MKE özürlü işçi çalıştırma yükümlülüğü yerine, SSK'nın kestiği cezayı ödemeyi tercih etti.

Haber Giriş : 27 Nisan 2003 15:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu daha karlı olduğu için, yasal zorunluluk olan özürlü işçi çalıştırma yükümlülüğü yerine, SSK'nın kestiği cezayı ödemeyi tercih etti.

Devlet, 1475 sayısı İş Yasası'na göre her işyerinin istihdam kapasitesinin yüzde ikisi oranında engelli işçi çalıştırmasını zorunlu kılarken Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE), engelli işci çalıştırmayıp, daha karlı olduğu gerekçesiyle Sosyal Sigortalar Kurumu'nun kestiği cezayı ödeme yoluna gitti.

MKE'nin hesaplarını inceleyen Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu müfettişleri, kurumun personel kayıtlarında MKE'nin 1475 sayılı İş Yasası'na göre çalıştırması gereken 46 engelli işçinin çalıştırılmayarak SSK'ya ceza ödenmesi yoluna gidildiğini tesbit etti.

Başbakanlık Teftiş kurulu tarafından hazırlanan raporlarda, MKE'nin, 46 engelli için yıllık maliyetin net 612 milyar lira, SSK'nın keseceği cezanının ise 104 milyar lira olacağını dikkate alarak, 'Engelli işçi çalıştırmamanın işletmecilik ve maliyetler açısından karlı olduğu' yönünde karar verdiği ve engelli işci istihdam edilmemesinin benimsendiği yer aldı. Raporda, 'Bu uygulama İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 7,21, ve 22'nci maddelerine uyum sağlamamaktadır' denildi.
Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber