Sınavla alan liselerde, Taban puan kaldırıldı
...
MEB Ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle;
MADDE 38- (1) a) Ortaöğretime yerleştirme puanıyla öğrenci alan ortaöğretim kurumları arasında nakil ve geçişler, açık kontenjan bulunması halinde öğrencinin yerleştirmeye esas puanının naklen gitmek istediği okulun yerleştirmeye esas taban puanından az olmaması kaydıyla puan üstünlüğüne göre yapılır.
Maddesi,
MADDE 19- Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci ve yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) a) Ortaöğretim kurumları arasında nakil ve geçişler, öğrencinin okula yerleştirmeye esas puanı dikkate alınarak açık kontenjan bulunması halinde puan üstünlüğüne göre yapılır."
Şeklinde değiştirilmiştir. http://www.memurlar.net/haber/483140/
Bunun anlamı şudur.
MEB şu anda TEOG sistemiyle yapılan nakil işlemleri sürekli (öğrenci mezun olana kadar) devam edecektir. Hatta okumakta olan öğrencileri de kapsayacaktır.
Çünkü MEB şu anda tüm öğrencileri bir okula yerleştirmiş ve öğrenciler bu okullara başvurarak her hafta nakil istemektedirler.
MEB yayımladığı kılavuzda; bu durumun Eylül 2014 sonuna kadar devam edeceğini Eylül 2014'ten sonra ise taban puana göre nakil alınacağını açıklamıştı.
MEB bu karardan vazgeçerek aynı uygulamaya sürekli devam kararı aldı. Yani öğrenci sadece Eylül sonuna kadar değil okuldan mezun olana kadar piyango çekebilir, kumar oynayabilir diyor.
Kılavuz yayımlandığında konuyu;
Bu TEOG kılavuzuna göre, veli her hafta okul arar.
başlığıyla haber yapmış ve
"Adı nakil olsun fark etmez ama tek tercihle baş başa bırakmak kumar oynamakla eşdeğer olur. Öğrenci diyecek ki "baba ben sana söylemiştim A okulunu seçseydik yerleşecektim. Benden düşük puanlı arkadaşım yerleşti." Konuşmaları ya da tersi konuşmalar gerçekleşecektir.
Adı üstünde kılavuz yayımlanmıştır fakat kılavuzluk yapmaktan uzaktır"
Demiştik.
Şimdi de diyoruz ki vatandaş çocuğuyla oturup her hafta at yarışı oynar gibi ganyan oynayacak. Bu hafta hangi At'a oynasak pardon okula oynasak diyecek...
Sadece Eylül sonu değil her zaman geçerli kural: Taban Puan yok...
MEB yönetmelik değişikliği ile bu süreci yıllara yaymaktadır. Öğrenci her hafta(pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe) tek tercih yapacak Cuma sonucunu öğrenecek tutmazsa bir sonraki hafta da aynısını yapacak. Belki tercih değiştirecek ve eski tercihte kalmadığı için pişman olacak...
İşin en kötü yanı da öğrencinin aklı mezun olana kadar nakilde olacak.
Bu yönetmelik değişikliğine göre taban puan şartı olmaksızın her haftanakil istemek mümkün olacak. Daha önce de söylediğimiz gibi MEB bu uygulama ile belki şans eseri de olsa boş bir kontenjanı var diye geçmişte puanı yüksek bir okula düşük puanlı bir öğrenciyi yerleştirebilir bu ne kadar verimli olur, ne kadar yararlı olur? Kaldı ki her hafta aklı nakilde olan öğrenciden nekadar verim beklenebilir?
MEB'in bu yaklaşımı bilimsel olmadığı gibi akademik de değildir.
Sistem Şu anda okuyanları da kapsıyor...
Mevzuat düzenlemesi sadece 9.sınıfları değil, 10., 11. ve 12.sınıfları da kapsıyor. Şu anda okuyan öğrenciler de puan şartı olmaksızın istedikleri okula nakil isteyebilirler. Bunun için okullarına başvurmaları(velilerin) gerekiyor. Bu konudan bir çok veli haberdar değil ve ilk giden kapacak okulu... Böylece bazı okullarda belki boş kontenjanlar dolacak ama bir taraf dolarken diğer taraf boşalacak. Bakanlık herkesi haberdar etmeyeceğinden maalesef ilk duyan ve başvuran şanslı olacak. Özellikle ilk haftalarda.
Ya meslek lisesinde okumakta olanlar:
Şu anda meslek lisesi okumakta olanlar da başvurabilirler. Meslek lisesi öğrencilerinin Anadolu meslek yada düz meslek fark etmez 10.sınıfın ilk dönem sonuna kadar müracaat etmeleri mümkün. Tabii ki boş kontenjan 5 ise başvuru 20 ise en yüksek puanlı 5 kişi yerleşir.
Sınırlama yok ister Fen lisesi, ister Sosyal Bilimler Lisesi, isterseniz de Anadolu lisesi tercih edebilirsiniz.
Yalnız hazırlık sınıfı olan okullara dikkat...
Hazırlık sınıfı olan (Kabataş, İstanbul Erkek....gibi) okulları tercih edecekseniz yerleşseniz bile sizi yeni bir sınav bekliyor. O da yeterlilik sınavı. Hazırlık sınıfı olan okula yerleşen bir öğrenciye kaydedilmeden önce hazırlık sınıfındaki birinci dilve Türkçe den yazılı ve sözlü sınav yapılacak. Bu sınavı da geçmeleri gerekiyor kesin kayıt için.
BU YIL MESLEK LİSESİNE YERLEŞENLER:
Bir başka konu da meslek liseleri meselesi. İşin başından beri Meslek lisesine yerleşen öğrencilerin 9.sınıfı bitirdiklerinde okullarının değişeceğini söyleyip durduk. Yönetmelik değişikliği ile bu durumun kuralı da belirlendi ve meslek lisesi öğrencileri 10.sınıfa geldiğinde alan seçecekler ve alan seçiminde yaptıkları tercih için ortaokul puanları ile 9.sınıf başarı puanları esas alınacak.
O zaman soruyoruz bu öğrencilerin TEOG puanlarının anlamı nedir? Bu öğrencileri neden kilometrelerce uzaklara sürdünüz. Vatandaş her hafta neden okul okul dolaşıp duruyor?
9.sınıf sonunda alan seçimi bu kuralla olacaksa aklın yolunu seçmeliydi MEB.
TEOG dan hesaplanan YEP puanını sadece Fen, Sosyal Bilimler ve Anadolu Liseleri için kullanmalıydı. Diğer öğrenciler (yani meslek liselerine) mahalle okulu kavramıyla yerleştirme yapabilirdi.
Böylece magazine olan uzak yerlere eve en yakın okul diye yerleştirme yapılmamış olurdu. Vatandaş evine yakın okula müracaatla yerleştirilirdi. Kontenjan yeterli gelmedi ise geçmişte olduğu gibi alternatif üretilirdi. İkili eğitim yada kalabalık sınıf gibi.. Bu cümleme şaşmayın çünkü şu anda TEOG la da olsa çözüm olarak bunu bulmuş bakanlık. En azından yakın okulda kalabalık olurdu öğrenci. Böylece servis parasından da kurtulurdu en azından.
Bu sistem diyor ki: Siz 9.sınıfta hangi meslek lisesine giderseniz gidin siz o okulu 4 yıl garantilemiyorsunuz siz sadece 9.sınıfı garantiliyorsunuz. 10, 11,12 yi nerede okuyacağınız ve hangi alanı okuyacağınız seneye belli olacak. Üstelik TEOG un hiçbir etkisi olmayacak. Ortaokul başarınız ve 9.sınıf başarınız etkili olacak.
MEB'e Uyarı:
Eğer hak eden, yüksek puanlı olan öğrenciler yerleşsin isteniyorsa, kaptı kaçtı oynanmayacaksa bu değişiklik hakkında tüm okulları ve velileri haberdar etmelisiniz...
Nakil başvurusu için vatandaşın her hafta okula taşınması yerine daha pratik bir yöntem bulmalısınız. Evden elektronik başvuru gibi... Eğer bu sisteme devam edecekseniz vatandaş başvurusunun sisteme girilip girilmediği yada doğru girilip girilmediği konusunda şüphe duymaktadır. Bu noktada vatandaşın ulaşımını açmalısınız elektronik ortamda.
Saygılarımla...
Maksut BALMUK
Öğretmen