Kadın müsteşar yok

Haber Giriş : 11 Temmuz 2006 08:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de yalnız siyasette değil, yönetici bazında da kadınlara söz hakkı tanınmadığı ortaya çıktı. CHP'li Erbatur'un araştırmasına göre en dikkat çekici nokta ise müsteşarlık makamında oturan kadın bulunmaması oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın atamalarda kadınların lehine pozitif ayrımcılık yapılmasına ilişkin genelgesine rağmen, kamu kurum ve kuruşlarında çalışan kadınların etkin görevlere getirilmedikleri belirlendi. İlginç bir çalışmaya imza atan CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, kamu kurum ve kuruşlarında çalışan kadınların dökümünü çıkardı. İlginç sonuçların gözlendiği araştırmada Türkiye'de müsteşarlık koltuğunda oturan kadın bulunmadığı, genel müdürlük makamında ise 2'si vekaleten olmak üzere toplam 13 kadının oturduğu ortaya çıktı. Kamu kurum ve kuruşlarında şu anda 5 müsteşar yardımcısı, 24 başkan yardımcısı, 17 genel müdür yardımcısı, 3 hukuk müşaviri, 38 daire başkanı, 62 daire başkan yardımcısı, 327 şube müdürü, 776 kadın şef olarak görev yapıyor. Rakamlara bakıldığında, kadınların genelde şube müdürü ve şef pozisyonlarında değerlendirildikleri tespit edildi.

MERKEZ BANKASI SINIFI GEÇTİ

Çalışma sonucunda Türkiye'de kadın yönetici çalıştıran kurum sıralamasında Merkez Bankası birinci çıktı. Merkez Bankası'nın 946 yöneticisinden 485'inin kadın olduğu tespit edildi. Merkez Bankası'nın toplam personelinin yarısı da kadınlardan oluşuyor. 1674 kadın personel sayısıyla Merkez Bankası, Türkiye'de en çok kadın çalıştıran üçüncü kurum oldu. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı'nda da müsteşar ve müsteşar yardımcılığı görevlerinde kadın bulunmuyor. 25 başkan ve başkan yardımcısından sadece 4'ünün, 115 daire başkanı ve başkan yardımcısından ise sadece 19'unun bayan olduğu bildirildi. MİT'te toplam çalışan kadın sayısının ise 902 olduğu kaydedildi.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber