ÖSYM, Bu Yetkiyi Nereden Alıyor!
Bir çok kez açıkladık ama bir daha vurgulamak gerekmektedir. Önlisans mezununun lise düzeyinde veya lisans mezununun önlisans veya lise düzeyinde sınava girememesinin önündeki hukuki engel nedir? Bu konudaki hukuki mevzuat nerede yer almaktadır? Bu konuda bir yasaklama olmadığına göre ÖSYM hangi yetkiye binaen bu durumdaki adayın sınavını geçersiz sayacağını belirtmektedir?
KPSS sınavı 3.5.2002 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan "Kamu görevlerine ilk defa atanacaklar için yapılacak sınavlar hakkında yönetmelik" hükümleri çerçevesinde yürütülmektedir. Bu yönetmelikte hangi kurumların hangi görevleri yürüteceği belirtildiği gibi sınava ait diğer tüm hususlar da madde madde sıralanmıştır. Örneğin ÖSYM'nin görevleri şu şekilde belirtilmiştir. "Madde 6- KPSS'nin usul ve esasları, içeriği, yapılacağı yer ve zamanı, sınavın duyurulması, KPSS'de yer alacak konular ile testler ve bunların ağırlıkları, puan türleri ve hesaplama yöntemi, başvuru yapacakların öğrenim düzeyi, adayların başvurusu, sınavdan elde edilecek puan türlerinin yerleştirmede ve giriş sınavına çağrıda kullanılmasına ve KPSS sonuçlarının adaylara ve kurumlara bildirilmesine ilişkin esaslar, DPB ve ÖSYM tarafından müştereken belirlenir. Bu usul ve esaslara uygun olarak ÖSYM'ce bir KPSS Kılavuzu ve Başvuru Belgesi hazırlanır."
ÖSYM'nin yetkileri bu şekilde sıralanmış olmasına rağmen, Kılavuzda şu açıklamalara
yer verilmiştir.
"2.1 BAŞVURMA KOŞULLARI
2004-KPSS'ye ortaöğretim kurumlarından (lise ve dengi meslek lisesi), önlisans
programlarından (iki yıllık meslek yüksekokulu ve açıköğretimin iki yıllık programları)
ve lisans programlarından (dört ve daha fazla yıllık yükseköğretim) mezun olanlar
ile mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir. Adayların, Yönetmeliğin
A Grubu olarak tanımladığı kadrolar için KPSS sonucu ile kamu kurum ve kuruluşlarına
başvurdukları tarihte, B Grubu kadrolar için ÖSYM'ye Tercih Formlarını teslim
ettikleri tarihte mezun durumda olmaları şarttır.
A Grubu Kadrolar için KPSS sonucu ile kamu kurum ve kuruluşlarına başvuracak adayların, bu kurum ve kuruluşların bu kılavuzda veya ilanlarında belirtmiş oldukları koşulları taşımaları gerekir.
Yukarıdaki koşullardan herhangi birine durumunun uymadığı tespit edilen adaylar, KPSS'ye alınmış olsalar bile bu sınav sonucu ile elde ettikleri hiçbir haktan yararlandırılmazlar.
Sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan adaylar, sınavın geçerlik süresi içinde mezun olacaklarını düşünüyorlarsa, sınava mezun olacakları düzeyde girmeleri uygun olacaktır. Sınava başvurulan tarihte mezun durumda olmadığı için öğrenim durumunu mezun olacağı düzeyin altındaki düzeyde işaretleyen adaylar, sınav tarihinden önce mezun olmuşlarsa, mezun oldukları tarihin, sınava başvurunun bitiş tarihi olan 30 Nisan 2004 ile sınav tarihinin bir gün öncesi olan 09 Temmuz 2004 arasında olduğunu gösteren bir belgeyi ÖSYM'ye mutlaka göndermeli veya bizzat getirmelidirler. Bu adaylar, sadece Ankara'da sınava alınabileceklerdir.
Sınav tarihinden önce mezun olmuş adayların, bir alt öğrenim düzeyinde sınava girmeleri halinde, bu sınavın sonuçlarına göre atamalarının yapılması mümkün değildir"
Kılavuzun bu açıklamasında da görüleceği üzere, ÖSYM, bir alt öğrenim düzeyinden sınava girenlerin sınav sonuçlarına göre atamalarının yapılmayacağını belirtmektedir. Ancak, bu açıklamanın hiç bir hukuki temeli bulunmamaktadır. Hukuki bir temeli bulunmayan bu tür bir ibarenin nasıl bir şekilde bu kılavuzda yer aldığını anlamak ise mümkün değildir.
Bize göre bu işlemin mevzuat bağlamında bir dayanağı bulunmamaktadır. Bu çerçevede; sınava bir alt öğrenim düzeyinden katılan bir adayın daha sonra bu alt öğrenim durumu çerçevesinde tercihte bulunması durumunda ÖSYM, bu tercihi kılavuz doğrultusunda dikkate almamayacaktır. Ancak, ilgili adayın bu konuyu dava etmesi halinde tüm sorumluluk ÖSYM'ye ait olacaktır. Çünkü bir kez daha belirtiyoruz, ÖSYM hukuken tartışmalı olan ve kendi yetkisi dahilinde olmayan bir konuda yetki kullanmaktadır. Yönetmelikte bu konuda açık bir hüküm bulunmadıkça hiç kimsenin sınav sonucu bir anlamda iptal edilemez.