Çözüm faturası '23 milyar euro'
Kıbrıs'ta çözümün maliyeti ortaya çıktı. Dünya Bankası tarafından yürütülen çalışmada tazminatlar için '23 milyar euro'ya ihtiyaç olduğu belirlendi. Kaynak sorunu gündemde
Sefa Karahasan
Kıbrıs'ta temaslar yapan Dünya Bankası heyeti hazırladığı raporda, çözüm için gerekli tazminatın 23 milyar euro olduğunu belirledi. Toprak ayarlaması sonrasında ise bu rakamın aşağıya çekilebileceği kaydedildi.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Lider Nikos Anastasiadis'in çağrısı üzerine Ada'ya giden Dünya Bankası heyeti kapsamlı bir ekonomik rapor hazırladı.
Raporda çözümün artıları ve eksileri bir bir belirlendi. Liderlere yapılan sunumlarda, "Çözüm sürecinde tazminatlar için 23 milyar euro'ya ihtiyaç olduğuna" vurgu yapıldı. Çözümden sonra Türk tarafının "ekonomik zorluklar yaşayacağına" dikkat çekilen raporda, "Bunlar daha sonra aşılacak ve daha iyi bir noktaya gelinecek" denildi. Rapor ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Müsteşar Yardımcısı Victoria Nuland'ın Ada ziyaretinde de gündeme geldi.
ABD'den sondaj tehdidi
Öte yandan Nuland, "Rakam ne olursa olsun finansmanın büyük kısmı AB tarafından ödenecek" güvencesi verdi. Kıbrıslı liderlerin de, "tazminatların bulunamaması durumunda çözümün zor olacağı" mesajı verdiği kaydedildi.
Kıbrıs'ta müzakerelerin sekteye uğramaması gerektiğini düşünen ABD, Rumların Akdeniz'de yeni sondaj çalışması yapmasına da izin vermedi.
Washington yönetimi, Rum Yönetimi'ne, "2016 yılının sonuna kadar yeni sondaj yapmayın" uyarısı yaptı. ABD, Rumların, "şirketler sondaj yapmak isterse" yönünde bir düşünce ortaya koymasına ise, "O şirketlere de müdahale ederiz, durdururuz" tehdidini savurdu. ABD ayrıca, Akıncı ve Anastasiadis'e Hidrokarbon konusunda 'Ulusal Egemen Fon' oluşturulmasını önerdi. Buna göre fonda biriken para, "tazminat için alınacak finansman ve borçlar için teminat" olacak.
Türkiye borç' silsin' baskısı
Kıbrıs Rum tarafında son zamanlarda, "Türkiye, Kıbrıslı Türklerin borçlarını silmezse çözüm olmaz" yönündeki açıklamaların arkasında da ABD'nin olduğu ortaya çıktı. ABD'li diplomat Victoria Nuland'ın, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis'e, "Türkiye'nin, Türklerin borçlarını silmesini beklediğini" söylediği öğrenildi. Nuland, Rum liderle görüşmesinde, "Türkiye'nin çözümden sonra Kıbrıslı Türklerin geçmişten gelen borçlarını silmesini ve çözüme maddi destek sağlamasını bekliyorum" dedi. Görüştüğü Nuland'a, "Türkiye adına konuşamayacağı" mesajı veren Akıncı da, "Beklentilerinin, Türkiye tarafından borçların silinmesi yönünde olduğunu" anlattı.