Ulusal öğretmen çalıştayından, KPSS için alan bilgisi önerisi çıktı
'657' girişim gücünü engelliyor
Antalya'da, yaklaşık 250 akademisyen, bürokrat, eğitimci ve sendikacının katılımıyla düzenlenen Ulusal Öğretmen Stratejisi Çalıştayı'ndan öğretmenler için önemli kararlar çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı'na rapor edilecek önerilerden bazıları özetle şöyle:
Ömür EMLİK / ANTALYA
- Eğitim fakültelerine öğrenci seçiminde uygulanan yöntem yeterli değil. Sınavın amaca daha iyi hizmet etmesi için soruların yüzde 40'ının alan bilgisi, yüzde 30'unun öğretmenlik formasyonu, yüzde 30'unun genel kültür ağırlıklı olması gerekir.
- 2050 yılına kadar, alanlara göre öğretmen ihtiyacı belirlenmeli ve kontenjanlar bu öngörüye göre planlanmalı.
- Eğitim fakültelerinin akademik yapılanması yeniden gözden geçirilmeli. Kayıt yaptıracak kişilerden, öğretmenlik mesleğini icra etmesine engel psikolojik rahatsızlığı bulunmadığı raporu istenmeli.
- MEB tarafından ihtiyaç duyulan alanlarda pedagojik formasyon eğitimi verilmeli.
- MEB, öğretmenlerin mesleki gelişimleriyle ilgili çalışmalar konusunda bölgeler arası fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla bazı yetki ve sorumluluklarını yerel yönetime aktarmalıdır.
- 657 sayılı kanunun getirdiği memurluk rejimi çalışanlar arasındaki farklılaşmayı ve girişim, atılım, inovasyon gücünü engellemektedir. Öğretmenlik mesleğinin kapsamına, sorumluluk alanının duyarlılığına ve çalışma koşullarına uygun, mesleğin gelişimine elverişli yeni bir personel kanunu çıkarılmalıdır. Yeni yasa müfettiş ve okul idarecilerini de kapsamalıdır.
Öğretmenlere 'lala' modeli
Çalıştayda dikkat çeken önerilerden biri de 'lalalık' sistemiydi. Osmanlı'da şehzadelerin eğitiminden sorumlu lalalar gibi, yeni başlayan öğretmenlere mentorluk/lalalık sistemi uygulanması istendi. Böylece eğitim faaliyetlerinin, tecrübeli öğretmenler denetiminde sürdürüleceğine vurgu yapıldı.