Kırmızı ışıkta geçenin fotoğrafı çekilecek Belediye ceza yetkisi istedi
Akıllı Ulaşım Sistemleri projesini sürdüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), trafikte dünyanın gelişmiş kentlerindeki modern uygulamaları İstanbul'a taşıyarak trafiğin etkin yönetimi ve denetimini sağlayacak. Kentin çeşitli bölgelerine yerleştirilen sensörlerle kural ihlallerini anında saptayacak olan belediye, trafik cezalarını da kesmek için yetki istiyor. "Kırmızı Işık İhlal Sistemi", "Emniyet Şeridi İhlal Sistemi" ve "Trafik Kuralları İhlal Sistemi" olarak üç ana kategoride hayata geçirilecek olan projenin pilot uygulamaları ise İBB Trafik Müdürlüğü bünyesinde Kağıthane, Edirnekapı, Beşiktaş, Merter ve Bağlarbaşı'nda başladı.
İstanbul'da giderek yoğunlaşan trafik sorunları hem belediyenin hem de hükümetin bu konudaki adımlarını hızlandırdı. Kentin trafik sorunlarını çözmek üzere 27 Kasım 2006'da kurulan Trafik Komisyonu'nun ikinci toplantısı cuma günü İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu başkanlığında Ceylan Otel'de gerçekleşti. Toplantıya Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Celallettin Cerrah, İstanbul Ulaşım Daire Başkanı Rafet Bozdağ ve 50'ye yakın ilgili katıldı.
Abdülkadir Aksu, İstanbul'un trafik sorununda sıkıntılar yaşandığının doğru olduğunu belirterek, "Türkiye'deki trafik sorunundan sadece Büyükşehir Belediyesi değil 8 Bakanlık ve 4 Müsteşarlık sorumlu. Koordinasyona ihtiyaç var. İstanbul'un trafik sorunlarına köklü çözüm bulunabilmesi için bu bakanlık ve kurumların koordinasyon ve desteklerine ihtiyaç vardır" dedi.
Kural ihlalleri saptanıyor
İstanbul trafiğine çözüm arayışı sürerken İBB dünyanın birkaç ülkesinde bulunan modern sistemlerle trafiğin tek elden yönetilmesi için hazırlıklarını tamamlamış durumda. http://tkm.ibb.gov.tr sitesine giren herkes İstanbul'da trafiğin anlık durumunu görebiliyor. 55 kritik noktaya yerleştirilen ve 2700 dönüş açısına sahip trafik kameralarıyla ulaşım ve trafik durumu tespit ediliyor. Alternatif güzergahlar öneriliyor. Trafik yoğunluğu ve akışı ise değişik renklerle gösteriliyor.
Bu arada yollara yerleştirilen loop, sensör gibi radarlı algılayıcılarla ile kural ihlalleri tespit ediliyor. Kırmızı ışık, trafik kuralı ihlale ya da şerit ihlali yapan araçlar tespit edilerek önden ve arkadan fotoğrafları çekiliyor. Cihazlar her türlü hava koşulunda 1 ile 8 şerit arasında yolda duran veya hareket eden araçları tespit edebiliyor. Belirlenen bir zaman aralığında yoldan geçen araç sayısını, ortalama hızlarını ve yoğunluğu şerit bazında ölçüyor.
Bu uygulama pilot bölgelerde başlamış durumda. Ancak belediye yetkilileri kural ihlalleri uygulamasında şu anda sadece kayıt aldığını belirtiyor. Belediyenin hedefi ceza kesme işlemini yetkisini de alabilmek. Yetkililer kısa süre içinde yetki devrini beklediklerini kaydederken, Aksu ile yapılan toplantıda bu konudaki talebin tekrarlanacağı belirtiliyor.