Yeni savaş alanı internet mi olacak
Time dergisi, şirketler ve hükümetlerin sanal casusluğu engellemek için hackerlara milyonlarca dolar akıttığını yazdı. Tek bir böceğin fiyatı milyon dolarlara kadar çıkıyor
ABD'nin saygın haftalık dergisi Time, son sayısında yeni savaşların sanal ortama taşınacağını ileri sürdü. Lev Grossman'in kaleminden çıkan yazıda, kodlar aracılığıyla yürütülen savaşların nasıl ortaya çıktığı anlatılıyor. İnternet sitelerindeki 'böcek' adı verilen kod hataları, gittikçe büyüyen bir pazarı ortaya çıkardı. Çok sayıda hacker, internet sitelerindeki böcekleri bulup farklı kaynaklara satarak servet kazanıyor.
Bu hackerlardan biri olan Amerikan Exodus Intelligence şirketinin kurucusu Aaron Portnoy (28), "Amacımız, müşterilerimize işe yarayacak ve daha önceden fark edilmemiş güvenlik açıkları sunmak" diyor. Bu amacı gerçekleştirirken şirketin izlediği yol ise şöyle:
1 Yazılım analizi: Portnoy'a göre bütün yazılımların hatalı noktaları var. Yetenekli hackerlar yazılımdaki böcekleri uzun uğraşlar sonunda buluyor.
2 Güvenlik açığı: Yazılımdaki her hata, satılacak kadar değerli olmuyor. Bulunan böceğin satılabilmesi için önceden fark edilmemiş büyük bir güvenlik sorunu olması gerekli.
3 Böceğin satışı: Güvenlik açığının birden fazla müşterisi olabiliyor. Yazılım sahibi, kendi yazılımını korumak; hükümet, casusluk yapmak; üçüncü şahıslar, karaborsada satmak; yabancı devletler ise çeşitli amaçlar için böcek satın alabiliyor.
4 Servet kazanma: Bir böceğin fiyatı 5, 6 haneli sayılara ulaşıyor.
Silahlı internet böcekleri
Microsoft, Windows güvenlik duvarını aşmayı başarabilen hackerlara 100 bin dolar (220 bin tl) teklif ediyor. Facebook'un bir böcek için Brezilyalı bir hackera 33 bin 500 dolar (710 bin tl) ödemişliği var. 2009'da ise ABD ve İsrail'in İran'ın nükleer programını çökertmek için böceklerden faydalandığı biliniyor. Yine Çin merkezli bazı hackerlar aynı yıl büyük Amerikan şirketleriyle savaşmak için böcekleri kullandı. Bilginin kolay bir şekilde aktığı bir 'cennet'te yaşadığımız günümüzün en büyük sıkıntısı, bu akışın bir sınırının olmaması. Bilginin bir sınırı olmayınca sanal savaşlar ortaya çıkıyor ve günümüzün silahı internet böceklerine dönüşüyor.