Sağlık Bakanlığı, doktora yapan diş hekimi öğretim üyelerini neden uzman kabul etmiyor?
Bu haber Diş hekimliği fakültelerinin verdiği doktora diplomalarının ne kadar değersiz olduğu ile ilgilidir.
Bilindiği üzere diş hekimliği fakültelerinde değişik anabilim dallarında (ortodonti, periodontoloji, pedodonti, cerrahi, oral diagnoz, protez, tedavi vs) doktora eğitimi verilmektedir (4 yıl). Bu bölümlerde ögretim üyesi olarak çalışan (Yrd. Doç, Doç, Prof) kişiler doktora diplomalarına istinaden görev alırlar. Fakat Sağlık Bakanlığı bu diplomaları tanımamaktadır, yani bir profosör üniversiteden ayrılıp Sağlık Bakanlığına geçmek istese diş hekimi kadrosuna atanır ve Uzman kabul edilmez.
Oysa üniversite diş hekimliği fakültelerine müracaat eden hastaların büyük kısmı Sağlık Bakanlığına ait devlet hastanelerinden sevk edilir. Sevk gerekçeleri ise büyük çoğunlukla hastaların ileri derecede specifik hastalığa sahip olması ve sadece lisans diplomasına sahip diş hekimlerinin bu tedavileri yapamıyor olmasıdır, örnegin ortodontik tedavileri, periodontal cerrahi içeren tedavileri, maxillo facial cerrahi tedavileri vs.. sadece lisans diploması olan diş hekimlerinin yapması imkansızdır.
Sağlık Bakanlığı, hastalıkların spesifik olduğunu kabul edip hastaları tedavi görmeleri için bilimsel olarak üst kurum kabul ettiği üniversite diş hekimliği fakültelerine sevk ediyor fakat bu tedavileri yapan öğretim üyelerinin uzman kişi olduğunu kabul etmiyor, daha da önemlisi fakültelerin verdiği lisans diplomalarını kabul edip diş hekimi kadrolarına atıyor fakat öğretim üyelerinin uzmanlığını kabul etmiyor.
Şimdi soruyorun üniversiteler Sağlık Bakanlığının sevklerini kabul etmese, ileri derecede ağız ve diş hastalığı olan hastaları Sağlık Bakanlığı nasıl tedavi edecek? Bence üniversite diş hekimliği yönetim kadroları ve öğretim üyelerinin mesleki onurlarını korumak adına Sağlık Bakanlığını bu görevde yalnız bırakıp sevkleri kabul etmemesi gerekiyor galiba.
Arş.Gör.Dt Cenk Fatih ÇANAKÇI