Bağ-Kur'da günde 1.5 trilyonluk tasarrufu öngören 4 acil tedbir devreye girdi
Tedavi masrafları ve ilaç tüketimi kontrol altına alındı Sosyal güvenlik açıkları IMF ile görüşmelerin ana gündem maddelerinden birini oluştururken, hükümet de birbiri ardına yeni tedbirleri devreye sokuyor. Bütçesinin büyük bölümünü sağlık harcamalarına ayıran
Bağ-Kur'da, tedavi masraflarında ve ilaç tüketiminde frene basıldı. 2003 yılında 5 katrilyonluk açık veren kurumun ilaç giderleri
3 katrilyonu aştı. Hazine desteğiyle ayakta durabilen Bağ-Kur, harcama kısıcı 4 acil tedbiri devreye soktu. Alınan tedbirler sonucunda, sigortalılara ait bir günlük reçete sayısı 220 binden 160 bine düşürüldü. Kurum böylece günlük 60-70 bin reçeteden de tasarruf etmiş oldu. Reçete başına 20 milyon gibi asgari bir tasarruf yapıldığı düşünüldüğünde Bağ-Kur, yaklaşık günde 1.5, yılda 600 trilyona yaklaşan ek bir fatura ödemekten kurtuldu.
Kurumun 2002'de hastanelere ödediği miktar 692 trilyonken, 2003'te bu rakam 965 trilyona çıktı. Sağlık harcamaları içindeki en büyük payı ise ilaç harcamaları oluşturuyor. Bağ-Kur, 2002'de ilaca 1 katrilyon 321 trilyon öderken, bu rakam 2003'te
1 katrilyon 997 trilyonu aştı.
2002'de Hazine'den sağlanan yardım miktarı 2 katrilyon 622 trilyondan 2003'te
4 katrilyon 930 trilyona ulaştı. Kurum, Hazine'den sağlanan ödenekleri de sağlık
harcamalarına akıttı.
İŞTE ALINAN 4 TEDBİR
Bu tablo, Bağ-Kur Genel Müdürlüğü'nü harekete geçirdi. Konuya ilişkin AKŞAM'a
bilgi veren Bağ-Kur Genel Müdürü Saner Göngör, Bağ-Kur'un ilk etapta aldığı
tedbirleri şöyle açıkladı:
Karne kullanımı disipline alınarak, resmi ve özel hastanelere yazılı olarak bildirimde bulunuldu. Bağ-Kur Eczane Otomasyon Sistemi (BEOS) hayata geçirildi.
Böylece sigortalılar eczaneden ilaç alırken, prim borçlarının olup olmadığı, ilaçları kullanma haklarının bulunup bulunmadığı, dozajların uygunluğu gibi unsurlar kontrol altına alındı.
Sigortalıların devlet hastanelerine girişinden ayrılışına kadarki bütün süreçler bilgisayar sistemi ile kontrol altına alındı.
Bağ-Kur'un paket programla sağlık hizmeti aldığı Kardiyo Vasküler Cerrahi (KVC) ve diyaliz merkezlerinde denetim artırıldı.
akşam