'Cadı avı' söylemi doğru bir muhalefet yöntemi değil

Bazi siyasilerin dillendirdiği Cadı Avı söylemi, 15 Temmuz sonrası FETÖ'ye karşı oluşan toplumsal mutabakatı dinamitler niteliktedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Eylül 2016 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Cadı avı' söylemi doğru bir muhalefet yöntemi değil

Memurlar.net, günlük 1 milyon 600 bin tekil ziyaretçiye ulaşan ve tüm kamu personelinin yakından bildiği bir sitedir. İhraç kararnamelerinin yayınlandığı gün memurlar.net'in tekil ziyaretçi sayısı 2 milyon 450 bin olmuştur. 2 Eylül itibariyle, Google'da en çok aranan 3 ve 5. kelimeler, memurlar.net olmuştur. Bu rakamları bir reklam olsun diye değil, memurlar.net'in kamu personeli tarafından yakından bilinen bir site olduğunu ifade etmek için yazmaktayız.

Böyle bir site olarak, 1 Eylül 2016 tarihli ihraç kararnameleri sonrasında, sitemize ulaşan mail sayısı 200'ü bulmamaktadır. Bunların arasından telefon görüşmeleri sonrasında vicdanımızın süzgecinden geçenleri hafta içinde yayımladık. Buradaki sayı ise 50 bile değildir.

Tarafımıza ulaşan mailler ve yaptığımız tüm telefon görüşmelerinde de, ihraç edilenlerin herhangi bir irtibat olmaksızın değil genel olarak bir veya birden fazla irtibat durumunu gözlemlemekteyiz. İrtibatın şeklini eleştirebiliriz ama irtibatsız ihraç neredeyse yok denecek kadar azdır.

Ayrıca telefon görüşmelerinde şunu gördük. İhraçlar genel olarak Asya Finans veya FETÖ sendika ve derneklerine üyelik gibi bir gerekçeye dayanmaktadır. Yani bir ortada bir tespit vardır. Bir de, herhangi bir iz bırakmayan FETÖ mensupları bulunmaktadır ki, bunlar hala kamu görevlisidir. Bunlar henüz ihraç olmamıştır.

Toplam ihraç edilen kamu personeli sayısının 50 bini aşkın olduğu dikkate alındığında, ihraç kararnamelerindeki hata payının yüzde 1 olduğuna yakinen şahidiz.

Bu çerçevede, süreci bir cadı avı olarak tanımlamak insafsızlıktır. Bu söylem, Türkiye'nin yaşadığı en kanlı darbe girişimi sonrasında yaşanan FETÖ'cülerin tasfiye sürecini itibarsızlaştıran bir söylemdir.

Asya Finans'ta 17-25 Aralık 2013 sonrası, devletin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tüm söylemlerine rağmen, hesap açanların tümünün FETÖ'yü desteklemek için hesap açmadığı söylenebilir veya FETÖ sendikalarına özellikle eğitim hizmet kolundaki sendikalara üyeliklerin bir kısmında okul müdürlerinin bariz mobbinginin etkili olduğu ve bunların ayrıştırılması gerektiği de söylenebilir. Bu başka bir şeydir, "cadı avı" söylemi başka bir şeydir.

Özellikle bazı siyasi partilerin, PKK ile ilişkili öğretmenlerin açığa alınması sonrasında, bu süreci cadı avı olarak tanımlamaları, tek kelimeyle sorumsuzluktur.

50 bin kişilik ihraçta, hiçbir irtibatı olmayan 5-10 bin muhalif kamu personelinin de ihraç edilmesi cadı avıdır. Ancak sadece muhalif olduğu ve hiçbir irtibatı olmadığı için ihraç edilen kamu personeli sayısı, gazete manşetlerinde yer alan örneklere göre en fazla 50 veya 100'dür. Hükümet de zaten bazı insafsız bürokratlar tarafından kararnameye eklenen bu kişilerle ilgili hataların giderileceğini belirtmektedir.

Bize düşen, hükümeti, mücadeleyi sadece FETÖ veya diğer terör örgütü ile mensubiyetleri ile sınırlı tutmak noktasında uyarmaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber