Sahte ilaç operasyonu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2007 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Gümrükçüoğlu, ilaç sahteciliğine karışanlar hakkında savcılıklarından alınan bilgilere göre idari soruşturma başlatılacağını ve gerekli müeyyidelerin uygulanacağını söyledi. Gümrükçüoğlu, reçete ve ilaçlara üretim sırasında seri numarası verilmesine yönelik uygulamalarla da ilaç sahteciliğinin önüne geçmeyi planladıklarını kaydetti.

İstanbul'un da aralarında bulunduğu 7 ilde düzenlenen sahte ilaç operasyonuyla ilgili açıklama yapan Gümrükçüoğlu, halkın sağlığını tehdit eden bu tür teşebbüslere zaman zaman rastlanıldığını belirtti.

Olayları hukuki, cezai ve tıbbi yönden takip ettiklerini belirten Gümrükçüoğlu, Cumhuriyet Savcılıklarının takibine paralel olarak, olaylara karışanların idari yönden de Sağlık Bakanlığı tarafından soruşturulacağını ifade etti. Gümrükçüoğlu, ''Araştırmaların sonuçlarına göre, olaylara karıştığı tespit edilen kişilerin işlerine son verilmesi, yerlerinin kapatılması gibi müeyyideler mutlaka uygulanacaktır'' dedi.

SAHTE İLACA KARŞI E-REÇETE UYGULAMASI

Sahte ilaçlara karşı yürürlüğe koymaya hazırlandıkları en önemli projenin e-reçete projesi olduğunu kaydeden Gümrükçüoğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan veri tabanları sayesinde Sosyal Güvenlik Kurumlarının herhangi bir sağlık karnesine, ne zaman, hangi ilaçların yazıldığını takip edebildiğini belirtti. Sistem sayesinde, herhangi bir doktorun, hangi ilaçları, ne zaman ne kadar yazdığının da izlenebildiğini söyleyen Gümrükçüoğlu, bu çalışmaların sonraki basamağının da reçete sistemine geçiş olduğunu bildirdi.

Gümrükçüoğlu, bu çalışmayla ilgili tüm hazırlıkların bitirildiğini, genel sağlık sigortasının uygulamaya geçmesi ve sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanmasından sonra çalışmanın pratiğe geçirilebileceğini ifade etti.

Gümrükçüoğlu şöyle devam etti:''E-reçeteyle; anında gerek doktorumuz, gerek eczacımız, gerekse sosyal güvenlik kurumu, yazılan ilacı, konulan teşhisi ve buna bağlı olarak gerçekleştirilen tedaviyi takip imkanına sahiptir. Konunun hem Sağlık Bakanlığı, hem doktorlar, hem de sosyal güvenlik kurumları yönünden takibi çok kolay bir hale gelmiş olacaktır''

"İLAÇ KUTULARINA SERİ NUMARASI VERİLECEK''

Her ilaç kutusuna üretim sırasında ayrı bir seri numarası verilmesine ve bu numaraların eczanelerden ilaçlar karşılanırken barkod okuyucular tarafından okunmasına yönelik bir proje üzerinde çalıştıklarını da kaydeden Gümrükçüoğlu, ''Eğer bu hayata geçerse hiçbir kutunun sahte olarak vatandaşlarımıza satılabilmesi mümkün olmayacaktır'' dedi.

Gümrükçüoğlu, hazırlıkları bitirilen uygulamanın 2008 yılında hayata geçirilmesinin planlandığını kaydetti.
Her kutuya ve kutu içindeki ilaç ambalajlarına aynı seri numarasının verilmesiyle, son kullanım tarihi geçmiş kutu ve ilaçların birbiriyle ilişkilendirilemeyeceğini söyledi.

Gümrükçüoğlu, barkod uygulamasıyla ilaç kupürü uygulamasının da ortadan kalkacağını bildirdi.
Bu tedbirlerin dışında ilaç sahtekarlığı konusunda vatandaşın da duyarlı olmasını isteyen Gümrükçüoğlu, ''Vatandaş aldığı ilacın kutusunu tetkit etmeli, son kullanma tarihine dikkat etmeli, kupürlerde oynamanın olup olmadığını, tabletler ve şişelerdeki tarihlerin birbirini tutup tutmadığını gözlemeli'' dedi.

Herhangi bir şüphe duyulduğunda ilacın alındığı eczaneye başvurulmasını isteyen Gümrükçüoğlu, eczacıların da ilaç depolarına, Sağlık Bakanlığına, sosyal güvenlik kurumu makamlarına olayı iletmesini gerektiğini söyledi.

Maddi boyutunun 17 milyon YTL olduğu tahmin edilen sahte ilaç operasyonu kapsamında, İstanbul'un da aralarında bulunduğu 7 ilde operasyonlar düzenlenmiş, çalıntı ve kullanım süreleri geçmiş ilaçların kutuları değiştirilerek piyasaya sürülmek istendiği tespit edilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber