Kılıç: Burs, kredi ve barınma imkanları iyileştirildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2013 21:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Kılıç: Burs, kredi ve barınma imkanları iyileştirildi

- Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç:
"Bakanlık olarak, Türkiye'nin ilerlemesinde ve bu gelişmişlik düzeyinin kalıcı olarak sürdürülebilmesinde önem arz eden spor alanında tesisleşme, lisanslı sporcu, antrenör ve kulüp sayılarında önemli gelişmeler sağlanmış, spor federasyonlarının statüsü güçlendirilmiş ve hizmet sunumunda etkinliğin artırılması sağlanmıştır"

- "Gençlere yönelik hizmetlerin yaygınlaştırılması açısından büyük önem taşıyan Ulusal Gençlik ve Spor Politika Belgesi ile 2013-2017 Stratejik Planı ile bakanlığımız, gençlik ve sporla ilgili tüm paydaşlara program, proje ve uygulamalarda yol gösterici olma misyonunu yerine getirmektedir"

- "Gençlere yönelik burs, kredi ve barınma imkanlarının iyileştirilmiş, beslenme yardımları artırılmıştır. Çok daha fazla öğrencinin barınma ihtiyacını karşılamak üzere gerek yeni yurt binalarının yapımı gerekse kiralama yoluyla yurt kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir"

- "Gençlik merkezleri ve kampları ile hareketlilik programları yaygınlaştırılmış, gençliğin kişisel ve sosyal gelişimine yönelik çok önemli projeler gerçekleştirilmiştir. Dezavantajlı gençlere ayrı bir önem vererek bu gençlerin proje ve faaliyetlerimizden daha fazla yararlanması sağlanmıştır. Bunun yanında çalışan, engelli gibi gruptaki dezavantajlı gençlere mahsus proje destek programları yürütülmüştür"

TBMM (AA) - Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Bakanlık olarak, Türkiye'nin ilerlemesinde ve bu gelişmişlik düzeyinin kalıcı olarak sürdürülebilmesinde önem arz eden spor alanında tesisleşme, lisanslı sporcu, antrenör ve kulüp sayılarında önemli gelişmeler sağlanmış, spor federasyonlarının statüsü güçlendirilmiş ve hizmet sunumunda etkinliğin artırılması sağlanmıştır" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 2014 Yılı Bütçesi'ni sunan Kılıç, Türkiye'nin, Avrupa'da genç nüfusun toplam nüfusa oranının en yüksek olduğu ülke olduğuna dikkati çekerek, "Ülkemizin sahip olduğu bu demografik yapı, kesin surette avantaja dönüştürülmelidir" diye konuştu.

Bakanlıklarının, gençliğin ilgi, ihtiyaç ve sorunlarını saptamak, çözüm ortakları ile eşgüdüm ve işbirliği içinde çalışarak kişisel, sosyal ve sportif alanlarda destekleyici politikalar oluşturmak, sürekli gelişimi esas alan projeler üretmek, uygulamak, desteklemek ve bu sayede toplumsal hayatın aktif üyesi, yenilikçi ve lider gençler yetiştirmek misyonuyla hareket ettiğini ifade eden Kılıç, "Bu misyon doğrultusunda düşünen, sorgulayan, kendini ifade edebilen, sporu, sanatı ve bilimi yaşam tarzı haline dönüştüren, gelişmelere açık, farklılıklara saygılı, yenilikçi, etik değerlere bağlı, karar süreçlerine katılan, kaynakları etkili değerlendiren, çevreye duyarlı, öz güveni yüksek, mutlu, sağlıklı ve güçlü bir gençliğin yetişmesini amaçlanmaktadır" ifadelerini kullandı

Kılıç, gençlere yönelik hizmetlerin yaygınlaştırılması açısından büyük önem taşıyan Ulusal Gençlik ve Spor Politika Belgesi ile 2013-2017 Stratejik Planı'nın hazırlandığını belirterek, bakanlıklarının, bu çalışmalarla gençlik ve sporla ilgili tüm paydaşlara program, proje ve uygulamalarda yol gösterici olma misyonunu yerine getirdiğini vurguladı.

- "Burs, kredi ve barınma imkanları iyileştirildi"

Gençlere yönelik burs, kredi ve barınma imkanlarının iyileştirildiğini, beslenme yardımlarının artırıldığını belirten Kılıç, sözlerine "Çok daha fazla öğrencinin barınma ihtiyacını karşılamak üzere gerek yeni yurt binalarının yapımı gerekse kiralama yoluyla yurt kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir" şeklinde devam etti.

Yurtlarda kalan gençlerin, en iyi seviyede barınma ve beslenme hizmeti almalarının yanında, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle sosyal ve kişisel gelişimlerine yönelik çalışmalara da ağırlık verildiğini dile getiren Kılıç, şunları kaydetti:

"Bilgi ve teknoloji çağında gençlerimizin bu imkanları en üst seviyede kullanmaları amacıyla yurtlarımızda kalan tüm öğrencilerimize ücretsiz internet erişimi sağlanmıştır.

Gençlik merkezleri ve kampları ile hareketlilik programları yaygınlaştırılmış, gençliğin kişisel ve sosyal gelişimine yönelik çok önemli projeler gerçekleştirilmiştir. Dezavantajlı gençlere ayrı bir önem vererek bu gençlerin proje ve faaliyetlerimizden daha fazla yararlanması sağlanmıştır. Bunun yanında çalışan, engelli gibi gruptaki dezavantajlı gençlere mahsus proje destek programları yürütülmüştür."

Suat Kılıç, yaptıkları çalışmalarla gençlerin sosyal hayatta ve karar alma mekanizmalarında daha aktif rol almalarının sağlandığını, gençlerin şiddete ve zararlı alışkanlıklara yönelmelerini önlemek üzere spor, kültür, sanat gibi alanlarda gelişimlerini destekleyici programların uygulanmasına devam edildiğini de belirtti.

Kılıç, "Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak, Türkiye'nin ilerlemesinde ve bu gelişmişlik düzeyinin kalıcı olarak sürdürülebilmesinde önem arz eden spor alanında tesisleşme, lisanslı sporcu, antrenör ve kulüp sayılarında önemli gelişmeler sağlanmış, spor federasyonlarının statüsü güçlendirilmiş ve hizmet sunumunda etkinliğin artırılması sağlanmıştır" dedi.

- Bütçe ödenekleri

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü için öngörülen 2014 yılı bütçe ödeneğinin, toplam 5 milyar 862 milyon 584 bin lira olduğunu kaydeden Kılıç, 2002 yılında ise bu rakamın 494 milyon lira olduğunu ifade etti.

Kılıç, Spor Genel Müdürlüğü için öngörülen 2014 yılı bütçe ödeneğinin toplam 920 milyon 749 bin lira olduğunu, 2002 yılında ise bu rakamın 86 milyon 736 bin lira olduğunu belirtti.

Bakan Kılıç, merkez teşkilatı birimleri için öngörülen 2014 yılı bütçe ödeneğinin ise toplam 142 milyon 780 bin lira olduğunu söyledi.

- Spor tesisleri

Suat Kılıç, Spor Genel Müdürlüğü'nün kurumsal yapısına da değindikten sonra Türkiye'de, başta Mersin'de düzenlenen 17. Akdeniz Oyunları olmak üzere, çeşitli uluslararası spor organizasyonları için yapılan yeni tesisler ile elden geçen mevcut tesisleri anlattı.

Kılıç, "Öncelikli olarak yatırım programında yer alan 48 adet yüzme havuzu, 267 adet futbol sahası, 155 adet gençlik merkezi, 193 adet spor salonu, 21 adet atletizm pisti, 25 adet TOKİ ve belediyeler ile protokol kapsamında yürütülen stadyum ve 80 adet diğer spor tesisleri olmak üzere, geçtiğimiz günlerde tamamlanarak açılışı yapılan 213 proje ile birlikte toplam 789 adet projenin yapımına hız vererek tamamlanmasına çalışılmaktadır" diye konuştu.

Amatör spor kulüplerine verilen desteğe, okul spor faaliyetlerine, Üniversiteler Ligi'ne (ÜNİLİG), il spor merkezlerine, Türkiye Sportif Yetenek Taraması Projesi'ne, Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezleri'ne ve yeni kurulacak Türkiye Olimpiyat Enstitüsü'ne de değinen Kılıç, konuşmasında sportif başarılara da kısaca yer verdi.

