Anadolu Eğitim Sendikası il içi atamaya dava açtı
DANIŞTAY BAŞKANLIĞINA
Yürütmenin Durdurulması Taleplidir.
DAVACI :Anadolu Eğitim Öğretim ve Bilim Hizmetleri Sendikası
VEKİLİ : Av. Hayriye Ertekin: Sezenler cad. 10-6 Sıhhiye ?Ankara
Tel:0.312.2320178
DAVALI : Milli Eğitim Bakanlığı
D. KONUSU : Milli Eğitim Bakanlığının 24.07.2009 tarih ve 62659 sayılı talimatı gereğince uygulamaya konulan 2009 yılı yaz tatili dönemi öğretmenlerin özür durumuna bağlı yer değiştirme kılavuzunun başvuru yapamayacak öğretmenler başlıklı 3. maddesinin 3 numaralı bendindeki düzenlemenin iptali ve yürütmesinin durdurulması ile kılavuzda kadrolu öğretmenlere il içi özür ataması imkanı getirilmemesine, eş durumu özründe hizmet puanı üstünlüğü kıstasının getirilmesine ve sözleşmelilere özür grubundan il emrine atanma imkanı verilmemesine dair idari işlemlerin iptali ve yürütmenin durdurulması talebidir.
AÇIKLAMALAR : Milli Eğitim Bakanlığı 24.07.2009 tarih ve 62659 sayılı talimat gereğince 2009 yılı yaz tatili dönemi öğretmenlerin özür durumuna bağlı yer değiştirme kılavuzunu internet ortamında yayınlamıştır.
Bu kılavuzun 3. maddesinde ?BAŞVURU YAPAMAYACAK ÖĞRETMENLER' başlığı altında 3. bentte ?Zorunlu hizmet bölgesi kapsamındaki illerde öğretmen olarak görev yapan ve zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamayan öğretmenler, eş durumuna bağlı özür durumundan Birinci Hizmet Bölgesinde (eşi D ve E hizmet sınıfı ilçelerdeki eğitim kurumlarında çalışanlar hariç) çalışan zorunlu hizmete tabi öğretmen esinin yanına yer değiştirme isteğinde bulunamayacaktır.? şeklinde düzenleme yapılmıştır.
Diğer yandan söz konusu kılavuzda ve uygulamada kadrolu öğretmenlerin il içi özür grubu atama istekleri kabul edilmemiş, bu öğretmenlere böyle bir imkân getirilmemiştir.
Ayrıca yine söz konusu kılavuzda ve uygulamada sözleşmeli öğretmenlere özür grubundan il emrine atanma imkânı verilmemiştir.
Eş durumu özründe hizmet puanı üstünlüğü kıstasının uygulanarak atama istekleri reddedilmiştir.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KILAVUZDAKİ DÜZENLEME VE SÖZ KONUSU UYGULAMALARI HUKUKA AYKIRI OLUP İPTALLERİ GEREKMEKTEDİR.
ÇÜNKÜ;
1- Kılavuzunun başvuru yapamayacak öğretmenler başlıklı 3. maddesinin 3 numaralı bendindeki düzenleme hukuka aykırıdır.
Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin (Resmî Gazete: 4.3.2006/26098) 23. maddesinin b bendinde ? b) Eş durumu özrü: Öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülüğünün bulunup bulunmadığı veya bulundukları görev yerinde, yerleşim yerinde ya da ilde çalışmaları gereken süreyi tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın bu özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için eşinin, atanmak istediği yerde herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalıştığını belgelendirmesi gerekmektedir. ? şeklinde hüküm mevcuttur.
Görüldüğü üzere söz konusu Yönetmelikte eş durumu özrüne bağlı atama için tek koşul, sadece eşinin, atanmak istediği yerde herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalıştığını belgelendirme olarak belirlenmiştir. Bakanlık 2009 yılı yaz tatili dönemi öğretmenlerin özür durumuna bağlı yer değiştirme kılavuzunun başvuru yapamayacak öğretmenler başlıklı 3. maddesinin 3 numaralı bendindeki düzenlemeye Yönetmeliğe aykırı olarak düzenlemiştir. Yönetmelikte olmayan bir koşul ve engel yaratılmış ve özür grubu atamalarında kısıtlayıcı bir hüküm anılan kılavuzda yer almıştır.
Yönetmelikler Bakanlık tarafından yayınlanan atama kılavuzuna göre daha üst bir norm olup Yönetmeliğe aykırı olan bir düzenleme daha alt bir normda yapılamaz. Kılavuzdaki 3.3 maddesi eşitlik ilkesine de aykırıdır.
Yukarıda da belirtildiği üzere atama isteyen öğretmenin eşi MEB'de kadrolu öğretmen değil de herhangi sigortalıya, Bağkura veya emekli sandığına mensup (öğretmen hariç) bir çalışan olsaydı o zaman 3.3. maddesine takılmayacak, İlinde açılan her okula başvurabilecektir.
Bakanlığın uygulamaları yüzünden eş durumu özrü neredeyse hükümsüz hale gelmiştir. İnsanlar öğretmenliğe ilk atandıkları yıllarda yani zorunlu hizmete tabi iken ve hizmet puanları düşük iken ve tabiî ki genç yaşta evleniyorlar. Hizmet puanı çok yüksek olan ve zorunlu hizmetini de tamamlamış olan öğretmenler orta yaşlı ya da yaşlı olup onların eş durumu özrü de doğal olarak yoktur.
Bakanlığın uygulaması Yönetmeliğin eş durumu özrünü düzenleyen maddelerini anlamsız ve işlevsiz kılmıştır.
2- Söz konusu kılavuzda ve uygulamada kadrolu öğretmenlerin il içi özür grubu atama istekleri kabul edilmemiş, bu öğretmenlere böyle bir imkân getirilmemiştir.
Kılavuzun 2.2.maddesinde il içinde Yer Değiştirmek isteyenler; düzenlendiği halde uygulamada il içi başvurular kabul edilmemiştir. Bilindiği üzere bazı illerimizde iki ilçe arası 150-200 km olabilmektedir. Aynı ilde fakat farklı ilçelerde görev yapan öğretmenlerin eş durumu özründen atamalarını kabul etmemek hukuka aykırıdır. İdare burada her somut olaydaki isteği tek tek değerlendirmek zorundadır. İlçeler arası mesafe ve ailenin bütünlüğü ilkesi esas kıstaslar olmalıdır.
3- Söz konusu kılavuzda ve uygulamada sözleşmeli öğretmenlere özür grubundan il emrine atanma imkânı verilmemiştir.
Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin (Resmî Gazete: 4.3.2006/26098) 23. maddesinin 1 b bendinde düzenlenen Eş durumu özrü: Öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülüğünün bulunup bulunmadığı veya bulundukları görev yerinde, yerleşim yerinde ya da ilde çalışmaları gereken süreyi tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın bu özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için tek koşul sadece eşinin, atanmak istediği yerde herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalıştığını belgelendirme olarak belirlenmiştir. Sözleşmeli öğretmenlerin iş bu Yönetmeliğin kapsamı içinde olmadığı iddia edilebilir ise de Bakanlığın eş durumu özür atamalarında kadrolu ve sözleşmeli öğretmen ayrımı yapması hatalıdır. Bu ayrım Anayasamızın 10. Maddesindeki ?Eşitlik İlkesine? aykırıdır. Sözleşmeli öğretmen atamasının sebebi Millî Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması olarak izah edilmektedir. 28.6.1978 Tarih ve 16330 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esaslarda da bu amaca yer verilmiştir. Sözleşmeli öğretmenlerin özellikle özür grubu atamalarında ayrıma tabi tutulması hukuka aykırıdır.
4- Eş durumu özürlerinde puan üstünlüğü esasının uygulanması da Yönetmeliğe ve hukuka aykırıdır. Çünkü bu durumda atanma başvurumuz kabul edilse bile öğretmenlerin atanması hizmet puanı düşüklüğünden reddedilebiliyor. Yönetmelikte olmayan kısıtlamaların uygulamada olması hukuka aykırıdır. Yukarıda da belirtildiği üzere İnsanlar öğretmenliğe ilk atandıkları yıllarda yani zorunlu hizmete tabi iken ve hizmet puanları düşük iken ve tabiî ki genç yaşta evleniyorlar. Hizmet puanı çok yüksek olan ve zorunlu hizmetini de tamamlamış olan öğretmenler orta yaşlı ya da yaşlı olup onların eş durumu özrü de doğal olarak yoktur.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ UYGULAMALARI ANAYASAYA AYKIRIDIR.
?AİLENİN KORUNMASI? başlıklı 41. maddesinde; ? Aile, Türk toplumunun temelidir. (Ek ibare: 4709 - 3.10.2001 / m.17) "ve eşler arasında eşitliğe dayanır.
Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilâtı kurar.? denilmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığının anılan işlemlerinin iptali gereklidir.
YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEBİ
İYUK'un 27. maddesinde ?Danıştay veya idarî mahkemeler, idarî işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idarî işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilirler? hükmü mevcuttur.
Sendikamıza gelen birçok mail ve talep eş durumu özründen ailelerin parçalandığını göstermektedir. Evliliğin ilk yıllarında eşlerinden ayrı yaşayan öğretmenlerin bir aile huzurunu hissetmesi mümkün olmamaktadır. Eşinden ayrı olarak görev yaptığı yerde hamile öğretmenler, küçük çocuğunu babasız ya da annesiz büyütenlerin feryatlarının bir an önce dindirilmesi gerekmektedir. Aile Türk toplumunun temelidir. Anayasamızda Türk Aile yapısının korunması emredilmiştir. Bu nedenlerle ailelerin parçalanmasına neden olan söz konusu idari işlemlerin yürütülmesinin durdurulması talebimiz mevcuttur.
DELİLLER : Yer değiştirme kılavuzu ve Diğer her türlü yasal delil
İSTEM SONUCU : Yukarıda belirtilen nedenler ve resen belirlenecek nedenlerle; Milli Eğitim Bakanlığının 24.07.2009 tarih ve 62659 sayılı talimatı gereğince uygulamaya konulan 2009 yılı yaz tatili dönemi öğretmenlerin özür durumuna bağlı yer değiştirme kılavuzunun başvuru yapamayacak öğretmenler başlıklı 3. maddesinin 3 numaralı bendindeki düzenlemenin iptali ve yürütmesinin durdurulması ile kılavuzda kadrolu öğretmenlere il içi özür ataması imkanı getirilmemesine, eş durumu özründe hizmet puanı üstünlüğü kıstasının getirilmesine ve sözleşmelilere özür grubundan il emrine atanma imkanı verilmemesine dair idari işlemlerin iptali ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi saygıyla vekaleten arz ve talep olunur. ?/?/2009
Davacı Vekili
Av.Hayriye Ertekin
Ekler ;
1-24.07.2009 tarih ve 62659 sayılı talimat gereğince 2009 yılı yaz tatili dönemi öğretmenlerin özür durumuna bağlı yer değiştirme kılavuzu
2- Vekaletname örneği