Devlet okutmaktan vazgeçti, dinletecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Ocak 2007 10:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necat Birinci, Türkçenin 3000'li yıllara aktarılacak 4 önemli dilden birisi olduğunu belirterek, ''Eğer Türkçe 3000'li yıllara aktarılamazsa, bunun vebali siz öğretmenlerindir, hepimizindir'' dedi

. Necat Birinci başkanlığında, Türkiye genelinde Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerine yönelik olarak sürdürülen, ''Türk Dili ve Edebiyatı Semineri'' Burdur'da yapıldı. Burdur Öğretmenevi Nurcihan Velicangil Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminerin açılış oturumuna, Birinci'nin yanı sıra Burdur Valisi M. Rasih Özbek, Milli Eğitim Bakanlığı Hizmet İçi Eğitim Daire Başkanı Ahmet Fikret Bayraklı, Müsteşarlık Daire Başkanı Fatih Atalık, Milli Eğitim Bakanlığı Hizmet İçi Eğitim Dairesi Şube Müdürü Necati Yurt, Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu, Prof. Dr. Kazım Yetiş, Dr. Muhammet Nur Doğan, Prof. Dr. Nurettin Demir, Burdur İl Milli Eğitim Müdürü Recep Yiğit, müdür yardımcıları, şube müdürleri, okul müdürleri ve Burdur'da görev yapan Türk dili ve edebiyatı öğretmenleri katıldı.

Birinci, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, öğretmenlerin ülkenin geleceğini belirleyen kişiler olduğunu belirterek, öğretmenlerin her gün aynı konuyu bir tiyatrocu gibi yüzlerce defa öğrencilere aktardıklarını kaydetti.

Dünyayı ideolojilerin değil, dillerin değiştirdiğine işaret eden Birinci, Türkçenin 3000'li yıllara aktarılabilecek 4 dilden birisi olduğunu vurguladı. Birinci, ''Eğer Türkçe 3000'li yıllara aktarılamazsa vebali siz öğretmenlerindir, hepimizindir'' diye konuştu. Milli Eğitim Bakanlığındaki 8-10 kişilik bir ekibin Türkiye'nin her tarafını dolaşarak, öğretmenlere Türkçe konusunda seminerler verdiklerini kaydeden Birinci, ekibin bilgi ve tecrübelerini bugüne kadar 44 bin öğretmenle paylaştığını ifade etti.

-100 TEMEL ESER SESLENDİRİLECEK

Birinci, Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen 100 temel eserin seslendirileceğini ifade ederek, şöyle konuştu: ''Bu yıl içerisinde 100 temel eseri, Türkçeyi en iyi kullanan sanatçılarımıza okutacak, seslendirmeyi CD'lere kaydettireceğiz. 100 Temel Eser, 2007-2008 eğitim ve öğretim yılına hazır olacak. İsterseniz öğrencilerinize 100 temel eser listesindeki kitapları dinletebileceksiniz.''

-VALİ ÖZBEK'İN KONUŞMASI...-

Burdur Valisi Rasih Özbek de konuşmasında, öğretmenlerin çocukları hayata hazırladıklarına işaret ederek, öğretmenlerin topluma önderlik etmelerini ve öğrencilerine, ''lütfen'' demeyi, teşekkür etmeyi ve özür dilemeyi öğretmelerini istedi. Seminerin ikinci bölümünde gerçekleştirilen oturumlarda, eski Türk edebiyatı ve Türk şiiri konusunda İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan, yeni Türk edebiyatı-şiir-roman konusunda İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Yetiş, Türk dili ve Türk lehçesi konusunda Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Demir, öğretmenlere bilgi verdiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber