Yeni personel rejiminde, bir memurun geçimine yetebilecek bir taban aylığı esas alınacak

Haber Giriş : 06 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin kamudaki ücret dengesizliğinin giderilmesi amacıyla başlattığı çalışmada, ?maaş' kavramı yeniden tanımlanıyor. ?Bir memurun geçimine yetebilecek bir taban aylığı'nın esas alınacağı yeni sistemde, bütün ek ödemeler kaldırılarak; ?hizmet yılı' ve ?görev' olmak üzere iki temel aylık unsuru dikkate alınacak.

Bu iki temel ölçünün dışında kalan, coğrafi bölge, yapılan işin niteliği gibi özellikli durumlarda ise Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve TODAİE'nin (Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü) devlet personel reformu kapsamında, ?eşit işe eşit ücret' ilkesinden hareketle başlattığı çalışma, büyük ölçüde şekillendi. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda (DMK)kapsamlı bir değişiklik öngören çalışmanın, bu ay ortasında tamamlanarak Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'e sunulacağı, ardından kamuoyunun tartışmasına açılması bekleniyor. 2.5 milyon memuru ilgilendiren bu çalışmada, kamuda ücret sistemindeki dengesizliğe yol açan unsurların tek tek ayıklanarak sistemin adil ve sade bir hale getirilmesi hedefleniyor.

İstisnai kadrolar durdurulacak
Kamudaki ücret sistemini erozyona uğratan diğer bir neden olarak gösterilen istisnai kadrolar daraltılacak. 657 sayılı DMK'nda uzun bir liste olarak sayılan istisnai memuriyetler, bazı kurum ve kadrolara sınavsız dışardan personel alınmasını mümkün kılıyor. Yürütülen çalışmada özellikle Cumhurbaşkanlığı ve TBMM'deki istisnai memuriyet, kadro ve ünvan açısından sınırlandırılacak. Ancak MİT gibi bazı kurumlara dokunulmayacak. Yasa bu haliyle yürürlüğe girerse, mevcut kadrolara dokunulmayacak. Ancak bundan sonraki girişler etkilenecek. Bir yetkili, istisnai memuriyetin suistimale açık hale geldiğini belirterek, ?Vaktiyle bir bakan özel kalem müdürünü, her seferinde atadığı kişiyi, başka bir kurumda kalıcı bir memuriyete atayarak 18 kez değiştirdi' örneğini verdi.

Emekli Sandığı primleri yükselecek
Hazırlanan taslakta, Emekli Sandığı'na bağlı hak sahiplerinin, maaşlarından yapılan kesintilerin arttırılması hedefleniyor. Bu yolla da kamu çalışanlarının, emekli olduktan sonra aldıkları maaşlarla, çalıştıkları dönemdeki aylıkları arasındaki farkın azaltılması hedefleniyor.

Bürodaki polisle bomba uzmanı örneği
Kamudaki maaş dengesizliğini gidermek üzere hazırlanan taslağa göre, yılı ve görev unsuru dışında kalan, ağır coğrafi koşullar, görevin spesifik yanları diye sıralanabilecek ?üçüncü durumda' Bakanlar Kurulu devreye girecek. Yetkililer, büroda çalışan polis memuru ile bomba imha uzmanı arasındaki farkı, bu duruma örnek olarak gösteriyor.

Ek ödemeler kalkacak
Kurumdan kurula farklılaşan, değişik isimler altında yapılan ve maaş kavramını anlamsızlaştıran bütün ek ödemeler kaldırılacak. Ek ödemeler, kamudaki ücret dengesizliğinin başlıca sebepleri arasında sayılıyor.

Her memur için asgari tutar
Bir memurun geçimine yetebilecek kadar ve görev ve ünvanı ne olursa olsun her memurun sahip olması gereken asgari taban aylığı niteliğinde bir tutar, ?maaş' tanımında esas olacak. Herkes için aynı koşullarda ?hizmet yılı'nı esas alan bir skala oluşturulacak. Maaş tanımında ikinci temel unsur ?görev' olacak.

Beş grubun maaşına hükümet karar verecek
Hazırlanan taslak, genel ve katma bütçeli kuruluşlar, il özel idareleri ve yerel yönetimlerde çalışan memurları kapsayacak. Ancak kendi özel kanunlarına tabi olan bazı grupların, kapsama alınıp alınmayacağı hükümetin kararına bırakılacak. Hükümetin inisiyatifiyle kapsama alınıp alınmayacağı belli olacak gruplar; üst kurullar, askeri personel, öğretim üyeleri, hakim ve savcılar ile KİT personeli olarak sıralandı. Üst kurullarda görev yapanların durumu, bu konuda hazırlanan yasa düzenlemesinin akibetine bağlı olarak netlik kazanacak. Diğer yandan KİT personelinin kapsama alınması konusunda da hukuki bir tereddüt bulunuyor. Anayasa Mahkemesi'nin henüz gerekçesi açıklanmayan kararına göre, kamu bankalarında çalışanlar devlet memuru sayılmıyor. Bunun yanısıra Hazine Müsteşarlığı'nca hazırlanan KİT Yönetişim Raporu'nda da KİT çalışanlarının İş Kanunu'na tabi olma yaklaşımının benimsendiği belirtiliyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber