Japonlar 'kediden korkmayan fare' üretti
Amerikalı bilim adamlarının 6 saat koşup yorulmayan fareler geliştirmesi üzerine, Japonlar da kedilerden korkmayan fareler üretti.
Farelerdeki korku hissinin koku sinirleriyle bağlantılı olduğunu tespit eden Japon bilim adamları, beyindeki koklama bölmelerini kapatarak kedilerden korkmayan fareler üretmeyi başardı. Araştırmacılar bir fareyle yaptıkları deneyde, koklama duygusuyla ilgili beyin reseptörleri tespit ettikten sonra, ameliyatla sinirleri etkisiz hale getirdi.
Tokyo Üniversitesi biofizik ve biokimya bölümü departmanından Hitoshi Sakano, koku duygusu alınmış farelerle, karnı önceden doyurulmuş bir kedinin birlikte oynadığı fotoğraflları göstererek araştırmasını kanıtladı.
Beyindeki koklama işlevini yerine getiren sinirlerin alınmasıyla farelerin kedilerden korkmadığını, hatta güçlü bir merakla ezeli düşmanlarına yaklaştıklarını söyleyen Sakano, yine de koku almanın fareler için tehlike işareti olduğunu söylemenin erken olacağını vurguladı.
Fareler 1000 koku reseptörü genine sahipken, insanlarda bu rakamın sadece 400 olduğu belirtiliyor.
ABD'deki Cleveland Case Western Reserve Üniversitesi biyokimya profesörlerinden Richard W. Hanson, geçtiğimiz hafta 6 saat durmadan 7 kilometreden fazla rekor bir hızla koşan süper fare geliştirdiklerini açıklamıştı.