Veteriner Hekimlerin Zam ve Tazminatı BKK İle Arttırılabilir
Ülkemizde geçen yıldan bu yana çok ciddi bir şekilde kuş gribi vakaları görülmektedir. Ortaya çıkan sorun nedeniyle Şubat ayında Tarım Bakanlığınca KPSS yoluyla veteriner alımı yapılmıştır. Ancak, kuş gribi tehdidi nedeniyle iş riskleri artan veteriner hekimlerin, zam ve tazminatlarında, bu riske ilişkin hiçbir düzenleme yapılmamıştır. Bugünkü dosyamızda kanuna gerek olmaksızın Bakanlar Kurulu Kararıyla yapılabilecek hukuki düzenlemeye ilişkin teknik detay aktaracağız.
VETERİNER HEKİMLERİN MAAŞI BKK İLE ARTTIRILABİLİR Mİ?
657 sayılı Kanunun Zam ve Tazminatları düzenleyen 152'nci maddesinde Zamlar;
1- Niteliği ve çalışma şartları bakımından güç olan işlerde çalışanlara iş
güçlüğü zammı,
2-Hayat ve sağlık için tehlike arzeden hizmetlerde çalışanlara iş riski zammı,
3-Sayıştay'a hesap vermekle yükümlü olan saymanlarla, vezne açığından malen
sorumlu olan veznedar ve diğer görevlilere mali sorumluluk zammı,
4-Temininde, görevde tutulmasında veya belli yerlerde istihdam edilmesinde güçlük
bulunan elemanlar için temininde güçlük zammı,
olmak üzere dört başlık altında düzenlenmiştir. Zamlarla ilgili olarak
bir tavan da belirlenmemiştir. Bu durum zamlarla ilgili bir artış yapılmasında
ciddi bir esneklik sağlamaktadır.
Yine bu maddede, Tazminatların; "Görevin önem, sorumluluk ve niteliği, görev yerinin özelliği, hizmet süresi, kadro ünvan ve derecesi ve eğitim seviyesi gibi hususlar gözönüne alınarak bu Kanunda belirtilen en yüksek Devlet Memuru aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarının, bu maddede belirlenen oranları geçmemek üzere Bakanlar Kurulu Kararı ile belirleneceği" hüküm altına alınmıştır.
Bu maddenin Özel Hizmet Tazminatını düzenleyen bölümünde; Sağlık Hizmetleri Sınıfına dahil kadrolarda görev yapanlardan; 1. Klinik Şefi, Klinik Şef Yardımcısı, Başasistanlık görevini yapanlar ile Uzman Tabipler için % 215 ine; 2. Diğer dört yıl ve daha fazla süreli yükseköğrenim veren okul mezunları İçin % 145 ine; 3. Dört yıldan aşağı yükseköğrenim veren okul mezunları için % 100 üne; 4. Lise dengi mesleki öğrenim veren okul mezunları için % 72 sine; 5. Ortaokul dengi mesleki öğrenim veren okul mezunları için % 60 ına kadar ödeme yapılabileceği belirtilmiştir.
Yine bu bölümde; Sağlık Hizmetleri Sınıfına dahil kadrolarda bulunan personelden; kalkınmada öncelikli yörelere sürekli görevle atananlara bu yörelerde fiilen çalıştıkları sürece uzman tabipler için 90, diğerleri için 75 puana kadar, diğer yörelerden Bakanlar Kurulunca belirlenecek köy ve diğer yerleşim birimlerine sürekli görevle atananlara ise 15 puana kadar ilave ödeme yapılabileceği hüküm altına alınmıştır.
Ayrıca bu maddenin Ortak Hükümleri düzenleyen bölümünde; Bu zam ve tazminatların hangi işi yapanlara ve hangi görevlerde bulunanlara ödeneceği, miktarları, ödeme usul ve esasları ilgili kurumların yazılı isteği ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Maliye Bakanlığınca bütün kurumları kapsayacak şekilde ve 154 üncü madde uyarınca katsayının Bakanlar Kurulunca değiştirilmesi durumu hariç yılda bir defa olmak üzere hazırlanacağı ve Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulacağı hüküm altına alınmıştır.
