7 yılını dolduran sözleşmeli erlere kadro verilecek mi?
Sözleşmeli er uygulamasının başladığı 2011 yılında, sözleşme süresinin kısalığı ve tazminat oranının düşük olması nedeniyle istenilen başvuru sağlanamayınca yeni bir düzeme yapılmıştı. Buna göre 7 hizmet yılını dolduran sözleşmeli erlerden nitelik belgesi olumlu olanlar kamu kurum ve kuruluşlarına memur kadroları ile atanabilecekler.
Sözleşmeli er uygulamasının başladığı 2011 yılında, sözleşme süresinin kısalığı ve tazminat oranının düşük olması nedeniyle istenilen başvuru sağlanamayınca yeni bir düzeme yapılmıştı. Buna göre 7 hizmet yılını dolduran sözleşmeli erlerden nitelik belgesi olumlu olanlar kamu kurum ve kuruluşlarına memur kadroları ile atanabilecekler.
Sitemize gelen çok sayıda mailde, 7 hizmet yılı dolan çok sayıda sözleşmeli erin kamu kurum ve kuruluşuna atanmak için beklediği ama henüz resmi bir açıklama yapılmadığı, bilgi almakta güçlük çektiklerini belirtmektedir. Daha öncede bu sözleşmeli erlerin karşılaştıkları sıkıntıları haber yapan memurlar.net olarak süreci sizler için derledik:
- İlk uygulama 2020 yılında başlayacak olup, hak sahipleri 2020 yılının şubat ayı sonuna kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirilecektir.
- Sitemizin edindiği bilgiye göre, yönetmelik ile ilgili çeşitli kurumların görüşleri tamamlanmış olup, yayınlanmak için beklemektedir.
- Devlet Personel Başkanlığı 703 sayılı KHK ile mülga olmasına karşın görevleri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yürütülmektedir. DPB fiilen dağıtılmadığı ve son süreçte başta kamu sendika faaliyetleri olmak üzere birçok işi yürütmeye devam ettiğinden hak sahiplerinin endişe edeceği bir durum bulunmamaktadır.
- 2020 yılında gönderilen adayın seçilmemesi halinde, 2021'e sarkması, o yıl da seçilememesi halinde ne yapılacağı, mülakat konuları ve benzeri hususlar ise yönetmelikle açıklığa kavuşturulacaktır.
- Barış Pınarı harekatının yapıldığı şu günlerde sözleşmeli erlerin hizmet süresinin uzatılması ihtimal dahilindedir.
-HER HALÜKARDA DEVLET SÖZLEŞMELİ ERLERE BİR SÖZ VERMİŞ OLUP, BU SÖZĞÜN TURULACAĞINDAN TÜM HAK SAHİPLERİNİN EMİN OLMASI GEREKMEKTEDİR.
6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununun ek 1 nci maddesi:
"(1) Sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan nitelik belgesi olumlu olanlar, ilgili mevzuatlarındaki şartları taşımaları kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına bu maddedeki usul ve esaslar çerçevesinde atanırlar.
(2) Sözleşmeli erbaş ve erlerden talepte bulunanların bilgileri, hizmet süresi en fazla olandan başlamak üzere İçişleri veya Milli Savunma bakanlıkları tarafından yılda bir defa şubat ayının son gününe kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. İlgili personelin bildirilmiş olması atanma için tek başına hak teşkil etmez. Bu madde kapsamında personel istihdam etmek isteyen kamu kurum ve kuruluşları atama yapmak istedikleri boş kadro ve pozisyon sayısının iki katı kadar adayı Devlet Personel Başkanlığından her yılın 15 Mart tarihine kadar talep ederler.
Devlet Personel Başkanlığınca 1 Mayıs tarihine kadar yılda bir defa kamu kurum ve kuruluşlarına sözleşmeli erbaş ve er olarak hizmet süresi en fazla olandan başlayarak aday listeleri gönderilir.
Bir ay içinde yapılacak mülakatta başarılı bulunarak atananların bilgileri bir ay içinde ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.
(3) Ataması yapılan personel göreve başladığı tarihten itibaren atandığı kadro veya pozisyonun mali ve diğer haklarından faydalandırılır. Bunların sözleşmeli erbaş ve erlikte geçen hizmet süreleri, 657 sayılı Kanunda öngörülen öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla, başlangıç derece ve kademelerine her yıl bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl bir derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak aylık, derece ve kademeleri ile emekli ikramiyesinin hesabına esas sürenin tespitinde değerlendirilir. Atama onayı alınmasına rağmen görevine başlamayanlar ile başladıktan sonra herhangi bir sebeple görevden ayrılanlar bu madde kapsamında yeniden istihdam edilemezler. Seferberlik, savaş veya terörle mücadeleden kaynaklanan zorunlu hallerde, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından birinci fıkrada belirtilen hizmet süresi uzatılabilir.
(4) Başvuru, mülakat, atama ve diğer işlemlere ilişkin usul ve esaslar İçişleri ve Milli Savunma bakanlıkları ile Devlet Personel Başkanlığı tarafından müştereken çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
(5) Bu madde kapsamında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye, gerekli bilgi ve belgeleri istemeye, araştırma ve inceleme yapmaya ve uygulamayı yönlendirmeye Devlet Personel Başkanlığı yetkilidir."