CHP'den 'Suruç' raporu

CHP, Şanlıurfa Suruç'taki terör saldırısına ilişkin rapor hazırladı. Raporta kapsamlı bir iç güvenlik stratejisi oluşturulması önerildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2015 14:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'den 'Suruç' raporu

CHP'nin, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde yaşanan terör saldırısına ilişkin hazırladığı raporda, TBMM'de bir araştırma komisyonu kurularak, DAEŞ'in faaliyetlerinin tespit edilmesi, örgütün, Turkiye sınırları icindeki yapılanmasının tamamen yok edilmesi icin kapsamlı bir ic güvenlik stratejisi oluşturulması istendi.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ve Veli Ağbaba'nın da bulunduğu, 15 milletvekilinin Suruç'ta yaptıkları incelemenin ardından hazırlanan 219 sayfalık rapor kamuoyuyla paylaşıldı.

Patlama öncesinde, güvenlik ve istihbarat zafiyetinin yaşandığı savunulan raporda, basın açıklamasının yapıldıgı alanda güvenlik onlemi alınmamasının, patlamanın etki alanı dahilinde, resmi ya da sivil hicbir güvenlik gorevlisinin bulunmamasının dikkat cekici olduğu belirtildi.

Şehre giriste yapılan aramanın, basın açıklamasının yapıldıgı alanda tekrarlanmadıgı kaydedilen raporda, "19 farklı ilden 300 kadar gencin ilceye gelecegi gunler oncesinden herkes tarafından bilindigi halde, basın açıklamasının yapılacagı alan civarında hicbir güvenlik onleminin bulunmayısı sasırtıcıdır" ifadesi kullanıldı.

Patlamadan sonra bir kaos ortamının yaşandığı, olay yerine ilk ambulansın patlamadan yaklasık 10 dakika sonra geldiği kaydedilen raporda, görgü tanıklarının, "yaralılar taşınırken, polisin, halka gaz sıktığı, havaya ateş açtığı" iddialarına yer verildi.

MİT'in saldırıdan haberinin bulunmamasının mümkün olmadığı savunulan raporda, yaralanmaların cogunlukla bombanın etkisini artırmak icin kullanılan bilyelerden kaynaklandıgı belirtildi.

Patlamanın meydana geldiği alanda herhangi bir güvenlik kamerasının bulunmadığı anlatılan raporda, "Mevcut MOBESE kameraları olay yerini gormemekte, olay yerini goren Kultur Merkezi kameraları ise olay anında calısmamaktadır. Toplumsal infiale neden olan bu tip olaylarda güvenlik kameralarıyla ilgili daha once de cesitli sorunlar yasanmıstır. Bu sorunların bircok olayda tekrarlanıyor olması dusundurucudur" görüşüne yer verildi.

"Türkiye'de etkinliğini artırıyor"

Bölgesel bir tehdit haline gelen DAEŞ'in anlatıldığı raporda, "Teror orgutu her gecen gun daha fazla Turkiye'de etkinligini artırmaktadır. Soz konusu teror orgutu, basta Suriye ve Irak olmak uzere, etkili oldugu bolgelerde, 'Islam dini' adı altında her turlu vahseti uygulamakta ve namını da dunyaya, insanlıga karsı sistematik suc isleyerek duyurmaktadır" değerlendirmesinde bulunuldu.

"İstihbarat zafiyeti var"

Turkiye'nin bugune kadar surdurdugu "yanlıs Suriye politikaları"nın, Reyhanlı'da 52, Cilvegozu Sınır Kapısında 13, Nigde'de 2 yurttasın öldürülmesinde, Suruç'ta yaşanan katliamda asli neden olduğu ileri sürülen raporda, "Bolge halkında tedirginlik hakimdir. Sınırın ote tarafında devam eden catısmaların bolgeye tasınması ihtimali urkutucudur" denildi.

"Tedbirler ve çözüm önerileri"

Raporda, DAEŞ tehdidine karşı alınması gereken tedbirler ve çözüm önerileri ise şöyle sıralandı:

"TBMM'de bir araştırma komisyonu kurularak, ISID faaliyetlerinin tespit edilmesi ve Turkiye sınırları icinde ISID yapılanmasının tamamen yok edilmesi icin kapsamlı bir ic güvenlik stratejisi olusturulmalıdır, Hukumet, 'ISID'le etkin mucadele edilecegi' yonunde irade beyan etmeli ve kamuoyuna bu tavrını acıklamalıdır.

Turkiye'den ISID'e katılımın onlenmesi icin istihbarat ve güvenlik ayaklarını iceren yeni bir yaklasım benimsenmelidir, ISID'in Turkiye mevzuatı bakımından da teror orgutleri listesine eklenmelidir.

Turkiye'nin Suriye politikası yeniden ele alınmalı, sınır guvenligi ve bolgesel barısı on plana cıkaran yeni bir yaklasımın benimsenmelidir.

Uluslararası toplumun ISID'le daha etkin mucadele etmesi icin Turkiye inisiyatif almalı, girisimlerde bulunmalıdır."

Istihbarat birimleri arasında kopukluk olup olmadıgının TBMM tarafından arastırılması istenin raporda, TBMM Guvenlik ve Istihbarat Komisyonuna kendiliginden inceleme yapma yetkisinin tanınması gerektiği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber