Adalet Bakanlığı Eğitim Daire Başkanına göre, yargıdaki rüşvet iddialarına çözüm bulunabilmesi için, hakim adaylarının karakter yapıları da tespit edilmeli.
Yargıya yönelik rüşvet iddialarıyla karşılaşmamak için, meslek öncesi ve meslek içi eğitime yeterince ağırlık verilmesi geerktiği kaydedildi. Adalet Bakanlığı Eğitim Daire Başkanı Haluk Mahmutoğulları, yargıdaki rüşvet iddialarına daha kesin ve köklü çözüm bulunabilmesi için ilginç önerilerde bulundu.
Yeni kurulan Adalet Akademisi ile ilgili inceleme raporu hazırlayan Mahmutoğulları, yargının temel işlevini yapan hakim, savcı, avukat ve yardımcı personelin adaylığa atanmalarında çok seçici ve objektif, tartışmaların uzağında yöntemlerin uygulanmasını ve özelikle hakim adaylarının karakter yapılarının da tespit edilmesini istedi.
Akademinin görevleri, yapılanması ve finansmanı hakkında teknik bilgiler de veren Mahmutoğulları, özetle şu görüş ve önerilerde bulundu:
"Yargının temel işlevini yapan hakim, savcı, avukat ve yardımcı personelin adaylığa atanmalarında çok seçici ve objektif, tartışmaların uzağında yöntemler uygulanmalıdır.
Gerek meslek içi gerekse mesleğe hazırlık aşamasında verilen notlar, puanlar, sınav sonuçları ve karakter tahlilleri, hakim ve savcının meslek içinde atanması, yükselmesi, birinci sınıfa ayrılması, yüksek yargıya seçilmesi, özelliği olana üst görevlere verilmesinde dikkate alınmalıdır.
Lisansüstü diploma, kurs bitirme belgesi, başarı belgesi gibi belgeler yükselmede ölçüt olarak alınmalıdır.
Yüksek yargıda geçen 40 iş günü veya 2 yılda bir yapılan 10 gün süren bürokratik işlemlerle boğulmuş teftiş raporları ile yetinilmemelidir.
Mevcutların en iyilerini, bir nevi 'A' takımlarını seçmeliyiz.
Hukukta tecrübeli, örnek karakterli meslektaşlarımızdan, meslekteki ustalarımızdan yararlanmalıyız.
80 yıllık bilgi ve birikimimize güvenmeliyiz."
yenişafak