KPSS Sınav Sonrasına İlişkin Rehber
Lisans mezunlarına yönelik olarak yapılan KPSS sonuçları geçtiğimiz gün açıklandı. Önlisans ve ortaöğretim mezunlarına yönelik sınav ise Eylül ayında yapılacak. Memurlar.net olarak KPSS'ye ilişkin olarak 9 yıla yakın bir süredir yayın yapmaktayız. Ancak, bu tür sınavlara ilk kez giren adaylara, özet bir bilgi dosyası yayımlıyoruz. Detaylar için başlığa tıklayınız.
SINAV, YERLEŞTİRME, ATAMA
ÖSS'de olduğu gibi KPSS'de de, önce bir sınav yapılmakta, daha sonra alınan bu puan ile açık ilan edilen boş kadrolara başvurulmaktadır.
ÖSYM'nin, merkezi olarak yürüttüğü işlemler sonucunda kullanılan kavram yerleştirmedir. ÖSYM'nin yaptığı işlem hukuki olarak bir nihai sonuç değildir. İşlemin tamamlanması için kamu kurumunun, adayların niteliklerini kontrol etmesi ve sonrasında ise nitelikleri tutan adayların atamasını yapması gerekmektedir. Zira ÖSYM atama yaparken her bilgiyi kontrol edemeketedir. En basitinden piyasada yüzlerce sertifika bulunmaktadır. Bu sertifikaların merkezi bilgisi bulunmamaktadır. Bu nedenle ÖSYM, adayın doğru beyanda bulunduğunu kabul ederek bilgisayar ortamında sonuçları açıklamaktadır. Bu bağlamda KPSS diğer tüm sınav ve yerleştirme işlemlerinden farklıdır. Kamu kurumu tarafından yapılan bu son işleme, "atama" denmekte olup, işlem tamamlanmaktadır.
KADROLAR NEREDE YAYIMLANIYOR?
Ne yazıkki hali hazırdaki uygulama ülkemiz adına utanç vericidir. Bir kısım kadroları ÖSYM yayımlamakta, bir kısmını İŞKUR, bir kısmını Adalet Bakanlığı, bir kısmını mahalli idareler gibi çok sayıda kurum yayımlamaktadır. Memurlar.net olarak tüm bu ilanları takip edip, tasnifleyerek ilan.memurlar.net adresinden yayımlamaya çalışıyoruz. Bizim gözümüzden kaçan ilanlar için lütfen [email protected] adresine bildirerek, bu servise katkıda bulununuz.
ÖSYM'NİN YÜRÜTTÜĞÜ İŞLEMLER
Kamu kurumlarının atama yapılması planlanan boş memur ve sözleşmeli pozisyonlarının büyük kısmı ÖSYM tarafından ilan edilmektedir. ÖSYM'nin ilanı sonrasında, lisans mezunları, KPSSP3 puanlarını dikkate alarak kendi niteliklerine uygun kadroları tercih edecektir. Sistem ÖSS'deki gibi çalışmaktadır. Tercih ve puan durumuna göre yerleştirme yapılmakta, yerleştirme sonrasında taban puanlar ilan edilmektedir.
Yerleştirme işlemlerinde sadece 2008 puanları kullanılacaktır. Diğer taraftan son yapılan düzenlemeye göre, ÖSYM tarafından bir kadroya yerleşen aday, 2008 KPSSP3 puanını bir daha, ÖSYM'nin ilan ettiği yerleştirme işlemlerinde kullanamayacaktır. Bu nedenle "ben hataen tercih yaptım" dönemi sona ermiştir. Adayların tercih yaparken, niteliklerinin uymadığı kadroları tercih etmemesi gerekmektedir. Zira niteliğin tutmadığı kadro tercih edilince, 1- Aday, niteliğinin tutmadığı kadroyu tercih ettiğinden atanamayacaktır. 2- Aday, ataması yapılmamış olsa dahi, bir kez ÖSYM tarafından yerleştiği için artık 2008 KPSSP3 puanı ile ÖSYM yerleştirmelerine başvuramayacaktır. Ancak bu sınırlama sadece ÖSYM tarafından yapılan yerleştirmelere ilişkindir. Diğer kamu kurumlarının kadrolarına (örneğin askeri kurumlari örneğin 4/B'li alımları, örneğin Adalet Bakanlığı alımları, örneğin işçi alımlarına) başvuru yapılabilecektir. Bu, büyük bir açıktır ama Devletin yetkili kurumları bu sorunları çözmemektedir.
ADALET BAKANLIĞI ALIMLARI
Adalet Bakanlığına bağlı kurumların memur alımlarını ÖSYM yürütmemektedir. Adalet Bakanlığı ihtiyaç duyduğu kadroları kendi sitesinden veya gazetelerden ilan etmektedir. KPSSP3 puanı kullanılmakta ancak buna ek olarak yazılı, uygulamalı ve sözlü sınav yapılmaktadır. Detaylı bilgi için tıklayınız. Zabıt katibi, infaz koruma memuru gibi alımlar bu kurum tarafından yapılmakta olup, alım ilanları memurlar.net'te yayımlanmaktadır.
Adalet Bakanlığı kadrolarına yerleşen bir aday KPSSP3 puanı ile ÖSYM yerleştirmelerine katılmaya devam edebilir. Ne yazıkki bu önemli açığı kapatmak isteyen bir Devlet kurumu bulunmamaktadır. Ancak, bu halde, yani Adalet Bakanlığında memur olarak çalışırken ÖSYM'nin yaptığı yerleştirmelere katılan ve bir memur kadrosuna yerleşen aday, istifa ederek geçiş yapamaz. Bu adayın geçiş yapabilmesi için Adalet Bakanlığının geçişe izin vermesi gerekmektedir. Hali hazırdaki uygulamada bakanlık, personelinin naklen geçişine izin vermemektedir. Adaylar da dava yoluna başvurmaktadır. Diğer taraftan kişi, memur değilde, sözleşmeli bir pozisyona yerleşirse (KİT sözleşmeli veya 4/B'li sözleşmeli) bu halde istifa ederek geçiş yapılabilmektedir. Mevzuat sadece memur kadrosundan memur kadrosuna istifa ederek geçişe izin vermemektedir. Yine kişi, bir işçi kadrosuna yerleşirse yine izne ihtiyaç yoktur. İstifa ederek işçi kadrosuna geçebilmektedir.
ASKERİ KURUM ALIMLARI
Tüm kuvvet komutanlıklarının muvazzaf veya sözleşmeli astsubay veya subay alımları ayrı bir sürece tabidir. Ancak askeri kurumlara sivil memur da alınmaktadır. 657'e tabisivil memur alımları ÖSYM'nin yürüttüğü merkezi memur yerleştirmesi dışındadır. Askeri kurumlar ilana çıkmakta, KPSSP3 puanı kullanılmakta ama yazılı ve sözlü sınav yapılmaktadır. Hem muvazzaf veya sözleşmeli astsubay veya subay alımları, hem de alım ilanları memurlar.net'te yayımlanmaktadır.
Askeri kurumlara memur olarak yerleşen bir aday KPSSP3 puanı ile ÖSYM yerleştirmelerine katılmaya devam edebilir. Ne yazıkki bu önemli açığı kapatmak isteyen bir Devlet kurumu bulunmamaktadır. Ancak, bu halde, yani askeri kurumlarda memur olarak çalışırken ÖSYM'nin yaptığı yerleştirmelere katılan ve bir memur kadrosuna yerleşen aday, istifa ederek geçiş yapamaz. Bu adayın geçiş yapabilmesi için askeri kurumun geçişe izin vermesi gerekmektedir. Hali hazırdaki uygulamada askeri kurumlar, personelinin naklen geçişine izin vermemektedir. Adaylar da dava yoluna başvurmaktadır. Diğer taraftan kişi, memur değilde, sözleşmeli bir pozisyona yerleşirse (KİT sözleşmeli veya 4/B'li sözleşmeli) bu halde istifa ederek geçiş yapılabilmektedir. Mevzuat, sadece memur kadrosundan memur kadrosuna istifa ederek geçişe izin vermemektedir. İstifa ederek işçi kadrosuna geçebilmektedir.
ÜNİVERSİTE MEZUNLARI ARASINDAN POLİS ALIMI
Emniyet Genel Müdürlüğü üniversite mezunları arasından polis alımı yapmaktadır. KPSSP3 puanı esas alınmaktadır. Yazılı, uygulamalı ve sözlü sınav uygulanmaktadır. POMEM'e öğrenci olarak alınan kişi 6 yıl boyunca başka bir kamu kurumuna naklen geçiş talebinde bulunamamaktadır. görevi bırakan adaylardan tazminat alınmaktadır. (Detaylı bilgi için tıklayınız.)
İŞÇİ ALIMLARI
İşçi alım ilanları İŞKUR tarafından yayımlanmaktadır. KPSS puanları kullanılmaktadır. Açılan kadronun 3 katı kadar en yüksek puanlı aday listesi ilanı veren kuruma gönderilmekte, ve bu kurumca sözlü sınava alınmaktadır. İşçi kadrosuna yerleşen adaylar KPSS puanlarını kullanarak boş kadrolara başvurmaya devam edebilmektedir. Bunu sınırlayan bir mevzuat yoktur. Bu açık henüz kapatılmamıştır. Bu nedenle, işçi olarak yerleşen aday hem ÖSYM hem de yukarıda sayılan diğer kamu kurumlarının açıkladığı boş memur veya sözleşmeli veya yine İŞKUR tarafından ilan edilen diğer işçi kadrolarına müracaat edebilmektedir. Yeni bir kadroyu kazanan çalışan işçi kişi, görevini bırakarak yeni kadroda görevine başlayabilmektedir. İşçi ilanları memurlar.net'te de yayımlanmaktadır.
4/B'Lİ ALIMLARI
Memur, KİT sözleşmeli pozisyonları ve işçi kadroları dışında kamu kurumları ayrıca 4/B'li sözleşmeli alımı yapabilmektedir. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere bir çok kamu kurumunda son beş yılda 130 bin kişi istihdam edilmiştir. 4/B'li alımlarında da KPSS paunı kullanılmaktadır.
4/B'li kadroları ÖSYM'nin merkezi memur yerleştirmesi uygulaması kapsamındaki bir uygulama değildir. Bu nedenle, bir kez yerleşen bir daha yerleşemez kuralı 4/B'lide uygulanmamaktadır.
Ancak Sağlık Bakanlığı, bu konuda bir sınırlamaya gitmiştir. Buna göre 4/B'li sağlık personeli olarak yerleşen bir aday, 1 yıl boyunca Sağlık Bakanlığı tarafından ilan edilecek 4/B'li sağlık personeli pozisyonlarına başvuru yapamayacaktır.
Yine Diyanet İşleri Başkanlığı imam kadrolarına 4/B'li statüsünde atama yapmaktadır. Burada da KPSS sonuçları kullanılmakta, sözlü sınav yapılmaksızın puan üstünlüğüne göre adaylar yerleştirilmektedir. İşlemleri, Diyanet kendisi yürütmektedir.
4/B'li personel alımının usul ve esaslarına ilişkin detaylı bilgi için tıklayınız.
ÖĞRETMEN ALIMLARI
Öğretmen alımlarında KPSSP10 puanı kullanılmaktadır. İşlemleri Milli Eğitim Bakanlığı yürütmektedir.
Öğretmen olarak yerleşen adaylar KPSSP3 puanları ile hem ÖSYM'nin hem de diğer kamu kurumlarının memur kadrolarına başvurabilirler. Ancak, öğretmen olarak çalışırken istifa edip başka bir memur kadrosuna geçmek mümkün değildir. Geçiş yapabilmesi için MEB'in izin vermesi gerekmektedir. Diğer taraftan öğretmen olarak çalışmaya başlayan kişi, memur değil de, sözleşmeli bir pozisyona yerleşirse (KİT sözleşmeli veya 4/B'li sözleşmeli) bu halde istifa ederek geçiş yapılabilmektedir. Mevzuat, sadece memur kadrosundan memur kadrosuna istifa ederek geçişe izin vermemektedir. İstifa ederek işçi kadrosuna da geçebilmektedir.
Burada en önemli sorun, başka bir kurumda memur olarak çalışmaya başlayan kişinin öğretmenlik atamalarına başvurmasında yaşanmaktadır. MEB, memur olarak çalışmaya başlayan kişinin KPSSP10 puanı ile öğretmenlik atamalarına başvurmasını kabul etmemektedir. Memur olarak çalışmaya başlayan kişiler ancak naklen memur kontenjanları ölçüsünde ve naklen öğretmen alımı kıstaslarına göre başvuru yapabilmektedir. Naklen öğretmen alımında ise kıstas öğretmenlikteki hizmet süresi esas olmak üzere kamudaki hizmet süresidir.
İTFAİYECİ VE ZABITA MEMURU ALIMI
Mevzuat dayanağı olmamasına rağmen itfaiyeci ve zabıta memuru alımları ÖSYM'nin yaptığı merkezi memur yerleştirmeleri dışındadır. Belediyeler kendileri ilana çıkmaktadır. KPSS'ye giren adayların başvurusu alınmakta olup, sözlü sınav uygulanmaktadır.
Belediyeye itfaiyeci veya zabıta memuru olarak yerleşen kişi; KPSSP3 puanları ile hem ÖSYM'nin hem de diğer kamu kurumlarının memur kadrolarına başvurabilirler. Ancak, bu halde, yani belediyede memur olarak çalışırken ÖSYM'nin yaptığı yerleştirmelere veya diğer kamu kurumlarının memur alımlarına katılan ve bir memur kadrosuna yerleşen aday, istifa ederek geçiş yapamaz. Bu adayın geçiş yapabilmesi için belediyenin, geçişe izin vermesi gerekmektedir. Hali hazırdaki uygulamada belediye, personelinin naklen geçişine izin vermemektedir. Adaylar da dava yoluna başvurmaktadır. Diğer taraftan kişi, memur değilde, sözleşmeli bir pozisyona yerleşirse (KİT sözleşmeli veya 4/B'li sözleşmeli) bu halde istifa ederek geçiş yapılabilmektedir. Mevzuat sadece memur kadrosundan memur kadrosuna istifa ederek geçişe izin vermemektedir. Yine kişi, bir işçi kadrosuna yerleşirse yine izne ihtiyaç yoktur. İstifa ederek işçi kadrosuna geçebilmektedir.