Eski Anaokulu Rehber Öğretmenleri dikkat
10/8/1999 tarihli ve 23782 sayılı Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Ve Kurumların Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolara İlişkin Yönetmeliğin "Rehber öğretmen norm kadrosu" başlıklı 13. maddesi (g) bendindeki;
"g) Bağımsız anaokullarına 1,
rehber öğretmen norm kadrosu verilir. Buna, özel eğitim kurumlarında öğrenci sayısının 100 ve 100'ün katlarına, diğerlerinde ise 500 ve 500'ün katlarına ulaşması halinde her defasında 1 rehber öğretmen norm kadrosu eklenir. Bir yerleşim merkezindeki her okulda en az 1 rehber öğretmen norm kadrosu doldurulmadan ikinci ve müteakip norm kadrolar atamalarda kullanılmaz." hükümleri gereğince Anaokullarına verilen Rehber Öğretmen norm kadrolarında görev yapan Rehber Öğretmenler yönetmelik değişikliği ile Anaokullarında iptal edilen Rehber Öğretmen kadroları ile norm fazlası olarak başka okullara yer değiştirmek zorunda kaldılar.
Şöyle ki, 10/8/1999 tarihli ve 23782 sayılı Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Ve Kurumların Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolara İlişkin Yönetmelik, 18/06/2014 tarih ve 29034 sayılı resmi gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Ve Kurumların Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik ile yürürlükten kaldırılmış ve Rehber Öğretmen norm kadroları yeni Yönetmeliğin "Rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu" başlıklı 21. maddesi ile yeniden düzenlenmiştir.
Bu yeniden düzenlemede Anaokullarına verilen Rehber Öğretmen norm kadrolarına yeni yönetmeliğin 21. maddesinde yer verilmemesi sebebiyle Anaokullarındaki Rehber Öğretmen norm kadroları iptal edilmiştir.
İşte o madde;
Rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu
MADDE 21- (1) Rehberlik ve araştırma merkezlerine, görev alanlarına giren il veya ilçenin nüfusu 100.000'e kadar olan yerlerde 4, sonra gelen her 50.000 nüfus için 1 rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu verilir. Bu şekilde yapılacak hesaplama sonunda artan nüfusun en az 25.000 olması halinde ilave olarak bir rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu daha verilir.
(2) Okul rehberlik servislerine;
a) Özel eğitim kurumlarında (aynı bina veya bahçede farklı kademelerde eğitim veren özel eğitim okulları dahil) toplam öğrenci sayısı 25 ve daha fazlası için 1,
b) İlkokullarda öğrenci sayısı 300, ortaokul ve imam hatip ortaokullarında öğrenci sayısı 150 ve daha fazla olanların her birine 1,
c) Ortaöğretim kuramlarından öğrenci sayısı 150 ve daha fazla olanların her birine 1,
ç) Yatılı veya pansiyonlu eğitim kurumlarının öğrenci sayılarına bakılmaksızın her birine 1,
d) İlçe merkezindeki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında öğrenci sayısının yetersiz olması nedeniyle norm kadro verilememesi halinde öğrenci sayısı en fazla olan eğitim kurumuna 1,
e) Mesleki eğitim merkezlerinden çırak ve kursiyer sayısı 200 ve daha fazla olanların her birine 1,
rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu verilir.
(3) Her derece ve türdeki eğitim kurumlarına, öğrenci sayısının 500 ve 500'ün katlarına ulaşması halinde her defasında ilave olarak 1 rehberlik alan öğretmem norm kadrosu daha verilir.
(4) Bir yerleşim merkezindeki her eğitim kurumunda en az 1 rehber öğretmen norm kadrosu doldurulmadan ikinci ve müteakip norm kadrolara öğretmen atanamaz.
Bu nedenle Anaokullarında Rehber Öğretmen olarak görev yapanlar 18 Haziran 2014 tarihinden sonra Anaokullarında Rehber Öğretmen norm kadroları iptal edildiğinden ... Anaokulunda norm kadro fazlası olarak diğer okullara tercih yaparak yer değiştirmek yada resen atanmışlardır.
Akabinde Anaokullarına Rehber Öğretmen verilmemesine karşılık yönetmeliğe açılan eksik düzenleme davasında Danıştay 16. Dairesi 2015/10784 sayılı kararında; 18.06.2014 Tarihli ve 29034 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğinin "Rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu" başlıklı 21. maddesinde "bağımsız anaokulları" ibaresine yer verilmemesine ilişkin eksik düzenlemenin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir.
Danıştay 16. Dairesi Yürütmeyi durdurma kararının gerekçesinde; Anaokulu öğrenci yaş grubunun, bireyin zihinsel ve kişisel gelişiminin oluştuğu yaş grubu olduğu, koruyucu ve önleyici rehberli hizmetlerinin problemlerin çözümünde ilk aşamada daha etkili olacağı, çocuk dönemi hastalıkları olan şiddet, ihmal ve istismar açısından rehber öğretmenin öneminin yadsınamayacağı, bu yaş grubunun fazla rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetine ihtiyacı olduğu gibi hususlar dikkate alındığında, herhangi bir bilimsel veriye ve değerlendirmeye dayanılmadan; Rehber Öğretmen norm kadrosu yönünden önceki yönetmelikle bağımsız Anaokullarına sağlanmış olan avantajı ortadan kaldıracak şekilde; sadece öğrenci sayısının 500 ve 500'ün katlarına ulaşması halinde her defasında 1 Rehber Öğretmen norm kadrosu ekleneceğini belirten; dolayısıyla bağımsız Anaokullarının özel durumunun göz ardı edilmesi sonucunu doğuran düzenlemede hizmet gereklerine ve hukuka uyarlık görülmediğini belirtmiştir.
İşte o Danıştay Kararı;
Danıştay; Anaokullarına rehberlikçi normu verilsin ve normlar belirli bir takvimde güncellensin dediBu kararın ardından 24/08/2015 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Danıştay kararına uyarak Anaokullarına Rehber Öğretmen norm kadrosu vermiştir.
İşte o haberimiz;
MEB, danıştay kararı üzerine anaokulu rehber öğretmen normlarını güncelledi Bu nedenle Yönetmelik değişikliğinden önce Anaokullarında görev yapan Rehber Öğretmenler eski görev yerleri olan Anaokullarına atanmalıdırlar.Çünkü;"Bilindiği üzere Anayasamızın 138'inci maddesinde; yasama ve yürütme organları ile idarenin, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu Vurgulanmıştır; bu organlar ve idarenin, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hüküm altına, Ayrıca 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 28'inci maddesinde; Danıştay, bölge idare mahkemeleri idare ve vergi mahkemelerini alınmıştır.
Esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu hükmüne yer verilmiştir."
Peki, yukarıdaki tırnak içinde yer verdiğimiz sözleri kim söylemiştir. El cevap, Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, MEB, lehine kazanılan bir mahkeme kararı üzerine yukarıdaki hukuki sözleri sarf etmiştir.
Olması gerekende zaten hukukun üstünlüğüdür. Hamza Aydoğdu doğru sözleri sarf etmiştir. Şimdi hukukun gerekleri yerine getirilmeli MEB, bir yazı ile bu Rehber Öğretmenlerden istekli olanları eski görev yerleri olan Anaokullarına başlatmalıdır.
İşte Rehber Öğretmenlerin eski Anaokullarına dönebilmesi için görev yapmakta oldukları kuruma verecekleri dilekçeyi bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.
Ahmet KANDEMİR