Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik ve Ekiplerinin sorunları ve çözüm önerileri
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SİVİL SAVUNMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, ARAMA VE KURTARMA BİRLİKLERİ VE EKİPLERİNİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
1. 21.07.2000 tarih ve 24116 sayılı Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik ve Ekiplerinin kuruluşu, görevleri, çalışma usul ve esaslarına dair yönetmelik ile Türkiye çapında ekipler oluşturulmuştur. Fakat bu yönetmelikte tayin işlemleri çalışma usul ve esasları, görev tanımları tam olarak yapılmamış olup birlik ve ekiplerde farklı olarak uygulanmaktadır.
Tabii olarak bu yetersizlik büyük haksızlıklara yol açmaktadır. Genel itibarı ile anılan yönetmelik ihtiyaca cevap vermemektedir. Yeni bir Yönetmelik çıkarılması veya mevcut yönetmeliğin geliştirilmesi ve ihtiyaçlara cevap verir hale getirilmesi.
2. Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik ve Ekiplerinin yaptıkları işin riski göz önüne alınarak iş riski zammı verilmesinin ve özel hizmet tazminatı oranlarının ve yan ödeme göstergelerinin arttırılması.
3. Her türlü tehlike ve sürekli ağır depresyon riski altında çalışan Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik ve Ekip personelinin 5434 sayılı emekli sandığı kanununun 32 maddesinde yer alan diğer kamu personeli gibi yıpranmadan dolayı erken emeklilikten yararlanabilmesi.
4. Risk tehlike altında çalışma koşulları 24 saat esasına göre düzenlenmiş olan Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlik ve Ekip personelinin yaptıkları fazla çalışma için fazla mesai ücreti ödenmesi.
5. Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik ve Ekip personelininde Tapu Kadastro personeli gibi "risk alan memur" olarak değerlendirilip yurt içi harcırah oranlarının arttırılması.
6. Sivil Savunma arama ve kurtarma birlik ve ekip personelinin her an bir afete gitme
ve afet dışında eğitim ve tatbikat çalışmaları sırasında her türlü risk altında çalıştığı ve bu çalışmalar sırasında bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski taşıdığından ve bu hastalıkları ailesine de bulaştırabileceği düşünüldüğünde personel ve ailesine yaşam ve sağlık sigortası yaptırılması
7. Sivil Savunma kolejinin milli eğitim bakanlığına bağlanarak iki(2) yıllık meslek yüksek okulu olarak arama ve kurtarma teknisyeni ve sivil savunma memuru yetiştirilmesi.
8. Sivil savunma arama ve kurtarma birliklerinde oluşturulan sualtı ve suüstü kurtarma ekipleri, NBC(nükleer, biyolojik, kimyasal) ekipleri, dağcı ekipleri, köpekli kurtarma ekipleri,enkazda ve trafik kazalarında kurtarma ekipleri gibi branşlaşma gerektiren görevlerde diğer bazı kurumlarda olduğu gibi(Atom enerjisi kurumu,polis,röntgen teknisyeni,sahil güvenlik vb.)iş güçlüğü ve iş riski vb. tazminatlardan arama kurtarma teknisyenlerinin de faydalandırılması.
9. Görev esnasında ölümlerde (enkaz altında kalarak, afetlerde vs.)görevin ifasını temin için 5434 sayılı kanunun 67 maddesinin arama kurtarma teknisyenlerinin lehine değiştirilmesi
10. Her türlü afette sağlıksız ortamlarda görev yapan arama kurtarma teknisyenlerinin hastalıklara yakalanma riski göz önüne alındığında afet öncesinde, afet sırasında ve sonrasında personelin sağlık,moral eğitimi ve rehabilitasyon hizmetleri ile ilgili çalışmalarının yapılması.
11. Görevde yükselme sınavlarıyla bakanlığın diğer kurumlarından sivil savunmaya geçişlerin önlenmesi;
Gerekçe olarak: Gidilen görevlerde sıkıntı olmaması için bilgi birikiminin ve deneyimin gerekli olduğu tecrübe edilmiştir.
12. Görevde yükselme sınavlarına iki(2) yıllık yüksekokul mezunlarının da sınava girebilmesi için gerekli düzenlemenin yapılması.
Gerekçe olarak: Mevcut personelin eğitim durumları ağırlıklı olarak 2 yıllık düzeyindedir. Yaş itibariyle ilerleyen yıllarda aktif görevlerde beklenen performans olmayabilir.
13. 2155 Sayılı Bazı Kamu Personeline Tayın Bedeli Verilmesi Hakkında Kanun uyarınca Türk Silahlı Kuvvetlerinin askeri ve sivil tüm personeline, Emniyet Genel Müdürlüğünün polis ve sivil memur tüm personeline, Orman Bakanlığı muhafaza memurları ve şoförlerine verilen tayın bedelinden savaşta, afetlerde büyük yangınlarda ve önemli kazalarda arama kurtarma,ilk yardım ve sosyal yardım hizmetleri yapan ve bu görevlerin tamamına yakınını arazi şartlarında sürdüren Sivil Savunma Genel Müdürlüğünün Merkez ve Taşrada görevli her sınıf personeline verilmesi için çalışma yapılması faydalı olacaktır.
TEKLİF :
2155 Sayılı ?Bazı Kamu Personeline Tayın Bedeli Verilmesi Hakkında Kanunun? 1nci maddesinin?????..Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü hizmetlerinde çalışan Orman Muhafaza Memurlarıyla bunlara refakat eden şoförlerine ibaresinden sonra gelmek üzere ?Sivil Savunma Genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra Teşkilatı kadrolarında görevli her sınıf personele ayda günlük er tayın istihkakının bir aylık tutarı tayın bedeli olarak verilir.?ibaresinin eklenmesi teklif olunur.
GEREKÇE :
Sivil Savunma Teşkilatı seferberlik ve savaş hali ile afetlere ve büyük yangınlara ilişkin planlama ve koordinasyon görevinin yanı sıra savaşta, afetlerde,büyük yangınlar ve önemli kazalarda arama-kurtarma,ilk yardım ve sosyal yardım hizmetleri yürütmek,ayrıca nükleer,biyolojik ve kimyasal maddelerin ölçüm hizmetlerini yürütmek,NBC maddelerinin temizlenmesinde yardımcı olmak,bütün faaliyetlerle ilgili eğitim ve tatbikat çalışmalarını yaptırmak üzere görevlendirilmiştir.Faaliyetlerinin tamamına yakını arazi şartlarında sürdürülmektedir.Bu nedenle Türk Silahlı Kuvvetlerinin askeri ve sivil tüm personeline,Emniyetin polis ve sivil memur tüm personeline,Orman Bakanlığı muhafaza memurları ile şoförlerine tayın bedelinden Sivil Savunma Teşkilatının da faydalandırılması gerekmektedir.
14. 7126 Sayılı sivil savunma kanunun 586 sayılı kanun hükmünde kararname ile kurulan arama kurtarma birlik ve ekiplerinin şef ve sağlık görevlilerinde teknik hizmetler sınıfına dahil edilmesini.
15.Sivil Savunma il müdürleri ile Arama kurtarma birlik müdürlerinin görev sürelerinin kısa olması veya vekâleten görev yürütmesinden dolayı beraberinde kurum içi sorunlar meydana getirmektedir. Bu sorunun giderilmesi için asaleten atamanın yapılması ve görev sürelerinin uzatılması.
16.Arama kurtarma teknisyenlerinin muhtemel bir afette olaylara kısa sürede müdahale etme zorunluluğu vardır. Edinilen tecrübeler gösterdi ki muhtemel bir vakada kısa sürede toplanılamamaktadır. Zamanın hayati önem arz etmesi sebebiyle personelin mutlak surette toplu olarak ikamet etmesi lojman tahsisinin yapılması gerekmektedir.
17.Sivil Savunma Genel Müdürlüğü tarafından verilen eğitim verebilir sertifikasına ve sürekli olarak yapılan eğitim çalışmalarına istinaden diğer bazı kurum çalışanları gibi ek ders veya eğitim tazminatı adı altında tüm personele eşit ödeme yapılması.
GEREKÇE : Kurumdaki görevi itibarıyla eğitimlere katılamayan fakat eğitim verebilecek düzeyde olan personelin mağdur edilmemesi için.(şoför,VHKİ,sivil savunma memuru vb.)
18.Tayinlerde ve naklen atamalarda kişi ayrımı yapılmadan uygulanması ve ihtiyaca göre öncelik tanınması ve tayinlerde daha şeffaf uygulama yapılması.
19.Arama ve kurtarma faaliyetlerinde kullanılan araç ve kurtarma malzemelerinin hassas maliyetleri ve temini zor olduğundan ve afet anında araç malzemelerinin zarar görme olasılığı yüksek olduğundan faaliyetlerin daha sorunsuz yapılabilmesi için kasko ve sigorta işlemlerinin yapılması.
20.Arama kurtarma birlik ve il sivil savunma müdürlüklerindeki münhal bulunan kadroların açıktan atama yoluyla doldurulması.
21- Arama kurtarma çalışanlarının zor şartlar altında çalıştığı, ölüm tehlikesi ile her an karşılaşabileceği, her saatte göreve gidecekmiş gibi kendisini eğitmesi gibi zor görevlerinin olduğu düşünüldüğünde birlik çalışanlarına her beş yıl için bir yıl yıpranma verilmesi gerekmektedir.
22- Arama kurtarma teknisyenleri enkaz altında karanlık ortamda aniden cesetle karşılaşması, boğulmalarda suda asılı vaziyetteki cesetle burun buruna gelmesi, trafik kazalarında parçalanmış cesetlerle karşılaşması personelde olumsuz psikolojik etkiler bırakmaktadır. 112 ve Adliye tıpta olduğu gibi arama kurtarma teknisyenlerine de vakayı görme tazminatı adı altında ödeme yapılması.
23- Acil afet durularında görev yapıldığından dolayı personelin birlik ve ekiplerine taşınması için ulaşım araçlarından ücretsiz (görevli kartı çıkartılarak) yararlandırılması.
Yukarıda belirtilen tüm haklardan sivil savunma çalışanlarından il müdürleri, merkez ilçe müdürleri, sivil savunma uzmanları, şef, memur, kolej öğretmenleri ve arama kurtarma teknisyenlerin faydalanması hususunda gerekli düzenlemelerin yapılması. 10 Mart 2007
Komisyon Başkanı Üye Üye
Necip CEBECİ Muhittin YAMAN Mustafa YILDIZ
Adıyaman Adana Afyon
Büro Memur-Sen
Başkanı
Üye Üye Üye
Necdet KOCAEFE İbrahim AKSOY Bilal YILMAZ
Balıkesir Bursa Diyarbakır
Üye Üye Üye
Savaş KÖK Ahmet KAVAKLI Levent KABADAYI
Erzurum İstanbul İzmir
Üye Üye Üye
Serdar AKÇAKAYA Mustafa AVCI Mahmut BURSA
Kırşehir Sakarya Ankara
Üye Üye Üye
Ahmet GÜR Ahmet GÜNER Murat KENT
Ankara Ankara Aydın