2010/2 KPSS Tercih Kılavuzundaki yenilikler
2010/2 KPSS tercih kılavuzunda bazı önemli düzenlemeler yer almaktadır. Bunların bir kısmı yeni olup, oldukça önemlidir. Hata yapılması halinde, adaylar tüm haklarını kaybedebilecektir. Örneğin, bu yılki kılavuzda, ÖSYM, lise düzeyinde yer alan kadrolara yerleştirme yaparklen, alan kontrolü yap/a/mayacağını duyurmuştur. Bu detay, bir çok adayı mağdur edebilir. Bu nedenle adayların, kılavuzda yer alan bazı detaylara çok fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Kılavuzda önemli gördüğümüz detaylar için başlığa tıklayınız.
Tercihlerde son güne kadar değişiklik yapılabilecek
Daha önceki uygulamalarda, tercihler gönderildikten sonra, bir daha değişiklik yapılamamakta idi. Bu uygulamada değişikliğe gidilmiştir. Kılavuzda yer alan açıklama şu şekildedir:
" Tercih süresi bitene kadar, sisteme işlenen tercihlerde değişiklikyapılabilecek, kısmen ya da tamamen tercih iptal etmeniz mümkün olabilecektir. Tercihlerinde değişiklik ya da iptal işlemi yapmak isteyen adaylar bu işlemlerini http://ais.osym.gov.tr adresindenelektronik ortamda yapacaklardır.Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik veya iptal yapılamayacaktır. "
Şifrenizi online öğrenebilirsiniz
ÖSYM'nin getirmiş olduğu yeni uygulama gereğince, adaylar TC Kimlik numaraları ve şifreleri ile tercih yapabilmektedir. Şifrelerini unutan veya kaybeden adaylar daha önce ÖSYM merkezlerine gitmekteydi. Bu uygulamada değişikliğe gidilmiştir. Yeni uygulama şu şekildedir:
"Buradaki ilgili alana T.C. Kimlik Numaranızı ve şifrenizi giriniz. 2010-KPSS başvuru işlemlerinde kullandığınız ya da Başvuru Merkezi tarafından verilen şifreyi girerek tercihlerinizi yapabilirsiniz. Kişisel şifresini kaybeden ya da unutan adaylar, ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden ücretsiz olarak yeniden edinebilirler. Bunun için belirtilen internet adresinden ?Şifremi Unuttum? alanına girmeleri burada kendilerine sorulan soruları doğru cevaplandırmaları (Sorulara verilen cevaplar, daha önce sistemde şifre değişikliği yapılırken verilen bilgilerle aynı olmalıdır.) gerekmektedir. Bu sorulara doğru cevap veremediği için şifresini bu yolla yeniden edinemeyen adaylar nüfus cüzdanı ya da pasaportları ile birlikte Başvuru Merkezlerine (Ortaöğretim Kurumu Müdürlükleri, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve ÖSYM Büroları) şahsen başvurarak ücreti karşılığı (2,00 TL) yeni şifrelerini edinmek zorundadır. Bu şifre daha sonraki gerek tercih gerekse sınavlar ile ilgili işlemlerde de kullanılacağından adayların bu şifreyi saklamaları yararlarınadır."
Askerde olanlara veya tutuklu olanlara nasıl şifre verilecek
Kılavuzdaki açıklama şu şekildedir:
"Tutuklu ya da zorunlu askerlik görevini yapmakta olduğundan dolayı bizzat yukarıda belirtilen başvuru merkezlerine gelemeyecek olan adaylara ise, bulundukları cezaevi müdürlükleri ya da askeri birlik komutanlarının resmi yazı ile müracaat etmesi halinde, adayın ismine düzenlenmiş kapalı zarf içinde adaya iletilmek üzere şifre verilebilecektir"
Mezun olunan alanı değiştirilecek ÖSYM'ye başvurulmalıdır
Mezun olunan alanda değişikliğin yine eski usule göre yapılacaktır. Buna göre; mezun olunan program/alan bilginizde değişiklik yapmak için ilgili resmi belge (diploma, öğrenci belgesi?vb.) ve bu kılavuzdaki ?Genel Amaçlı Dilekçe Örneği? ile birlikte 1 Şubat 2011 günü saat 17:00'ye kadar ÖSYM'ye şahsen başvurulması gerekmektedir.
Yerleştirme yapılırken, lise düzeyindeki kadrolar için alan kontrolü yapılmayacaktır
Kılavuzda yer alan açıklama gereğince, ortaöğretim düzeyindeki kadrolara yerleştirme yapılırken bölüm/alan kontrolü yapılmayacaktır. Bu şu anlama gelmektedir. Meslek lisesi elektrik bölümü mezunu daha önce muhasebe bölümü mezunu olma şartı aranan bir kadroyu tercih ettğinde, bilgisayar programı, bölüm/alan kontrolü yapmakta ve bu tercihi devre dışı bırakmaktaydı. Ancak şimdi, teknik bir sorundan dolayı, ÖSYM bu kontrolü yapmayacağını açıklamıştır. Bu nedenle de, elektrik bölümü mezunu, "muhasebe bölümü mezunu olmak" şartı aranan bir kadroyu yanlışlıkla tercih ederse, puanı da tutarsa, bu kadroya yerleşebilecektir. Ancak bu kişinin ataması, şartları taşımadığından, atamasının yapıldığı kurumca iptal edilecektir. Kişi yanlış tercih yapmış olduğundan dolayı da, 2012'ye kadarki tüm yerleştirme işlemlerine katılamayacaktır. Bu nedenle, lise düzeyinden tercih yapacak adayların, yanlış bir kadroyu tercih etmeme konusunda çok dikkatli olmaları gerekmektedir.
Sonuçlar, adaylara gönderilmeyecek
Yerleştirme sonuçlarını adaylar ÖSYM'nin internet sayfasından öğrenebileceklerdir. Yerleştirme sonuçları ile ilgili olarak adaylara postayla herhangi bir belge gönderilmeyecektir. Yerleşme ilgileri ÖSYM'ce yazılı olarak kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilecektir.
Yanlış tercih yapan ancak yerleşen aday, 2012'ye kadar başvuramayacak
Bazen adaylar, nitelikleri taşımamasına rağmen, istemedikleri bölümleri yazabilmektedir.
Örneğin kadroda ehliyet şartı yer alabilmekte ancak aday bunu göremeyebilmektedir.
İşte, bu tür küçük hatalar nedeniyle, yerleştirilme yapılmış olsa dahi, bu adayın
ataması iptal edilecektir. Kılavuzda da yer aldığı üzere,
- Yerleştirilen ve ataması yapılan,
- yerleştirilen ilgili kuruma başvurmayan ya da
- yerleştirilen ancak yerleştirildiği kadro/pozisyonun niteliğini taşımadığı
tespit edilen,
adaylar, 2012'ye kadar yapılacak KPSS tercih işlemlerine katılmayacaktır.