Bu hükümler çerçevesinde, Bakanlar Kurulu Kararı ile 24.02.2005 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 2005/8501 sayılı Kararda(Yanödeme Kararnamesi) aşağıda yer verilen düzenlemelere yer verilerek gerekli açıklamalarda bulunulacaktır.
"A- ZAMLARLA İLGİLİ DÜZENLEME İş Güçlüğü Zammı/ İş Riski Zammı/ Tem. Güçlük Zammı/ Mali Sorum. Zammı S. No KADRO (GÖREV) UNVANI VE KARİYER 1 a) Klinik Şefi........................................ : 900
500 1800 - g) Tıpta Uzmanlık Tüzüğünde belirtilen dallarda bu Tüzük hükümlerine göre uzmanlık belgesi alanlarla, aynı dallarda doktora yapmış olanlar (Bunlardan Sağlık Hizmetleri Sınıfı Asistan kadrolarında olanlar dahil)........................ : 800 500 1300 - ?.. 5 a) 6343 sayılı Kanunun 7 nci maddesi uyarınca çıkarılan yönetmelik
esaslarına göre uzmanlık sınavlarında başarı göstererek uzmanlık belgesine
sahip olan Uzman Veteriner........................ : 650 500 1800 - NOT: A) IV sayılı Cetvelde yer alan bölgelerden; B) IV sayılı Cetvelde sayılmayan kalkınmada öncelikli yörelerde
çalışanlara ................ : 1500 B- TAZMİNATLARLA İLGİLİ DÜZENLEME SAĞLIK HİZMETLERİ Kadroları Sağlık Hizmetleri Sınıfında bulunan ve fiilen görev yapanlardan ....................................Tazminat Oranı/ (%)E k T a z m i
n a t O r a n ı (%) |
C- ZAM VE TAZMİNATLARLA İLGİLİ GENEL AÇIKLAMA
Yukarıda yer verilen hükümlerde de görüleceği üzere, zamlarla ilgili düzenlemede tavan miktarları olmadığı için ciddi bir esneklik bulunmaktadır. Bu çerçevede zamlarda Bakanlar Kurulu Kararı ile gerekli artışların sağlanması mümkündür. Özellikle Ülkemizde görülen Kuş gribinin ortaya çıkmasıyla Veteriner Hekimlik mesleğindeki iş riski ciddi oranda artmıştır. Hayvanlardan insanlara geçme ve ölüm riski gibi ciddi bir risk içeren meslek mensuplarının ücret artış talepleri haklılık kazanmıştır.
Biz özellikle iş riski ve iş güçlüğü zammı konusunda önemli bir artış sağlanması gerektiğini düşünüyoruz.
Tazminatlarla ilgili olarak da 657 sayılı Kanunun 152'nci maddesinde yer alan; kalkınmada öncelikli yörelere sürekli görevle atananlara bu yörelerde fiilen çalıştıkları sürece tavan oranı olan 75 puana kadar ek tazminat ödenmesi sağlanarak 25 puanlık bir artış sağlanmasının Bakanlar Kurulu Kararı ile arttırılabileceğini düşünüyoruz. Şuan 50 puana kadar ödeme yapılabilmektedir.
Sonuç olarak yukarıda yer verilen açıklamalarda da görüleceği üzere kanuni düzenleme yapılmaksızın sadece BKK ile Veteriner Hekimlerin maaşlarında önemli miktarda iyileştirme yapılabileceğini düşünüyoruz.
Özellikle şu hususuda belirtmek gerekir ki Doktorlara yapılan döner sermaye ödemeleriyle ücretlerinde önemli iyileştirmeler yapılmıştır.
Bu nedenle zam ve tazminatlarda yapılacak düzenlemelerde Veteriner hekimler lehine bir düzenlemenin dengeyi bozacağı düşünülmemelidir. Yani Pratisyen Tabiplerin ek tazminat tavanı 50 iken Veteriner Hekimlerin ek tazminat tavanı 75 olarak belirlenmesi dengesizlik olarak düşünülmemelidir.
Şayet düşünülürse Pratisyen Tabiplerin ek tazminat tavanının da 75 olarak belirlenmesi uygun olacaktır.