KYK'daki nöbet, sağlıktaki nöbetten değersiz mi?
Bazı kamu kurumlarındaki nöbetlere, nöbet ücreti adı altında ödeme yapılırken bazılarına ise fazla çalışma adı altında ödeme yapılmaktadır.
Dün yapmış olduğumuz haberde görüleceği üzere, 657 sayılı Kanunda sadece, sağlık personeli için nöbet ücreti adı altında bir düzenleme getirilmiştir. Söz konusu bu düzenleme çerçevesinde, personele 130 saat üzerinden 500 lira ila 1000 lira arasında ödeme yapılabilmektedir. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda tutulan nöbetler ve Aile Bakanlığına bağlı sosyal hizmet yurtlarında tutulan nöbetler için de, sağlık personeli kadar olmasa da, ek ders adı altında ödemeler yapılmaktadır.
Ancak, Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlarda görev yapan ve gece boyunca nöbete kalan personele sadece fazla çalışma adı altında, saati 1,4 liradan fazla çalışma ücreti ödenmektedir. Hafta içi 6,5 saat, hafta sonu ise 15,5 saat fazla mesai ücreti ödenmekte olup, bunun parasal karşılığı ise hafta içi 8,45, hafta sonu ise 20,15 liradır. Hafta sonu göreve gelecek bir personelin yol ve yemek masrafı düşünüldüğünde, ne kadar küçük bir ödeme yapıldığı ortadadır.
Diğer taraftan, geçtiğimiz aylarda yürürlüğe konulan ve yapılandırma işlerinde çalışacak Gelir İdaresi Başkanlığı ve SGK personeline beş katı tutarında fazla çalışma ücreti ödenmesini öngören Bakanlar Kurulu Kararı düşünüldüğünde, adaletsizlik bir kez daha net olarak görülecektir.
Hali hazırda nöbet ücreti adı altında bir kanuni düzenleme yapılması uzun zaman alabilir. Ancak kısa vadede, Gelir İdaresi Başkanlığı ve SGK personeline yapıldığı gibi Kredi Yurtlar Kurumuna ait yurtlarda gece boyunca nöbet tutan personelin fazla çalışmasının arttırılarak soruna şuan için çözüm bulunmasında fayda bulunmaktadır. Uzun vadede ise, gece nöbete kalan personele verilen ücretlerin eşitlenmesi ve nöbet hizmetinin fazla çalışma ücretinden ayrıştırılarak ayrıca belirlenmesi gerekmektedir.