İşte Karabükte yapılanlar...
VAATLERİ KAYDA GEÇİRİYORUZ
Memurlar.net olarak yerel siyasetçiler ile yaptığımız görüşmeleri yayınlamaya başladık. Amacımız, projeleri, vaatleri kayda geçirip, bir sonraki seçimde seçmen denetlemesine imkan tanımak. Bu çerçevede il veya ilçedeki en güçlü adaylarla yaptığımız söyleşileri dikkatinize sunuyoruz. Vaatlerini kayda geçirmek isteyen adaylar, memurlar.net'in iletişim bilgilerinden bizlere ulaşabilirler.
Safranbolu Belediye Başkanı ve AK Parti adayı Necdet Aksoy ile kazandığı takdirde Safranbolu için neler yapacağını konuştuk.
Edip Üzen/memurlar.net
Kendinizi tanıtır mısınız?
Konya Selçuklu Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünü bitirdim. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nde Hukuk Bilimleri alanında yüksek lisans yaptım. 1995 yılında yüksek lisans bitti ardından Sakarya Üniversitesi'nde Kamu Yönetimi Siyaset Bilim alanında doktora yapmaya başladım.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nde asistanlıklar yaptım. Daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde çeşitli görevler müdürlükler, danışmanlıklar yaptım.
2008 yılında istifa ederek Safranbolu Belediye Başkan adayı oldum.
2009 yılında seçimleri kazanarak da Safranbolu'da 5 yıldır Belediye Başkanı olarak hizmet vermekteyim. Evli, iki çocuk babasıyım.
2009 yılından 2014 yılına kadar geçen sürede Safranbolu halkına ne hizmetler verdiniz?
Ciddi hava kirliliği olan bir şehirdir. İçme suyunda aşırı bir kireçlenme yapı vardı. Caddelerin bir kısmı hizmete muhtaç, her yer delik deşik bir haldeydi açıkçası. Yine şehrin önemli oturma, dinlenme alanları, sosyal alanları yok denecek kadar azdı. Çok değerli bir yer olmasına rağmen turizmde beklenilen performansı bir türlü gösterememişti. Hareketlenmeler vardı ancak bunun iyi bir planlama ile sayısı arttırılması gerekiyordu.
ŞEHRİN YÜZDE 98'İNİ KAZDIK
Önce işe doğalgazı Safranbolu'ya getirerek başladık. 2010 yılında Safranbolu'da doğalgaz gazları yapılmaya başlandı. Tabii bu şehrin bütünüyle alt yapısının yeniden elden geçmesi anlamına geliyordu. 2013 sonlarına geldiğimizde Safranbolu'da %98'i doğalgaz kullanabiliyor. Çarşıda ki tarihi kısım hariç. Yani bir şehrin %98'i 3 sene içerisinde kazıldı ve tekrar yaparken bütün caddelerin kaldırımından, kavşaklarından aydınlatmasına kadar yeniden yaparak işe başladık bu da baya bir zamanımızı aldı. İmkanlarımızın büyük kısmını burada harcadık. Yine şehrin en merkezi yerlerinde 38 tane konsept park dediğimiz nüfus grubuna göre aletli parklar yaptık. Basketbol sahası, voleybol sahası, açık hava jimnastik aletleri, çocuk oyun alanları, oturma alanları, yeşil alanlar vs. Burada tanıtıma çok gayret gösterdik. 2009 yılında konaklama 137 bin iken şuanda 260 bini aştı. %100 arttırdık.
Safranbolu restorasyon süreçleri nerdeyse durmuştu. Bunları yeniden başlattık. Turizmi girdi olarak sağlayınca restorasyonlara turizmden ciddi bir kaynak almaya başladık. Bu kaynaklarda yine turizme harcandı. Ve Safranbolu'da restorasyonlarda bu dönemde bir sıçrama meydana geldi.
ANADOLU KALDIRIMLARINI GERİ GETİRDİK
Yine Belediye imkanlarıyla biz de kamu binalarının, han, hamam, çeşmeler, muallimler gibi geçmişte yıkılmış binaları yeniden restore ederek ciddi restorasyon çalışmaları başlattık. Kaldırımların büyük bir kısmını Arnavut kaldırımlar kaldırılmış yerine beton parkeler yapılmış bu çok çirkin bir görünüm arz ediyordu yani geleneksel yapıdan çok uzaklaşmış bir yapı vardı. Bunları tekrar canlandırarak geleneksel Arnavut kaldırımlara dönüştürerek şehrin dokusunu yeniden geri getirmeye gayret ettik.
9 OLAN ARAÇ SAYISINI 70'E ÇIKARDIK
Bu çalışmaların yanında Belediye'nin araç ve gereçleri çok yıpranmış vaziyetteydi. 2009 yılında Fen İşleri'nin kullanmış olduğu araç gereç sayısı 9'du ve bunların çoğu da 1970'li yıllardan kalanlardı.
Sadece Fen İşlerine 70 tane araç satın aldık. Belediyenin kullanması gereken bütün teknik aletleri aldık. İtfaiye teşkilatını yeniden kurduk burada. İtfaiye teşkilatını İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin eğitimlerine kattık. Onların araç gereçlerini burada getirdik. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden sürekli yardımlar aldık. Nitelikli bir itfaiye teşkilatı oluşturduk. Ve bunun yanında Kültür tanıtma faaliyetleri alanında da uluslararası fuara gidecek bir ekip kurduk. Bu ekip önce fuar mantığını öğrendi, ardında da Safranbolu için konsept bir fuar geliştirdi. Bu konsept fuarı her yere götürdük.
Kültüre, tarihe çok önem verdik. Safranbolu araştırma merkezi kurduk belediye bünyesinde. Bu merkez Safranbolu'nun kültürel yapısıyla ilgili bilimsel araştırmalar yaptı. Şu anda 9 tane prestij eser bastı.
BEYAZ MASAYI KURDUK
Sosyal belediyecilik anlamında burada hiçbir şey yoktu. Belediyenin beyaz masası bile yoktu. Biz beyaz masa sistemi kurduk. İnternet, bilgisayar, teknoloji kullanımında belediye baştan sona yeniden kuruldu.
SAKEN'İ KURDUK
Ardından SAKEN (Safranbolu Belediyesi Kültür Eğitim Merkezi) kuruldu. Şuanda 5 şubesi var. Bu şubelerin her birinde 46 farklı branşta kurs veriliyor. 1500, 1600 civarında katılımcı var. Burada amacımızda Safranbolu'da ki hediyelik eşyayı Safranbolu yöreselinden üreterek yetiştirmek ve bunları satmak. Gelen turistler en çok bundan şikayetçi, yöresel yemek bulamadıklarından, yöresel eşya satın alamadıklarından.
Ücretsiz dershane eğitimi, hayır çarşısı gibi projeler uyguladık. Bunun yanında imar planlarının Safranbolu'nun bütün kentsel alanlarında yeniden yaptık. Belediye'nin şuanda imar planı olmayan bir tane arazisi yok. Koruma altına alınan miras alanlarını da etkileşim alanı ilan ettik. Bu sokakta tarihi doku var yeni modern yapı ortaya çıkmasın diye böyle bir alan ilan ettik.
BÜTÇEMİZ 11 MİLYONDAN 38 MİLYONA ÇIKTI
Belediye bütçesi mali açıdan 2009 yılında 11 milyon 300 bin bütçe vardı. 2013 sonunda bütçemiz 38 milyon 280 bin liraya çıktı.
PERSONEL GİDERİMİZ YÜZDE 22'YE DÜŞTÜ
2009 yılında personel gideri normal bütçenin %78'ini oluşturuyordu. Şimdi personel gideri %22. Kadrolu işçilerin tamamını emekli yaptım, başka kurumlara gönderdim. 70'in üzerinde kadrolu işçi vardı. Bir işçinin bana maliyeti 3,5 4 bin lirayı buluyordu.
1 MİLYON TURİST AĞIRLAMAYI PLANLIYORUZ
Seçimleri kazanırsanız önümüzdeki 5 yılda Safranbolu için neler yapacaksınız?
1 milyon turist ağırlamayı hedefliyoruz. Bunu gerçekleştirecek projeler üreteceğiz.
Konaklayan turist sayısı 2012'de 230 bin, 2013'de 260 bini aştı.
Safranbolu'ya yılda 600 bin kişi geliyor bunlardan 260 bini konaklıyor. Diğerleri konaklamadan geri gidiyor. Tanıtım eksikliği, alt yapı eksikliği vs. gibi sorunlardan dolayı.
Buraya gelenleri burada konaklatmayı hedefliyoruz. Burada gezilebilir alanları, turizm alanlarını genişleteceğiz.
ARKEOLOJİ MÜZESİ YAPACAĞIZ
Bizans döneminden kalma bir mezar var önemli birinin. Orayı açacağız kazılar devam ediyor. Ve burada bir arkeoloji müzesi oluşturacağız. Kent parkı yapacağız. Kalyonlar, yürüyüş alanları yapacağız.
Şehrin hemen yakınlarında orman alanları var. O alanları da spor turizmine kazandırarak konaklama yapmayı, uluslararası organizasyonların burada yapılmasını hedefliyoruz. Farklı alanlarda tanıtım çalışmaları yapmayı hedefliyoruz.
Bir üniversite kampüs alanı meydana getirerek burada 10 bin üniversite öğrencisinin okuyacağı alt yapı oluşturmayı hedefliyoruz.
2023 hedefimizde de Safranbolu'yu 75 bin nüfuslu Türkiye'de orta büyüklükte bir şehir haline getirmeyi hedefliyoruz.
Soru: Safranbolu'da şuanda anket durumları nedir?
Kasım ayında bizim yaptığımız, Aralık ayında partimizin yaptığı anketler var. %55 %60 aralığında anket sonuçları.