Teknolojiye ayak uyduramayan kamu kurumları vatandaşa yük oluyor
Bugün başlayacak e-bildirge projesi ile kuyrukları azaltarak vatandaşa kolaylık sağlamayı hedefleyen SSK'yı, diğer devlet kurumlarının da örnek alması isteniyor.
Teknolojiye ayak uyduran kurumların sorunlara daha verimli çözümler bulduğu görülürken, ayak uyduramayanların ise vatandaşları uzun kuyruklarda beklettiği ifade ediliyor. Teknolojiyi bu anlamda en çok kullanan kamu kurumlarının başında Milli Eğitim Bakanlığı gelirken, bakanlık bu uygulamasıyla öğretmen ve diğer kamu kuruluşlarının beğenisini topluyor. Onbinlerce öğretmenin başvuru ve atama dahil tüm işlemlerini internet ortamında alıp tamamlayan bakanlık, öğretmen adaylarını geçmiş yıllarda sıkça görülen uzun başvuru kuyrukları ve daha önemlisi para ödemekten kurtarıyor.
Otomasyon sistemine geçen bazı hastaneler ise vatandaşın tüm bilgilerini bilgisayar ortamında tutuyor ve vatandaşları tahlil evraklarını ellerinde taşımaktan ve her geldiğinde yeni kayıt yaptırmaktan kurtarıyor. Sağlanan kolaylıklara bir diğer örnek ise eczanelerin reçete bilgileri ile ilgili. Daha önce reçete tutarlarını ve diğer bilgileri kolilere doldurup sıraya girerek teslim eden eczaneler, şimdi Türk Eczacıları Birliği ve sosyal güvenlik kuruluşlarının işbirliği ile geliştirilen yeni sistem sayesinde, tüm bilgileri internet üzerinden gönderip bedellerini de kısa sürede alabiliyor. İçişleri Bakanlığı'nın geliştirdiği sistemle de internetten pasaport, ehliyet ve silah ruhsatı başvuruları yapılabiliyor; sürücüler ceza puanlarını, satın alacakları araçların üzerinde rehin olup olmadığı gibi araç bilgilerini internetten öğrenebiliyor.
Bu kolaylıkların yanında düzenleme bekleyen sıkıntılar da çok sayıda. Örneğin açık ilköğretim ve liseye kayıt yaptıracak veya kayıt yenileyecek öğrencilerin tek bir bankaya para yatırmak zorunda olması kayıt dönemlerinde uzun kuyrukların oluşmasına sebep olurken, paranın birkaç bankaya yatırılabilmesi imkanının sağlanmasının kuyrukları azaltacağı ifade ediliyor.
zaman