Öğretim görevliliğinde iki tür statü... 'Ders veren' ve 'uygulamalı birim'

Yasal düzenlemeler sonucunda öğretim görevliliğinde iki farklı görev unvanı doğdu...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Ocak 2019 14:02, Son Güncelleme : 22 Ocak 2019 12:32
Öğretim görevliliğinde iki tür statü... 'Ders veren' ve 'uygulamalı birim'

!

Bilindiği üzere, 06 Mart 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 7100 sayılı Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda yapılan düzenlemeler ile birlikte üniversitelerde Uzman, Çevirici ve Eğitim-Öğretim Planlamacısı kadroları yürürlükten kaldırıldı.

Halihazırda bu kadrolarda görev yapmakta olanlar ise; anılan kanunun 30 uncu maddesi ile "ÖĞRETİM GÖREVLİSİ" kadrolarına başka bir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayıldılar.

Öte yandan, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 36 ncı maddesinin üçüncü fıkrası da anılan kanunun 8 inci maddesiyle bütünüyle değiştirildi. Yeni düzenlemede; "Öğretim üyesi, kadrosunun bulunduğu yükseköğretim birimi ile sınırlı olmaksızın ve ihtiyaç bulunması halinde görevli olduğu yükseköğretim kurumunda haftada asgari on saat ders vermekle yükümlüdür. Öğretim görevlisi ise haftada asgari on iki saat ders vermekle yükümlüdür. ANCAK YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARININ UYGULAMALI BİRİMLERİNDE GÖREV YAPACAK OLAN ÖĞRETİM GÖREVLİLERİ İÇİN DERS YÜKÜ ARANMAZ VE BUNLARA DERS ÜCRETİ ÖDENMEZ. Doktora çalışmalarını başarı ile tamamlamış, tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olan araştırma görevlilerine talepleri üzerine ve üniversite yönetim kurulunun uygun görmesi halinde ders görevi verilebilir. Bu şekilde ders görevi verilen araştırma görevlilerine haftada on iki saati aşan ders görevleri için haftada on saate kadar 2914 sayılı Kanunun 11 inci maddesinde yer alan esaslar çerçevesinde öğretim görevlileri için belirlenmiş olan ek ders ücreti, gösterge rakamı üzerinden ek ders ücreti ile sınav ücreti ödenir" ifadesi yer almaktadır.

Diğer taraftan, 7100 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinin 2 nci fıkrası ile halen uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarında olanların öğretim görevlisi olması sebebiyle eski görevlerine devam etmeleri ve bu kişilere ders görevi verilmemesi de hüküm altına alındı.

Yapılan bu mevzuat değişiklikleri sonucunda; yükseköğretim kurumlarında Öğretim Görevlisi (Ders Veren) ve Öğretim Görevlisi (Uygulamalı Birim) olmak üzere bir kadro unvanı üzerinden iki farklı görev tanımı doğmuş oldu.

Bu farklılık sonucu; Üniversiteler tarafından verilen akademik personel alım ilanlarında kişilerin başvuru öncesinde bilgi sahibi olmaları amacıyla kadrolara dair açıklamalarda öğretim görevlilerinin hangi hizmeti vermek üzere atanacakları yazılmaktadır.

Dolayısıyla, bu kadrolara başvuracak adayların öncelikle öğretim görevlisinin ders vermek üzere istihdam edilen bir kadro mu yoksa yükseköğretim kurumuna bağlı herhangi bir uygulama biriminde çalışacak öğretim görevlisi kadrosu mu olduğuna çok dikkat etmeleri gerekiyor !

Hatta, bazı ilanlarda açıkça hangi birimde istihdam edileceği yazılmaması halinde ilgili yükseköğretim kurumu ile birebir görüşerek öğretim görevlisi kadrosuna atanacakların hangi görev ve sorumluluklara sahip olacağını öğrenmelerinde fayda bulunmaktadır.

Aksi takdirde, atanmaya hak kazanmanız halinde ders vermek hayaliyle gittiğiniz üniversitede farklı bir görev tanımı ile karşı karşıya kalabilirsiniz...

Bizden söylemesi !

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber