Ahmet Çakır: Malatya için 60 proje hazırladık
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda Ak Parti Malatya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Çakır ile projeleri konuştuk.
Memurlar.net olarak yerel siyasetçiler ile yaptığımız görüşmeleri yayınlamaya başladık. Amacımız, projeleri, vaatleri kayda geçirip, bir sonraki seçimde seçmen denetlemesine imkan tanımak. Bu çerçevede il veya ilçedeki en güçlü adaylarla yaptığımız söyleşileri dikkatinize sunuyoruz. Vaatlerini kayda geçirmek isteyen adaylar, memurlar.net'in iletişim bilgilerinden bizlere ulaşabilirler.
Ahmet bey, bize kendinizden biraz bahseder misiniz?
1964 doğumluyum. Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümünden mezunuyum. Gıda, inşaat ve eğitim sektörlerindeki ticari faaliyetlerinin yanı sıra, iki yıl Malatya MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeliği ve daha sonra üç yıl MÜSİAD Malatya Şube Başkanlığı yaptım. AK Parti'nin kuruluşunda Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldım. Malatya İl Teşkilatı'nda Başkan Yardımcılığı ve Başkanlık görevlerinde bulundum. 2009 yılında Malatya Belediye Başkanı seçildim.
30 Mart'ta yapılacak seçimlerin ardından tekrar Belediye Başkanı olduğunuzda Malatya için neler yapacaksınız?
30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan seçimler Malatya için büyük önem arzediyor. Büyükşehir olan Malatya, bu seçimlerden sonra Büyükşehir statüsü ile yönetilecek. Ayrıca yasa gereği, büyükşehirin sınırları il sınırları olacak. Yani bütün İlçe ve köyler de büyükşehir sınırları içerisinde olacak. Bundan dolayı Plan ve tespitlerin iyi yapılarak projelerin ona göre hazırlanması gerekiyor. Biz 2 yılı aşkın bir süredir Malatya'nın her tarafını karış karış gezerek, gerek vatandaşlarımız ve yetkililerle fikir alışverişinde bulunduk, gerekse de tespitler yaparak Malatya'nın Büyükşehire geçiş sürecine hazırlık yaptık. Yaptığımız bu tespitler neticesinde de yapılacak olan seçimlerde göreve tekrar seçilmemiz halinde uygulamak üzere 60'a yakın yeni proje hazırladık. Bu projeler içerisinde; imar ve çevre planları, vadi projeleri, ulaşım planları, kent kimliğini koruma ve modern mahalleler, düzenli köyler, ilçe meydanları, tarihi yapılar, geleneksel çarşılar, otoparklar, yeni ulaşım aksları, bilim merkezleri, hayvanat bahçeleri, masal vadileri, su projeleri, kültür ve fuar alanları, engelsiz hayatlar, çocuk, genç, kadın, yaşlı sosyal projeler, yeşillendirme, enerji üretimi gibi her alanda birçok projeler bulunuyor.
2009 yılından bu yana Malatya için neler yaptınız?
Göreve başladığımız 2009 yılından buyana geçen yaklaşık 5 yıllık süre içerisinde Malatya için çok önemli yatırım ve hizmetler gerçekleştirdik. İlk başta Malatya genelinde değişim, dönüşüm ve yenileme projesi başlatarak 200'ün üzerindeki cadde ve sokaklarda altyapı, asfalt, kaldırım, cep otopark, aydınlatma, yeşillendirme gibi çalışmaları tamamladık. 400 kilometreye yakın altyapı şebeke hattı döşedik. 60'ın üzerinde engellilere uyumlu otobüs, 150'nin üzerinde araç-gereç ve iş makinesi alarak makine parkımızı yüzde 50 oranında yenileyip, araç sayısını artırdık. 75 km yeni yol açma ve genişletme çalışması yaptık. Çevreyolunu genişleterek yeniden düzenledik, üst geçitler, kavşaklar, çeşmeler, saat kuleleri, çok amaçlı sosyal tesisler, bölgesel terminaller, spor, sanat ve sosyal merkezler, bölge parkları, çocuk parkları, Akpınar, Şire Pazarı, Bakırcılar Çarşısı, Kernek meydan düzenlemeleri, kent içi ulaşım ve trafik planı, semt sokakları, engelli minibüsleri, tekerlekli sandalyeler, katı atık bertaraf tesisleri, yenilenebilir enerji üretim santralleri ve daha birçok iş yaptık. Ayrıca nikah sarayı, yaşam ve spor merkezi, kapalı semt pazarı, hanımlar kültür merkezi, gençlik merkezi, sanat sokağı, sanat galerisi, spor merkezi gibi önemli projelerin inşaatına başlayarak, bitirme aşamasına getirdik.
Kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili hazırlamış olduğunuz projeler nelerdir?
Tüm Türkiye'de olduğu gibi Malatya'daki gece kondu bölgelerinin ıslah edilmesi için kentsel dönüşüm projelerinde önemli mesafeler aldık. Türkiye'nin 3. Büyük kentsel dönüşüm projesi Malatya'da uygulanmaktadır. Bu doğrultuda 2.200 hektarlık alanda 13.200 konut üretilmesi için çalışmalar başlamış olup, etaplar halinde gecekonduların yıkılıp, TOKİ işbirliği ile yeni konutların yapımı gerçekleşmektedir. Şu anda Kentsel dönüşüm alanında yaklaşık 3500 konutluk inşaat çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca, Malatya Belediyesi olarak şehrimizin kuzeyinde yer alan ve çarpık yapılaşmanın yoğun olduğu bazı bölgelerde de kentsel dönüşüm projelerinin başlatılması amacıyla Malatya Kentsel Dönüşüm Master Planı çalışmalarımız devam etmektedir.
Yapılan anketlerde son durum nedir?
Türkiye genelinde olduğu gibi Malatya insanı da çok vefakar ve kadir kıymet bilen insanlardır. Hükümetimiz ve son 5 yılda bizim görev süremiz içerisinde yapılan yatırım, hizmet ve uygulamalar halkımız tarafından titizlikle takip edilmekte ve büyük beğeni toplamaktadır. Birçok şirket tarafından yapılan anketlerde bize destek veren halk desteği yüzde 50-60'lar seviyelerinde görülmektedir.