Birinci Sınıf Mülki İdare Amirliği ihdas edilecek
Tasarı, Dahiliye Memurları Kanunu ile birlikte İl İdaresi Kanunu, İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ve Devlet Memurları Kanunu`nda değişiklikler öngörüyor.
Tasarıya göre Kaymakamlar ile bu sıfatı kazanmış olup İçişleri Bakanlığı merkez ve iller teşkilatında çalışanların Birinci Sınıf Mülki İdare Amirliğine yükseltilmesi için aranacak koşullar şöyle:
``Mülki idare amirliği hizmetleri sınıfında, kaymakam adaylığı dahil olmak üzere fiilen 15 yılını doldurmuş ve kazanılmış hak aylıkları birinci derecede olmak, Sicil notları, mülki idare amiri değerlendirme raporları, mülkiye müfettişlerince düzenlenen özel gizli rapor ve değerlendirme belgeleri, takdirname, ödül, tecziye ve yabancı dil bilgisi ölçütleri dikkate alınarak yapılacak değerlendirmeye göre meslekte başarılı bulunmak, Anayasa ile tanımlanmış olan Cumhuriyetin temel niteliklerine aykırı davranışta bulunmaktan dolayı affa uğramış olsa bile hüküm giymemiş veya bu nitelikteki suçlardan dolayı birinci sınıf mülki idare amirliğine ayrılmaya engel bir disiplin cezası almamış olmak, Mesleğin vakar ve onuruyla bağdaşmayan veya kişisel haysiyet ve itibarını zedeleyen ya da görevle ilgili herhangi bir suçtan affa uğramış olsa bile hüküm giymemiş olmak, Aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almamış olmak.
DEĞRELENDİRME YÖNTEMİ
Birinci sınıf mülki idare amirlerinin tespiti amacıyla yapılacak inceleme ve
değerlendirmeler, İçişleri Bakanlığı encümenince her yıl kasım ayında yapılacak.
Bu değerlendirmeler sonucunda başarılı olabilmek için 100 tam puan üzerinden
en az 75 puan almak gerekecek. Birinci sınıf mülki idare amirliği statüsüne
yükselmeye layık görülenlerin isimleri liste halinde Resmi Gazete`de yayımlanacak.
İsimleri bu listede yer almayan ilgililer, kararın yayımı tarihinden itibaren
30 gün içerisinde yazılı olarak başvurmak suretiyle durumlarının İçişleri Bakanlığı
encümeni tarafından bir defa daha görüşülmesini isteyebilecek.
Encümen, itiraz süresinin bitiminden itibaren 65 gün içerisinde karar verecek. Birinci sınıf mülki idare amirliği statüsüne yükseltilmeyenler, karar tarihinden itibaren 2 yılda bir tekrar birinci sınıf incelemesine tabi tutulacak. Tasarıya göre, İçişleri Bakanlığı`nda çeşitli görevlere, birinci sınıfa yükselmiş ve yükseldikten sonra bu sınıfa yükselme niteliğini kaybetmemişler arasından atama yapılacak.
Tasarı uyarınca, bu kanunun yayımı tarihinde valilik, müsteşar yardımcılığı, genel müdürlük, kurul başkanlığı ve birinci hukuk müşavirliği görevlerinde bulunanlar, birinci sınıf mülki idare amirliğine yükselmiş sayılacaklar. Bu kanunun yayımı tarihinde mülki idare amirliği hizmetleri sınıfında 15 yılını doldurmuş ve kazanılmış hak aylıkları birinci derecede olanların, birinci sınıfa yükseltilmelerine ilişkin işlemler bir yıl içinde tamamlanacak.
Mülki idare amirliği hizmetleri sınıfından vali olarak atanacaklarda, birinci sınıfa yükselmiş ve birinci sınıfa yükseldikten sonra birinci sınıfa yükselme niteliğini kaybetmemiş olma koşulu aranacak. Tasarı ile mülki idare amirlerinin özel hizmet ve makam tazminatları da arttırılıyor. Tasarıya göre, yeni ihdas edilen birinci sınıf mülki idare amirlerinin ek göstergesi 5800 olacak.
haber7