Maaşına haciz gelen aday memurun, görevine son verilir mi?
Borçlarını ödemediği için maaşına haciz gelen bir memurun görevine son verilir mi?
SORU: Arkadaşlar memurluğa atandıktan sonra ailevi nedenlerden dolayı borç yaptım. Bankadan kredi çektim. Ama şuan için bu ödemeleri daha yapamaz oldum. Bankalarda daha kredi vermiyor. Benim korkum. Malum aday memurum çok zor şartlar altında memurluğu kazandım. Korkum şudur ki ödeyemediğim kredi yüzünden banka beni icraya verirse ve bunun sonucunda maaşıma haciz gelmesi durumunda ne olur? Konuyla ilgili olaraktan aday memurken memurluktan atılır mıyım?
CEVAP: 657 sayılı Kanunda, 2011 yılında yapılan düzenlemede, adaylık süresi içinde disiplin cezası alanların memuriyetine son verileceği hüküm altına alınmıştı. Ancak bu düzenleme, daha sonra Anayasa Mahkemesince (AYM) iptal edildi. AYM'nin iptal kararı sonrasında ise sadece aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanların memuriyetine son verilmesi şeklinde yeniden düzenleme yapıldı.
İlgili 57. madde şu şekildedir:
"Adaylık süresi içinde aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması
cezası almış olanların disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin
onayı ile ilişikleri kesilir. İlişikleri kesilenler ilgili kurumlarca derhal
Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.
Adaylık devresi içinde veya sonunda, 56 ncı ve bu madde hükümlerine göre
ilişikleri kesilenler (sağlık nedenleri hariç) 3 yıl süre ile Devlet memurluğuna
alınmazlar."
Diğer taraftan, borçlarını ödemediği için icra takibine uğrayan bir memura ne ceza verileceği 657 sayılı Kanunun 125. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, "Borçlarını kasten ödemeyerek hakkında yasal yollara başvurulmasına neden olmak," fiiline Kınama cezası verilmektedir. 5 yıl içinde 2. defa icraya uğrayan memura ise bu kez bir derece ağır olan aylıktan kesme cezası uygulanmaktadır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;
1-Borcunuzu ödememek suretiyle yasal yollara başvurulmasına sebep olan aday devlet memuruna idarece kınama cezası vermesi mümkün bulunmaktadır.
2-Aday devlet memurunun Adaylık süresi içinde aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanların disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile memuriyetlerine son verilebilmektedir. Kınama cezası almanız halinde, memuriyetinize son verilmez.