aleyhine kullanılır, eylemlerin meşrulukları konusunda. Böyle bir şey yok. Ankara'da bir disiplinsizlik yok. 30 Ağustos 2004'ten bu tarafa yok. Bu tarih Jandarma Genel Komutanı'nın göreve geliş tarihidir. O göreve geldikten sonra ben bu tür çeteleşme görmedim, hissetmedim.

Meclis'te böyle bir irade varsa (disiplinsizlik) önlenir. Bundan daha büyük irade yok.

(Bu olayı nereye oturtacağız?) Faili olan kişiler oturtacak.

(Termal kamerayla izlenen bir yere 1 Kasım'da 150 kilo patlayıcı nasıl girdi?) Yani kilit bozulmuş efendim. Evin içinden olursa her şey girer.

1 Ocak'tan beri Türkiye'de, Van, Diyarbakır, İzmir ve İstanbul'da 81 kilo plastik patlayıcı yakaladık. Bunlar PKK'nın. Oraya (Şemdinli) girse de yakalanır..(Niye yakalanmadı?) Orada kilit bozuk efendim.

(Kim soktuğu konusunda) Ben bir hüküm veremem. Adaba aykırı.

Ama fotoğrafı yan yana koyduğunuz zaman görünüyor.


'Savcı doğru yolda'

(Astsubayı tanıdığını söyleyen) Generali tartışmam. Uygun düşmez. İhtilaller, gözaltına alınan ve asılan cumhurbaşkanları, başbakanlar var. Parlamentonun feshi var. Atatürk'ün iltifat ettiği bir Cumhurbaşkanı gözaltına alınmış. Şemdinli o zaman vardı, yeni değil...

Elimizdeki bilgi ve belgelerin hepsini savcıyla paylaşıyoruz.

Savcı (Ferhat Sarıkaya) zaten doğru yolda.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber