Bilgisayar sertifikası şartında önemli düzenleme
KPSS tercih kılavuzunda, bilgisayar sertifikası şartında değişiklik yapıldı
KPSS kılavuzunda, uzun yıllardan sonra bilgisayar sertifikası şartında değişiklik yapıldı.
2015/2 KPSS Tercih Kılavuzunda yer alan açıklama şu şekildedir:
3.11. Örgün eğitim yoluyla zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar "M.E.B.'den Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikasına Sahip Olmak" niteliğine, hızlı klavye kullanımı(F Kalvye) dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar "M.E.B.'den Onaylı Hızlı Klavye Kullanımı (F Klavye) Sertifikasına Sahip Olmak" niteliğine, herhangi bir bilgisayar programlama dili içeren bilgisayar programlama dersi alan adaylar "M.E.B.'den Onaylı Bilgisayar Programcısı Sertifikasına" sahip olarak değerlendirilecektir.
2016/1 KPSS Tercih Kılavuzunda yer alan açıklama şu şekildedir:
3.11. Öğrenimi sırasında zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar "M.E.B.'den Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikasına Sahip Olmak" niteliğine, hızlı klavye kullanımı(F Kalvye) dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar "M.E.B.'den Onaylı Hızlı Klavye Kullanımı (F Klavye) Sertifikasına Sahip Olmak" niteliğine, herhangi bir bilgisayar programlama dili içeren bilgisayar programlama dersi alan adaylar "M.E.B.'den Onaylı Bilgisayar Programcısı Sertifikasına" sahip olarak değerlendirilecektir.
DEĞERLENDİRME
Görüleceği üzere, bilgisayarla ilgili dersin örgün eğitimde alınma zorunluluğu kaldırılmıştır.
Bu düzenlemeye göre, bilgisayar dersini örgün veya açık eğitim farkı olmaksızın ve yüksek veya orta öğrenim farkı olmaksızın, öğrenimi sırasında zorunlu/ ortak veya seçmeli şekilde almış olanlar, bilgisayar sertifikasına sahip kabul edilecektir.
SON DEĞİŞİKLER DOĞRULTUSUNDA BİLGİSAYAR SERTİFİKASIYLA İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR
Bilgisayar İşletmenliği Sertifikası için 160 saatlik kurs mu görmek gerekiyor?
Belirli bir saat kotası yoktur. 160 saat limiti kurslar tarafından türetilmiş aslı olmayan bir bilgidir. Kursunuz 30 saat olabilir, 70 saat olabilir, 120 saat olabilir. Önemli olan elinizde bir sertifika olmasıdır.
Bilgisayar ile ilgili dersi veya İşletmenlik sertifikasını kaç yıl öncesine kadar almış olmalıyım?
Bilgisayarla ilgili dersi kaç yıl önce aldığınızın bir önemi yok. Aynı şekilde sertifikayı ne zaman aldığınız önemli değil. Ayrıca transkriptinizi ve sertifikanızı ne zaman aldığınızın da bir önemi yoktur.
'Enformatik' adlı bir ders aldım. 6225 koşulunu taşıyor muyum?
Enformatik dersi bilgisayar içerikli bir derstir. Bu dersi geçmiş olduğunu belgelendirmek 6225 kodu açısından yeterlidir. Bu adayların bilgisayar işletmenliği sertifikasına ihtiyaçları yoktur.
'Bilgisayar Giriş' isimli ders 6225 kodu için yeterli midir?
Bu ders adı üstünde bilgisayar içerikli bir derstir. Bu dersi geçmiş olduğunu belgelendirmek 6225 kodu açısından yeterlidir. Bu adayların bilgisayar işletmenliği sertifikasına ihtiyaçları yoktur.
'Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı' dersi 6225 kodu için yeterli midir?
Bu ders bilgisayar içerikli bir derstir. Bu dersi geçmiş olduğunu belgelendirmek 6225 kodu açısından yeterlidir. Bu adayların bilgisayar işletmenliği sertifikasına ihtiyaçları yoktur.
Bilgisayar ile ilgili dersi geçme notumuzun bir önemi var mıdır?
Geçme notu önemsizdir. Aslolan ilgili dersin başarıyla verilmiş olmasıdır. Geçme notunuz 60 da olsa 90 da olsa yeterlidir. Aynı şekilde notunuz ?AA? da olsa ?DD? de olsa sertifika şartını karşılıyorsunuz.
Bilgisayar dersini kaç dönem almam lazım?
Önemli dersin geçilmiş olmasıdır. Herhangi bir dönem kotası veya sınırı yoktur. Zaten bir çok üniversitede tek dönem verilmektedir ve bu durumdaki adayların hepsi yerleştirme sonrası göreve başlamıştır.
Bilgisayar içerikli dersin kaç kredi olması lazım?
Alınan bilgisayar dersinin kaç kredi olduğu önemsizdir. Hatta kredisi bile olmasa bu dersi geçmiş olmanız yeterlidir.
Bilgisayarla ilgili dersi seçmeli olarak aldım?
Bilgisayar dersinin seçmeli veya zorunlu bir ders olması önemli değildir. Ne şekilde alırsanız alın sonuçta bu dersi almış ve başarıyla geçmiş olmanız yeterlidir.
Bilgisayar bölümü mezunuyum sertifikaya ihtiyacım var mı?
Tercih Kılavuzunda "mesleki öğrenim görmüş olmak şartına ilave olarak .. sertifika sahibi olmak şartı yer alması halinde, mesleki öğrenimi olanların ayrıca bu mesleklerle ilgili . sertifika sahibi olmaları şart değildir." ifadesi yer almaktadır.
Buna göre, bilgisayarla ilgili bölüm okuyanların 6225 kodu için sertifika almalarına ihtiyaç yoktur.
Bilgisayar dersini lisede aldım ama önlisans/lisans düzeyinden KPSS'ye girdim ve üniversitede iken bilgisayar dersi almadım. Sertifikaya ihtiyacım var mı?
Sertifikaya ihtiyacınız bulunmamaktadır. Bu sertifika için hayatınızın herhangi bir döneminde bilgisayara ilişkin bir ders almış olmanız ve bunu belgelendirmeniz yeterlidir.
Bilgisayar dersini aldıktan sonra başka bir bölüme geçiş yaptım ve yeni bölümümden KPSS'ye girdim. Önceki bölümümde aldığım bilgisayar dersi 6225 kodu için yeterli midir?
Bu durumu belgelendirmeniz durumunda 6225 kodu açısından tercih yapmanızda bir sorun oluşmaz.
Bilgisayar dersini önlisans okurken aldım ama DGS ile lisans oldum ve lisans düzeyinden KPSS'ye girdim ve lisans okurken bilgisayar dersi almadım. Sertifikaya ihtiyacım var mı?
Sertifikaya ihtiyacınız bulunmamaktadır. Bu sertifika için hayatınızın herhangi bir döneminde bilgisayara ilişkin bir ders almış olmanız ve bunu belgelendirmeniz yeterlidir.
Üniversiteyi ikinci öğretim olarak okudum. İkinci öğretimlerin bilgisayar dersi 6225 sertifikası için geçerli olur mu acaba?
Bilgisayar dersi açısından adayın birinci öğretim ya da ikinci öğretim olması sorun değildir. ikisi de aynıdır. Zaten kılavuzdaki örgün şartıda 201/1 KPSS kılavuzunda kaldırılmıştır.
Açıköğretim Lisesi/Fakültesi mezunuyum. Burada bilgisayar dersi aldık. Bu dersleri geçtik. Bu 6225 için yeterli midir?
Kılavuzdaki örgün öğrenim şartı kalkmıştır. Bilgisayar İşletmenliği sertifikasını karşılıyorsunuz.
Halk eğitim kurslarında verilen bilgisayar işletmenliği sertifikası ile 6225 kodu olan kadrolar seçilebilir mi?
Evet seçilebilir. Kılavuzda "MEB onaylı" ifadesi yer alıyor. Halk eğitim kursları da MEB müfredatına göre eğitim vermektedirler.
Bilgisayar dersini aldıktan sonra üniversiteyi bıraktım. Sınava lise düzeyinden girdim. Üniversitede aldığım ders 6225 kodu için uygun mudur?
Bir bilgisayar dersi aldıktan sonra üniversiteyi terk eden bir öğrenci halihazırda mezun olmadığı halde ilgili dersi almış olduğu için bu kod şartlarını taşımaktadır.
Bilgisayar dersini gördüğüm zaman bilgisayarlı sistem yoktu. Karne ile notlarımız belli oluyordu. Okulda benim aldığım ders sistemde gözükmüyor. Ne yapmalıyım?
Öncelikle karneniz duruyorsa onu kuruma sunabilirsiniz. Ya da okulunuz ile görüşün ve ilgili dersi aldığınızı belirten bir belge vermeleri yeterli olur.
Bu konuyla ilgili mevzuat nerede yer almaktadır?
Sertifikalar ilişkin konular KPSS Tercih Kılavuzunda düzenlenmiştir. Adayların tercih kılavuzlarını bir kez dikkatlice okumaları bilgisayar sertifikası ve birçok konu hakkında bilgilenmelerini ve mağdur olmamalarını sağlayacaktır.