En itaatkar rektör sınavı
YÖK, rektör seçiminde başlattığı yeni uygulamayla adayları mülakata alacak. Marmara Üniversitesi'ne rektör atanması sırasında başlatılan "rektör adaylarını dinleme" uygulaması, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in son atayacağı rektör grubu olan 15 üniversitenin rektörlüğü için de yeni bir gelenek olarak başladı. Uygulamayla YÖK'ün "en itaatkar rektör" tercihini hedeflediği öne sürüldü. Son dönemde Ankara Üniversitesi Rektörü Nusret Aras hakkında soruşturma başlatan YÖK'ün hedefinin; Van'da "çete" davasından tutuklu olduğu dönemde "Aşkın'ı savunmak Cumhuriyet'i savunmaktır" denilerek savunulan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın standartında yeni rektörler belirlemek olduğu ileri sürüldü.
SEZER'E TEPKİ AZALTILACAK
Sezer'in üniversitelerinde çok az oy alan rektörleri 2. veya 3. sıradan ataması kamuyunda sert tepki çekmiş, Gazi Üniversitesi eski Rektörü Rıza Ayhan gibi birinci sıradan atanamayan birçok rektör adayı olayı mahkemeye taşımıştı. YÖK'ün en çok oyu aldığı halde atanması istenmeyen adayları Çankaya'ya göndermeden elemesi bekleniyor. vÖte yandan, YÖK, 1-3 Kasım 2006 tarihleri arasında, seçim yapılan 15 üniversitenin rektör adaylarını dinleyecek. Seçim yapılan üniversitelerin rektör adayları YÖK'e davet edildi. Her bir üniversitenin 6 adayı olduğu için YÖK, 15 üniversiteden toplam 90 adayı dinleyecek.
Seçim göstermelik
Rektörlük için 67 yaşını doldurmamış profesörler aday olabiliyor. YÖK Kanunu'na göre devlet üniversitelerinden herhangi birinde görev yapan profesör, istediği bir başka üniversitede rektör adayı olabiliyor. Profesör, doçent ve yardımcı doçentlerin oy kullanabildiği seçimlerde oy dağılımına göre en yüksekten en düşüğe kadar altı isim belirleniyor. YÖK'e gönderilen isimler mülakat sonrası 3'e indirildikten sonra Cumhurbaşkanlığı'na sunuluyor. Cumhurbaşkanı, seçimini oy sıralamasını dikkate almadan da yapabiliyor. YÖK ve Cumhurbaşkanı'nın oy oranlarını göz önünde bulundurmaması nedeniyle üniversitelerde yapılan seçimler daha ziyade göstermelik kalıyor.