Telefonunuzun dinlendiğini nasıl anlarsınız?
Paralel yapının 7 bin kişilik dinleme listesinin ardından herkeste 'Acaba beni de dinliyorlar mı' paniği başladı. Aslında bu sorunun yanıtını almak çok kolay.
Özellikle bürokratların aklını kurcalayan 'acaba beni de dinliyorlar mı?' sorusunun neden olduğu son şehir efsanesine göre; birilerinin sizi dinleyip dinlemediğini öğrenmenin çok kolay bir yolu var.
Siz de deneyin
Kulaktan kulağa yayılan efsaneye göre; cep telefonunuza önce #31#3111 yazıp bu numaranın arkasına kendi cep telefon numaranızı ekliyorsunuz. Sonra 'ara' tuşuna basıp telefonunuzu kulağınıza götürüyorsunuz. Eğer karşıdan hiçbir ses gelmiyorsa gözünüz aydın; demek ki sizi kimse dinlemiyor. Ama eğer karşıdaki telefon çalıyor, hele de birisi telefonu açıp 'Alo' diyorsa işte o zaman yandınız; dinleniyorsunuz.
İsterseniz siz de hemen cep telefonunuza sarılıp bu yöntemi sınayabilirsiniz. Ama biz önce haberi bitirmenizi salık veririz.
Dinleniyor muyum?
Özellikle bürokratlar, son günlerde bu yönteme sıkça başvurur hale geldiler. Üstelik bu yöntemi deneyen hemen hemen herkesin karşısına çalan bir telefon ve 'alo' diyen birisi çıkıyor. Yani efsaneye göre; hemen hemen herkesin cep telefonu dinleniyor. Hatta bu yöntemi deneyip karşıdan ses duyunca iyice paniğe kapılan Ankara'daki kimi üst düzey bürokratların polisin ilgili birimlerini arayıp, 'Beni neden dinliyorsunuz?' diye sordukları da vaki.
Sükünetinizi koruyun
Paniğe hiç gerek yok. Bu tam bir şehir efsanesi. Zira cep telefonunuza #31#3111 yazıp arkasına kendi numaranızı eklediğinizde aradığınız yer, polis, jandarma ya da MİT'in telefonları dinleyen birimi falan değil. Aslında siz, telekulağınızı değil tıpkı kendiniz gibi bir faniyi arıyorsunuz. Çünkü #31#, cep telefonu teknolojisinde, 'numaramı gizle' demek. Bu talimatın arkasına koyduğunuz 3111'in ise telefon teknolojisinde hiçbir anlamı yok.
3111'in arkasına kendi cep numaranızı ekleyerek elde ettiğiniz rakamın ilk yedi rakamı da aslında başka bir cep numarası. Bu yöntemle elde ettiğiniz rakam 14 haneli olmakla birlikte; sistem, siz 'ara' tuşuna bastığınızda bu numaranın sadece ilk yedi rakamını dikkate alıyor. Son yedi rakamını ise ciddiye almıyor. Dolayısıyla siz, bu yöntemi denediğinizde; 'numaramı gizle' talimatı verdikten sonra, kendi numara grubunuz (505, 532, 542, 555 gibi) içindeki başka bir cep numarasını, grup numarasını belirtmeden cepten aramış oluyorsunuz. Aradığınız numaranın ilk dört hanesini, efsanenin gizemli rakamları olan 3111 oluşturuyor. Diğer üç hanesini ise bunun arkasına eklediğiniz kendi cep numaranızın ilk üç rakamı.
Hemen 'Eyvah' demeyin
Eğer sisteme kayıtlı böyle bir numara varsa; 'ara' tuşuna bastığınızda bu numarayı kullanan telefon çalmaya başlıyor. Sonra telefonu o numaranın sahibi açıyor. Yani size 'Alo' diyen, telekulağınız değil o numaranın sahibi.
Size iyisi mi, bir de örnek verelim. Diyelim ki; sizin cep telefonunuzun numarası, 532 100 00 00 _of_the_skype_highlighting 532 100 00 00 end_of_the_skype_highlighting. Birilerinin sizi dinleyip dinlemediğini merak ettiniz ve telefonunuza #31#31115321000000 yazıp 'ara' tuşuna bastınız.
Yani cebinize 'numaramı gizle' talimatı (#31#) verdikten sonra 311 15 32 numaralı telefonu aramış oldunuz. Aslında sizin aradığınız numaranın tamamı, 532 311 15 32 _of_the_skype_highlighting 532 311 15 32 end_of_the_skype_highlighting. Ama numaranın başına 532'yi yazmamış olmanız bu durumda hiçbir şeyi değiştirmiyor. Sizin numara grubunuz 532 ile başladığı için telefonunuz aynı grup içindeki 311 15 32 numaralı telefonu arıyor.
Yine de inanmıyorsanız
Şimdi 'cep'e sarılıp ve dinlenip dinlenmediğinizi sınayabilirsiniz. Ama unutmayın ki; karşı taraftan her an küfür yiyebilirsiniz. Çünkü bu yöntemi deneyen ve numara grubu aynı olan herkes, hep aynı numarayı arıyor. Siz de hiçbir şeyden haberi olmayan aboneyle muhatap oluyorsunuz.
Başına 2 koy çevir
Hürriyet gazetesi yazarı Cengiz Semercioğlu ise telefonun dinlenip dinlenmediği konusunda daha basit bir yöntem açıkladı. İşte Semercioğlu'nun yazısı...
Başına 2 koy, çevir...
Dünden bu yana kimi görsem başına 2 koyarak kendi telefon numarasını çeviriyor.
İddia şu ki telefon çalıyorsa dinleniyorsunuz (Bunu da Zekeriya Beyaz'ın açıklaması ayrıca enteresan oldu).
Ulaşılmıyor ya da "yanlış bir numara çevirdiniz" deniyorsa dinlenmiyorsunuz.
Hikayeler de hızla yayılmaya başladı.
Bir arkadaşım aradı kendi telefon numarasını başına 2 koyarak. Karşı taraf açmaz mı? Aynen şu diyalog yaşanıyor;
- Niye arıyorsunuz kardeşim?
- Siz beni dinlemeye utanmıyor musunuz?
- O bizim bileceğimiz iş değil.
- Madem bu kadar dinliyorsunuz insan bir başsağlığı diler değil mi?
- Doğru, annenizi kaybettiniz değil mi, başınız sağolsun.
- Siz de inşallah sevdiklerinize en kısa sürede kavuşursunuz...
- Bize şikayet etmeyin beyefendi, savcılığa başvurun...
Bu diyalog yüzde 100 gerçek.
Bir başka arkadaşımın da telefonu açılmış (bu kadın) ve ciddi fırça yemiş, "Ne diye zırt pırt arıyorsunuz" diye...
Şimdi bunlar kamera şakası değilse, biri kafa bulmuyorsa nedir, birileri açıklar mı acaba?
Hemen 2 0532 556 XXXX diye kendi numaramı çevirdim!
Çalıyor. O zaman ben de dinleniyorum ha?..
Ama benimkini açan olmadı!
Ha bire numarayı çeviriyorum çalıyor ama karşıdan tık yok.
Beni dinleyen galiba beni sevmiyor, konuşmak istemiyor...
Başına 2 koy, çevir...
Başına 2 koy, çevir...
Dünden beri herkes bunu deniyor, geyikler dönüyor...
BUNLARA DİKKAT
. Herkesin korkulu rüyası telefon dinlemelerine karşı,çok önemli ip uçları ortaya çıktı. Tele-kulak tarafından dinlenildiğinizi öğrenmek için dikkat etmeniz gereken koşullar ve dinlemeyi engellemek için yapabileceğiniz formüller:
. Eğer 'Casus yazılım' varsa, telefon kullanılmaya başladığında kaynağa istem dışı SMS gönderir.Bu nedenle ilk yapmanız gereken, ayrıntılı fatura istemek. Faturada sizin bilmediğiniz SMS görürseniz, telefonunuzda casus yazılım bulunma ihtimali çok yüksek.
. Cep telefonunuzu özellikle çok fazla kullanmadığınız zamanlarda normalden daha fazla şarj etmek durumunda kalıyorsanız, bu dinlendiğine dair önemli bir işaret olabilir.
. Telefonunuzu kullanırken, cızırtı ve yankı duyuyorsanız, dinleniyor olabilirsiniz.
. Konuşmalarınız derinden geliyorsa ve aynı olay gün içinde 2 kez tekrarlanırsa, yine dinlenme ihtimaliniz yüksektir.
. Uzmanlar, dinlemelere karşı telefonunuzu sürekli olarak format atmanız gerektiğini söylüyor. Yani, her sabah 'Fabrika ayarlarına dön' seçeneğini tercih ederek telefonunuzun casus yazılım tarafından dinlenmesini önleyebilirsiniz.
. Telefonunuzu 1 saat boyunca masaya bırakın. Sonra elinizde tutun. Eğer sıcaklık hissediyorsanız, bu telefonunuzun dinlendiğini gösterir.Bunu gün içinde birkaç saat sonra tekrarlayın. Sonuç aynı ise, yüzde 100 dinleniyorsunuz...
. Telefonunuzdaki cızırtı ve yankı sesleri, dinlenme ihtimalinizi güçlendiren farklılıklar. Bu gibi durumlarda telefonunuzu kapatın ve bataryayı birkaç dakika çıkartın.