Aile Bakanlığı'ndan kadına şiddet açıklaması
''Bakanlık olarak kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda her türlü yasal ve yapısal önlemleri aldık, almaya devam ediyoruz''
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Bakanlık olarak kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda her türlü yasal ve yapısal önlemleri aldıklarını, almaya devam ettiklerini bildirdi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, kadına yönelik şiddetin sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın yaşadığı önemli bir sorun olduğu belirtildi. Açıklamada, ''Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde, 11 yıllık iktidarımız boyunca kadın politikalarında pozitif ayrımcılık yapılmış, şiddetle mücadele konusunda dünyanın en güçlü yasalarından biri hayata geçirilmiştir'' ifadesi kullanıldı.
Avrupa Birliği ülkelerinin yasal yaptırımları nedeniyle İstanbul Sözleşmesi'ni imzalamaya çekinirken, Türkiye'nin kadına yönelik şiddet konusunda büyük bir öneme sahip bu anlaşmayı çekincesiz imzalayan ilk ülke olduğuna dikkat çekilen açıklamada, 2010 yılında 177, 2011 yılında 165 ve 2012 yılında 155'e düşen kadına şiddet sonucu oluşan ölümlü vaka sayısının bu yılın ilk 10 ayında jandarma verilerine göre 64, emniyet verilerine göre 72 olmak üzere 136 olduğu bildirildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Mücadelemiz tek bir canın ölmeyeceği güne kadar devam edecektir. Ancak bu toplumsal ve zihinsel bir dönüşümle sağlanacaktır. Tüm istatistikler ortada iken; Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı 5 Kasım 2013 tarihli grup toplantısında; '2002 yılında öldürülen kadın sayısı 66, 2013'te 842'ye çıktı' açıklaması yapmıştır. Kadına yönelik şiddet konusunda verilen bu rakam gerçek dışı ve yanlıştır. Ana Muhalefet Partisi lideri bu rakamı neye ve hangi veriye dayanarak açıklamıştır?
Kadınların iş gücüne katılım oranı ise 2004'de yüzde 23,3 iken bugün yüzde 31,6 olmuştur. TÜİK verilerine göre 2004 yılında ülkemizde istihdam edilen 5 milyon 47 bin kadın varken, Temmuz 2013 itibariyle bu rakam 7 milyon 882 bine çıkmıştır. Artış tam olarak yüzde 56'dır''.
Kadın istihdamının önündeki yapısal, toplumsal ve diğer sorunların ortadan kaldırılması için devlet olarak çeşitli tedbirler alındığı, teşvik ve destek programlarının hayata geçirildiği vurgulanan açıklamada, bu çerçevede 2008 yılında uygulamaya konulan İstihdam Paketi ve 2011 yılında yürürlüğe giren 6111 Sayılı kanun ile kadın çalışanın iş vereninin sigorta primini devletin ödediği hatırlatıldı.
Bugüne kadar söz konusu teşvikten faydalanan kadın sayısının Haziran 2013 itibariyle 200 bine ulaştığına işaret edilen açıklamada, ''Yani ana muhalefetin önerdiği sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesi uygulaması 2008'den bu yana yürürlüktedir'' değerlendirmesinde bulunuldu.