Ersümer ve Çakan davasında bilirkişi karmaşası
Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan'ın Yüce Divan'da yargılanmalarına devam ediliyor.
Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan sıfatıyla yaptığı yargılamanın bugünkü duruşmasına, sanıklar Ersümer ve Çakan ile sanık avukatları ve müdahil BOTAŞ, EÜAŞ, bakanlık avukatları katıldı. Duruşmada müdahil avukatları dosyanın tamamı hakkında değil, bazı konularda bilirkişi ataması yapılması talebinde bulundu. Duruşmada söz alan Ersümer'in avukatı Bülent Acar, müvekkilinin onayladığı işlemlerin hepsinin hukuki işlemler olduğunu söyledi.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın teknik bir bakanlık olduğunu belirten Acar, bakanın teknik konulardan anlamasının mümkün olmadığını belirtti. Bakanın siyasi irade olduğunu kaydeden Acar, müsteşar ve alt kademedeki kişilerin ise teknik idari kişiler olduğunu ifade etti. Bilirkişi incelemesine itiraz eden Acar, mahkemeden tanık beyanarını dikkate alarak bilirkişi talebinin reddini istedi.
Avukatının ardından söz alan Ersümer ise müdahil tarafın bilirkişi istediği iddiaların Meclis Soruşturma Komisyonu'nun iddiaları ile aynı olduğunu söyledi. Müdahil avukatlarının bilirkişi taleplerini eleştiren Ersümer, "20'yi aşkın duruşmada 100'e yakın tanık dinlenilmesini görmezden gelerek hiçbir gerekçe göstermeden bilirkişi talep etmek bu emekleri yok saymaktır" diye konuştu.
Maliye Bakanlığı'nı davayı yönlendirmekle suçlayan Ersümer, "Bu davalar üzerinden haz duyanlar, rant sağlayanlar var. Bizim bu davalardan ceza almamızı ve bu cezaların ağır olması için bakanlıklar arası talimatlar var. Bu konuda bir yandan üzüntümü, bir yandan endişemi anlatmak istedim" dedi.
Maliye Bakanlığı'nın dava ile ilgili Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'na 3 Nisan 2006 tarihinde gönderdiği raporu okuyan Ersümer, yazıda bakanlığın zaman aşımı ve daha çok ceza almaları konusunda yönlendirmede bulunduğunu savundu. Ersümer, siyasi iradenin davayı uzatma ve siyasi rant sağlama çabasında olduğunu ileri sürdü. Ersümer'in bu sözleri üzerine Yüce Divan Başkanı Tülay Tuğcu, "Mahkememizin kimseye siyasi rant yoktur" dedi. Bunun üzerine Ersümer, "Ben mahkemenize böyle bir şey demedim" ifadesini kullandı.
Duruşmada söz alan Zeki Çakan ise üç yıldır yargılandığını, hiç haketmediği halde siyasi bir lince uğrayarak Yüce Divan'a gönderildiğini söyledi. Bakanlığı döneminde hukuka aykırı hiçbir işlem yapmadığını söyleyen Çakan, bunun dinlenen tanıklar ile ortada olduğu ifade etti. Bazı çevreler tarafından bu davanın seçimlerde kullanılmak için uzatıldığını savunan Çakan, "Mavi Akım projesini neden iptal etmedim diye buraya gönderdiler. Proje tamamlanınca Başbakan açılışını yaptı. Bu ne tezattır. Daha fazla haksızlığa uğramamak ve mağduriyetimin giderilmesi için davanın kısa aralıklarla görülüp bir an önce sonuçlandırılmasını istiyorum" diye konuştu.
Duruşmada söz alan Çakan'ın avukatı Turgut Kazan ise bilirkişi talebine itirazda bulunarak bunun davayı uzatacağını söyledi. Mahkemeden bilirkişi talebinin reddini isteyen Kazan, "Sayın mahkeme bilirkişi talebini reddetmezse bizi siyasi iktidarın at koşturduğu bir alanda terk etmiş olacaktır" dedi.
Yüce Divan Başkanı Tuğcu, bilirkişi talebini reddedildiğini belirtti. Tuğcu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na esas hakkındaki mütalaasını, müdahil tarafa ise esas hakkındaki iddialarını hazırlamaları için süre verildiğini belirterek, duruşmanın 30 Mart 2007 tarihine ertelendiğini bildirdi.
Ersümer hakkında, başta Mavi Akım Projesi olmak üzere enerji ve doğalgaz ihaleleriyle DSİ'ye ilişkin ihale ve işlemlere ilişkin olarak "ihaleye fesat karıştırmak", "görevi kötüye kullanmak", "rekabet ortamının oluşmasını engellemek" iddiaları yer alıyor. Ersümer hakkında bu eylemlerinden dolayı 17 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Çakan hakkında ise, "ihaleye fesat karıştırmak" ve "görevi kötüye kullanmak" iddialarından 13 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.