Bir memur sevk aldığı gün, işine ne zaman dönmek zorundadır?

Haber Giriş : 13 Nisan 2005 16:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORULAR: 1-Bir memur sevk aldığı gün, işine ne zaman dönmek zorunda
2-Sevk kağıdına doktordan çıkış saati yazdırılmak zorunda mıyız bunun yasal zorunluluğu nedir.
3-Eşine veya çocuklarına sevk aldığında bir memur sevkli olur mu çocuğunu hastaneye götürmesi gerektiğinde kendisine de sevk mi almalı yoksa çocuk için sevk onun içinde geçerli mi veya ne yapmalı

CEVAP: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Tedavi Yardımı başlıklı 209'uncu maddesinde; "Devlet memurları ile herhangi şekilde bir sağlık yardımından yararlanmayan eşlerinin veya bakmakla yükümlü oldukları ana, baba ve ikiden fazla dahi olsa aile yardımına müstehak çocuklarının, hastalanmaları halinde, evlerinde veya resmi veya özel sağlık kurumlarında ayakta veya yatarak tedavileri kurumlarınca sağlanır. Ancak tedavi giderleri ve yol masraflarının ödenebilmesi için, tedaviye resmi tabip raporu ile lüzum gösterilmesi şarttır" hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Kanunun 210 uncu maddesinin son fıkrasında yer alan "209 uncu madde ile bu madde hükümleri Maliye ve Sağlık Bakanlıklarının görüşleri alınmak suretiyle Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak yönetmeliğe göre uygulanır." hüküm gereğince, Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği'nde kimlerin yararlanacağı ve tedavinin usul ve esasları belirtilmiştir. Buna göre;

1- Bir memur sevk aldığı gün işine tedavi işlemlerini bitiminde görevine dönmek zorundadır.
2- Sevk kağıdına doktordan çıkış saati yazdırılmak hususunda yukarıda yer verilen genel mevzuatta bir düzenleme bulunmamakla birlikte suistimalin önüne geçmek amacıyla kurumsal düzenlemeler yapılmış olabilir.
3- Devlet memurunun eşlerinin veya bakmakla yükümlü oldukları ana, baba ve aile yardımına müstehak çocuklarının, hastalanmaları halinde tedavilerini yaptırılması amacıyla özel veya resmi sağlık kurum ve kuruluşuna memur tarafından götürmesinde zorunluluk olması halinde memurun sevk kağıdı almasına gerek yoktur. Hasta sevk kağıdı hasta olup tedavi olacak memur ve yönetmelikte belirtilen kişilere verilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber