Ticari İHA'lara yerli rakip geliyor
TÜBİTAK'ın Bireysel Genç Girişim Programı kapsamında desteklenen OTANTİHA Projesi'yle ticari amaçla kullanılan İHA'lara yerli rakip geliştirilecek. Akıllı mobil cihazlarla kablosuz ağlar üzerinden kontrol edilebilecek şekilde geliştirilecek OTANTİHA, kullanıcısını takip ederek yüksek çözünürlüklü görüntü kaydedebilecek, modüler donanım altyapısı sayesinde yeni ihtiyaçlara uygun olarak kolayca geliştirilebilecek. OTANTİHA'nın ithal edilen ticari İHA'ların yerini alması hedefleniyor
TÜBİTAK'ın Bireysel Genç Girişim Programı kapsamında desteklenen OTANTİHA Projesi'yle ticari amaçla kullanılan insansız hava araçlarına (İHA) yerli rakip geliştirilecek.
Lisans eğitimi boyunca insansız hava araçlarıyla ilgilenen girişimci Murat Sağlam, bu alanda yaptığı son çalışmayla ODTÜ Teknokent'in de desteğiyle TÜBİTAK'ın Bireysel Genç Girişim Programı'ndan yararlanmaya hak kazandı.
Teknolojik yeniliklere ayak uydurmak, ülkeye katma değer sağlayacakürünler ortaya çıkarmak ve İHA'ların günlük kullanımında yeni bir vizyon ortayakoymak için OTANTİHA Projesi'ni geliştiren Sağlam, proje sonunda kurulacak şirketle yeni bir istihdam alanı oluşturmayı amaçlıyor.
Günümüzde birçok faaliyet alanında sıkça karşılaşılan ve gelecekte de insan hayatının vazgeçilmez bir parçası olması öngörülen İHA'lar, sivil havacılık standartlarını yeterince sağlamamaları sebebiyle ticari amaçlarla yaygın olarak kullanılamıyor. OTANTİHA Projesi kapsamında büyük havacılık şirketlerinin yüksek teknoloji ürünü uçakların tasarım sürecinde kullandığı sivil havacılık standartları göz önünde bulundurularak bir hava aracı geliştirilmesi hedefleniyor.
Akıllı mobil cihazlarla kablosuz ağlar üzerinden kontrol edilebilecek şekilde geliştirilecek OTANTİHA, kullanıcısını takip ederek yüksek çözünürlüklü görüntü kaydedebilecek, modüler donanım altyapısı sayesinde yeni ihtiyaçlara uygun olarak kolayca geliştirilebilecek.
Adrenalin tutkunu sporcuların faaliyetlerinin görüntülenmesindeki güçlükler düşünüldüğünde, genel olarak bu alandaki ihtiyaçları karşılamak üzere ortaya çıkan OTANTİHA fikri, modüler tasarım mimarisi ile ilerleyen aşamalarda orman yangınlarının tespitinde, kısa süreli organizasyonlarda(festival, düğün, spor müsabakaları ve benzeri) ve basın faaliyetlerinde de kullanılabilecek şekilde tasarlanabilecek.
Dağ, kış, ve su sporları ile yamaç paraşütü gibi faaliyetlerin sivil havacılık standartlarını göz önünde bulundurarak görüntülemeye yönelik yerli hava aracı bulunmaması, rakiplerine nazaran düşük maliyetli olması OTANTİHA'yı cazip hale getiriyor.
Rakiplerinden üstünlükleri
Gelecekte sisteme eklenebilecek otonom karar alma, otonom uçuş, otomatik iniş, kullanıcı takibi, çarpışma önleme gibi yetenekler ile kullanıcının iş yükünü azaltacak sistem çözümleri sunacak OTANTİHA, sanal gerçeklik gözlükleri ile entegrasyon gibi opsiyonel özellikleriyle sivil havacılık açısından yenilikçi bir ürün olacak.
Yüksek hızlı veri ve grafik işleme, gerçek zamanlı işletim sistemleri ve yazılım bölütleme, uçuş emniyeti ve sertifikasyon gerekliliklerine uygun tasarım veyüksek güvenilirlik, geliştirilmesi hedeflenen ürünün en önemli teknolojilerini oluşturacak.
OTANTİHA'nın ithaledilen ticari İHA'ların yerini alması hedefleniyor. Yurt içi ve yurt dışı pazarın büyüklüğü düşünüldüğünde, yüksek uçuş emniyeti standartlarını karşılayan ürünün, ülke ekonomisi için önemli bir katma değer yaratması bekleniyor.