Türkiye'de bu yıl düzenlenen uluslararası sportif organizasyonları da hatırlatan Kılıç, dopingle mücadele konusunda bakanlıklarının temel politikasının "sıfır tolerans" olduğunu vurguladı. Bakan Kılıç, bu çerçevede Ödül Yönetmeliği'nde düzenlemeye gidilerek, ödül miktarının yarıya indirildiğini ve Antrenör Eğitim Yönetmeliği başta olmak üzere, ilgili yönetmeliklerde de değişiklikler yapıldığını kaydetti.

Kılıç, Spor Enstitüsü kurulması yönünde de çalışmalar olduğunu belirterek, Hacettepe Doping Merkezi'nin yeniden akredite edilmesi konusunda çalışmaların son aşamaya geldiğini, numune alımına başlandığını ifade etti.

Suat Kılıç, gençlik kampları, çeşitli gençlik projeleri, lider gençlik kampları, gençlik treni, gençlerle ilgili çeşitli etkinlikler ve Türkiye-Akdeniz Gençlik Barış Gemisi, mevzuat çalışmaları ve teknolojik kaynaklar hakkında da bilgi verdi.

Spor Toto Teşkilat Başkanlığı ile ilgili de Kılıç, "Türk sporunun doğal sponsoru olan Spor Toto'nun ilk oynanmaya başlandığı sezon olan 1960 yılından bu yana sadece futbola değil, diğer branşlarında olan katkısı da göz ardı edilemeyecek boyuttadır" ifadelerini kullandı.

Kılıç, konuşmasında, başkanlığın hasılat tutarı ve bu tutardan çeşitli kaynaklara aktarılacak rakamsal verilere de yer verdi.

- "Ecdad" tartışması

Kılıç, "Anadolu'nun Kapısı Malazgirt Projesi" kapsamında, ülke genelinden 20 bin gencin katılımıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirildiğini anlatırken, "Malazgirt, Sultan Alparslan'ın kılıcıyla Türk'ün, Kürt'ün, Arap'ın kaderinin birleştiği ve ayrılmamak üzere birleştiği yerdir" ifadelerini kullanması üzerine, bazı MHP'li milletvekilleri, "Öğrencileri de Türk, Kürt, Arap diye ayırıyor musunuz? Niye sayma gereği duyuyorsunuz ki, gerek var mı buna?" şeklinde soru yöneltti.

Kılıç da bunun üzerine, "(Kürt'üm) diyen insan varsa, Kürt vardır saygıdeğer milletvekilim, (Arap'ım) diyen varsa, Arap vardır. Bunu inkar etmek benim vazifem değil ama Türk olmak bir nakise değildir, Türk olmak da benim gibi sizin gibi Türk olan için vesile-i iftihardır" diye konuştu.

Kılıç, "Mühim olan şudur. Türk'ün de, Kürt'ün de, Arap'ın da, Gürcü'nün de Arnavut'un da yaşadığı bir coğrafyada (tek vatan, tek devlet, tek bayrak, tek millet) diyebilmektir. Mesele budur" dedi.

Milletvekillerinin, "Ecdadım dediğiniz kim?" soruları üzerine ise Kılıç, şunları kaydetti:

"Hiç Çanakkale'ye gittiniz mi milletvekilim? Çanakkale'deki mezar taşlarında yazanlara baktınız mı? Soruyorum. Size göre ecdad, doğum yeri Dimetoka olan mıdır? Priştine midir? Gazze, Bağdat, Diyarbakır, Trabzon, Antalya olan mıdır? Ankara olan mıdır, Kayseri olan mıdır? Aynı soruyu kendime soruyorum. O mezar taşlarında doğum yeri ne yazarsa yazsın, tamamı bir cüz, bir yekun halinde benim ecdadımdır. Tamamı ay-yıldızlı bayrağa rengini veren kahramanlardır. Tamamı Fatiha'ları, her zeminde hak eden kahramanlardır. Bana göre budur. Milletin adı, Türk Milleti, rahatladınız mı? Problem yok. Kürt'ü, Arnavut'u inkar ederek varabileceğimiz bir yer yok, benim söylemek istediğim o. Başkasıyla olan meselenizi benle tartışıyorsunuz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber