Anayasa değişikliği için düğmeye basan Hükümet, ilk etapta 50'yi aşkın madde tartışmaya açacak.

Haber Giriş : 06 Mart 2004 07:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa değişikliği için düğmeye basan Hükümet, ilk etapta 50'yi aşkın madde tartışmaya açacak.

 AK PARTİ kurmayları, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Anayasa değişikliği kaçınılmaz hale geldi" değerlendirmesi üzerine kapsamlı bir düzenleme için düğmeye bastı. 28 Mart seçimlerinden sonra gündeme getirilecek pakette anamuhalefet partisi CHP'nin de desteği alınacak.

İlk etapta 50'yi aşkın madde tartışmaya açılacak. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, yaptığı açıklamada, Anayasa değişikliğinin birkaç maddelik ve bölük pörçük bir düzenlenme olmaması gerektiğini belirtti ve şunları söyledi: "Hedefimiz, geçen hükümet döneminde Uzlaşma Komisyonu'nda üzerinde anlaşma sağlanan maddelerin, seçimden sonra gündeme getirilip, çıkarılması yönünde. Zaten tartışılması gereken 20-25 maddelik bir bölüm kalmıştı. Geniş tabanlı uzlaşma aranmalı.Yüksek yargı organları başkanlarının, sivil toplum kuruluşlarının da anayasa değişikliğine ilişkin talepleri var. Bu istekleri gözardı edemeyiz."

PAKETTE NELER VAR?
* SEÇİM DÖNEMİ 4 YIL:
Anayasa'da 5 yıl olarak öngörülen, ancak bugüne kadar tamamlanamayan genel seçim süresinin 4 yıla indirilmesi planlanıyor. Türkiye Milletvekilliği ile ilgili düzenlemenin alınıp, alınmaması da tartışılıyor.

* CUMHURBAŞKANININ GÖREV SÜRESİ:
Paketle birlikte Cumhurbaşkanının görev süresi de tartışmaya açılacak. Tartışma, geçen dönem üzerinde uzlaşılan şekliyle yani 5 artı 5 modeli üzerinden yapılacak. 7 yıllık görev süresi 5'er yıllık iki dönem olarak düzenlenecek.

* CUMHURBAŞKANININ YETKİLERİ:
Cumhurbaşkanının üçlü kararnameler ile ilgili imza yetkisinin kapsamı daraltılacak. Yüksek yargı organlarına yaptığı atamaların sayısı düşürülecek.

* PAKETTE YARGI DA VAR:
Anayasa Mahkemesi'nin yapısı değiştirilecek. Üye sayısı artırılırken, TBMM'ye de Yüksek Mahkeme'ye üye seçme yetkisi verilecek. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısında değişikliğe gidilecek. Kurulun ayrı bir sekreteryasının olması, Adalet Bakanı ve Müsteşarının oy kullanma hakkının bulunmamasına yönelik düzenlemeler gündeme gelecek.

* MİLLETVEKİLİ DOKUNULMAZLIKLARI:
Milletvekili dokunulmazlığı sınırlanacak. Seçimden önce işlenen ve milletvekili olmaya engel suçlardan yargı önüne çıkılmasını sağlayacak. Milletvekilliğinden sonra işlenen suçlar için dokunulmazlık zırhı korunacak.

* REFERANDUM ZORUNLULUĞU:
Cumhurbaşkanının, Anayasa değişikliklerini referanduma götürme yetkisi daraltılacak. Nitelikli çoğunluk olan 367'nin üstünde oy alan değişiklikleri Cumhurbaşkanı referanduma sunamayacak.

* AYKIRILIKLAR TEMİZLENECEK:
Kamu Yönetimi, Yerel Yönetimler ve Kamu Personel Reformu yasa tasarılarının Anayasaya aykırı olabilecek yönleri de düzeltilecek.

* ACİL AB DEĞİŞİKLİKLERİ:
AB'nin isteği doğrultusunda DGM'ler kaldırılacak. YÖK'e asker üye atanamayacak.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber