E-kelepçe ile izlemede 4 yöntem

Elektronik izleme kapsamında Türkiye'de, 'Ev-GSM', 'GPS', 'alkol' ve 'mağdur koruma' olmak üzere 4 tür elektronik izleme ünitesi kullanılıyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 23 Ağustos 2018 09:45, Son Güncelleme : 23 Ağustos 2018 09:47
E-kelepçe ile izlemede 4 yöntem

İşte o üniteler:

* Ev-GSM Ünitesi: Mahkemelerin konutunu terk etmeme koşuluyla salıverdiği sanıkların izlendiği bu sistem iki parçadan oluşur. Biri kişinin ayağına takılan kelepçe (RF verici), diğeri ise eve kurulan, GSM teknolojisi ile izleme merkezi ile haberleşmeyi sağlayan alıcı parçadır. Bu iki parça radyo frekansı sinyali üzerinden birbirleriyle iletişim kurmaktadır. İki araç arasındaki mesafenin belirlenen mesafenin dışına çıkması durumunda bu bilgi izleme merkezine iletilir. Aralarında FETÖ üyelerinin de bulunduğu takip altındakilerin 2 bin 245'i bu yöntemle izleniyor.

* GPS Ünitesi: İki parçadan oluşur. Birinci parça kişinin ayağına takılan kelepçe (RF verici) diğeri de kişin üzerinde taşıması gereken, GSM hattı üzerinden kişi ile sesli ya da yazılı haberleşmeyi ve izleme merkezi ile karşılıklı veri aktarımını sağlayan alıcı parçadır. Kişinin yasaklı bölgelere yaklaşması ya da yasaklı bölgenin dışına çıkılması durumunda merkeze bilgi verilir. 283 kişi bu yöntemle takip altında.

* Alkol Ünitesi: Özellikle alkol kullanımı sonunda eşine karşı şiddet uygulayan kişilere ya da alkole bağlı nedenlerle suçlara karışan kişilerin denetiminde kullanılmaktadır. Kesin bir doğrulama ile uzaktan alkol seviyesinin test edilmesini sağlar. Ünite aktif edildiğinde belirlenen saat aralığında (örneğin 20.00-24.00 saatleri arasında) belirsiz zamanlarda ve istenilen sayıda test talebi cihaza gönderilir. Kişi cihaz üzerindeki alkol ölçüm aparatına üfleme yapar ve alkol düzeyi belirlenir. Bu bilgi merkeze gönderilir. Şu anda bu şekilde 9 kişinin evinde alkol ünitesi bulunuyor.

* Mağdur Ünitesi: Mağdurda bir, failde iki olmak üzere 3 parçadan oluşur. Fail ve mağdurun konumlarının harita üzerinden sürekli takibine imkan sağlanır ve birbirlerine yaklaşmaları engellenir. Failin mağdura ya da mağdurun faile yaklaşması durumunda durum merkeze ihlal olarak bildirilir. 29 kişi bu ünite ile takipte.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber