Sözleşmeli iken KPSS ile kadroya geçenler Bakanlıktan çözüm bekliyor
?Kadroya
atanan sözleşmeli öğretmenler zorunlu hizmetten muaf tutulmalıdır?ve
?MEB,
?sözleşmeli iken kadrolu atananlara haksızlık yapmamalıdır?
haberlerimizde;
?sözleşmeli öğretmen iken kadrolu atama dönemlerinde atanan öğretmenler de bulunmaktadır. Bu öğretmenlerin de 632 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kadroya geçen öğretmenlere verilen haklardan faydalandırılması adalet gereğidir.
Buna göre 06 Mayıs 2010 tarihinde önce sözleşmeli öğretmen iken;
Örnek 1: 4 Haziran 2010 tarihinde kadrolu atanan öğretmelerin de,
Örnek 2: 06 Aralık 2010 tarihinde kadrolu atanan öğretmelerin de,
Örnek 3: 09 Aralık 2010 tarihinde kadrolu atanan öğretmelerin de,
Örnek 4: 01 Haziran 2011 tarihinde kadrolu olarak atanan 28 bin 486 öğretmenden 632 sayılı KHK'ye göre kadroya geçmeyip, atandığı yere gitmeyi kabul eden öğretmenlerin de,
Zorunlu hizmet yükümlülüğünden muaf tutulması, Sözleşmeli iken adaylık eğitimi alanların adaylıklarının hemen kaldırılması ve Sözleşmeli öğretmenliğe başladıkları tarih itibarıyla bir yıllık süreyi tamamlamış olanların da kılavuzlarda belirtilen gerekli şartları taşımaları kaydıyla 2012 yılı il içi ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirme, alan değişikliği ve yaz dönemi özür durumuna bağlı yer değiştirmelere de başvuru yapabilmeleri sağlanmalıdır.
Ayrıca 06 Mayıs 2010 tarihinde sonra sözleşmeli öğretmen iken KPSS ile kadroya atananların da zorunlu hizmet yükümlülüğü hariç yukarıda yer verilen diğer haklardan yararlandırılması gerekmektedir.? şeklinde dile getirdiğimiz sorunlar hakkında Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerini Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı hazırlamasına karşılık 5 aya yakın bir zaman geçmesine karşılık bir gelişme yaşanmamıştır.
Ayrıca 06 Mayıs 2010 tarihinde sonra sözleşmeli öğretmen iken KPSS ile kadroya atananların da zorunlu hizmet yükümlülüğü hariç yukarıda yer verilen diğer haklardan yararlandırılması gerekmektedir.? şeklinde dile getirdiğimiz sorunlar hakkında Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerini Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı hazırlamasına karşılık 8 aya yakın bir zaman geçmesine karşılık bir gelişme yaşanmamıştır.
MEB KPSS İle Kadroya Geçenlerin Özlük Haklar Konusunda Açıklama Yapmış Fakat Öğretmenler Çözüm Beklemektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 03/11/2011 tarih ve 74667 sayılı yazılarında; Sözleşmeli öğretmen olarak görevli iken Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin yürürlüğe girdiği 6/5/2010 tarihinden sonra Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sonucuna göre kadrolu öğretmenliğe atananların, zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulmaları hususlarının yönetmelik değişikliğinde değerlendirileceği açıklanmaktadır.
Fakat öğretmenler açıklama değil çözüm beklemektedir. Çünkü Öğretmenler çaresizlik içerisinde beklemekte bu konuda açılan davalar ise kazanılmaktadır.
Bu nedenle Sözleşmeli öğretmenlikte geçirilen hizmet sürelerinin kazanılmış hak aylık, derece ve kademe ilerlemesinde değerlendirilmesi, adaylığın kaldırılması ve zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulma talebi için dilekçe örneği yayınlıyoruz.
Dilekçe İçin tıklayınız.
Sözleşmeli İken KPSS İle Kadroya Geçenlerin Özlük haklarına Ait Mahkeme Kararları
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4-B maddesi uyarınca sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmakta iken aynı yasanın 4/A maddesi uyarınca kadrolu olarak atananlar tarafından 4-B statüsünde çalıştığı süreler içinde kadrolu öğretmenler gibi temel, hazırlayıcı ve uygulamalı eğitime tabi tutulduğu, bu nedenle kadroya geçtikten sonra bu eğitimlerden muaf tutulması, özür durumu yer değiştirme başvurusunun adaylığını yapmadığı gerekçesiyle reddedilmesinin iptali ve kazandığı haklarının özlük bilgilerine yansıtılarak asaletinin onaylanmasına yönelik açılan davalarda yürütmeyi durdurma ve iptal karaları verilmektedir.
1- Mardin İdare Mahkemesinin 2011/1267 Esas sayılı yürütmeyi durdurma kararı
Türk Eğitim Sen üyesi bir öğretmen tarafından açılan davada Mardin İdare Mahkemesi;
?Olayda, davacının 15/01/2010 tarihinden beri 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli olarak öğretmenlik görevini yürüttüğü, görevine devam ettiği sırada kadrolu pozisyona atandığı, her ne kadar kadrolu pozisyona yapılan ataması ilk atama olarak isimlendirilse de, atandığı görevin daha önce yürüttüğü kamu görevinin devamı niteliğinde olduğu ancak sadece istihdam şeklinin değiştiği anlatıldığından, 657 sayılı kanunda belirtilen adaylık süresini sözleşmeli statüde ve fakat Öğretmenlik görevinde yürüten ve bu süre içerisinde, temel. Hazırlayıcı ve uygulamalı eğitime tabi tutulan davacının, kadrolu olarak atandığı öğretmenlik görevinde sözleşmeli statüde çalıştığı sürenin adaylık eğitimi süresinden sayılmamasında ve bu nedenle özür grubu atamalarından faydalandırılmamasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.? ifadelerine yer vermiştir.
2. Mardin İdari Mahkemesinin 2011/309 Karar ve 2010/1160 Esas sayılı kararı
Eğitim Bir Sen üyesi bir öğretmen tarafından açılan davada Mardin İdari Mahkemesi; ?Olayda, davacının 06/09/2007 tarihinden beri 657 sayılı Kanun'un 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli olarak öğretmenlik görevini yürüttüğü, görevine devam ettiği sırada, arada herhangi bir kesinti olmaksızın kadrolu pozisyona atandığı, her ne kadar kadrolu pozisyona yapılan ilk atama olarak isimlendirilse de, atandığı görevin daha önce yürüttüğü kamu görevinin devamı niteliğinde olduğu ancak sadece istihdam şeklinin değiştiği anlaşıldığından, 657 sayılı Kanun'da belirtilen adaylık süresinden fazla olan bir süreyi sözleşmeli statüde ve fakat öğretmenlik görevinde yürüten ve bu süre içerisinde temel, hazırlayıcı ve uygulamalı eğitime tabi tutulan davacının, kadrolu olarak atandığı öğretmenlik görevinde tekrar aday memur olarak değerlendirilmesinde ve bu nedenle özür grubu atamalarından faydalandırılmamasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.? ifadelerine yer vermiştir.
3- Van 1. İdari Mahkemesinin 2011/446 Esas sayılı yürütmeyi durdurma kararı.
Türk Eğitim Sen üyesi bir öğretmen tarafından açılan davada Van 1. İdari Mahkemesi; ?Olayda, davacının 18.09.2009?13.12.2010 döneminde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesine göre sözleşmeli öğretmen olarak görev yaptığı; görevine devam ettiği sırada, arada kesinti olmaksızın ilk atama yoluyla kadrolu statüsüne kavuştuğu, her ne kadar kadrolu statüsüne yapılan atama ilk atama olarak isimlendirilse de atandığı görevin daha önce yürüttüğü kamu görevinin devamı niteliğinde olduğu, 657 sayılı Kanunda öngörülen adaylık süresinden daha fazla bir süre görev yaptığı, bu süre içerisinde temel, hazırlayıcı ve uygulamalı eğitime tabi tutularak bu eğitimi başarıyla tamamladığı anlaşılan davacının kadrolu öğretmen olarak atandığı öğretmenlik görevinde tekrar aday memur olarak değerlendirilmesine olanak bulunmadığı gibi davacının özür grubu atamalarından faydalandırılması isteminin de hiçbir değerlendirme yapılmaksızın doğrudan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 35. maddesinin aynı yönetmeliğin 14. ve 15. maddelerine ilişkin hükmü gerekçe gösterilerek reddedilmesine yönelik dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.? ifadelerine yer vermiştir.
4- Diyarbakır 2. İdari Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı.
Eğitim Bir Sen üyesi bir öğretmen tarafından açılan davada Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararında ; ??657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 54. Maddesi'nin ikinci fıkrasında ?Aday olarak atanmış devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az, iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz' hükmüne, aynı kanunun 36. maddesinin Ortak Hükümler başlığı altında yer alan C/6 bendinde ?Bu kanunun 4. ve 237. maddesinin (e) fıkrasına göre sözleşme ile istihdam edilenlerin, memuriyete geçirilmeleri halinde, sözleşmeli olarak geçirdikleri hizmet süreleri, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir? ifadelerine yer vermiştir.
4- Diyarbakır 2. İdari Mahkemesinin 3 adet yürütmeyi durdurma kararı.
Türk Eğitim Sen üyesi bir öğretmenler tarafından açılan 3 davada Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarında: ?Olayda ise, davalı idarece aksi yönde bir iddiada bulunulmadığı da göz önünde bulundurulduğunda, 07.09.2010 tarihinde Mardin iİi Ömerli ilçesi Mehmetçik İlköğretim Okulunda 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak göreve başlayan ve kadrolu öğretmenliğe atandığı 01.06.2011 tarihine kadar olan süre içerisinde 657 sayılı Yasanın 55. maddesinde öngörülen temel eğitim ile hazırlayıcı eğitime tabi tutulduğu anlaşılan ve Kamu Personel Seçme Sınavı sonucuna göre kadrolu öğretmenliğe atandığı 1.6.2011 tarihinden itibaren davalı idareye başvuruda bulunduğu 20.9.2011 tarihi itibariyle bir yıllık adaylık süresini tamamladığı açık olan davacının, 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında kadrolu öğretmenliğe atanmamış olsa bile, 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli statüde geçirdiği hizmet sürelerinin aynı Yasanın 36. maddesinin Ortak Hükümler başlığı altında yer alan C/6, bendi hükmü gereği kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilmesinin gerekmesi nedeniyle, söz konusu hizmet sürelerinin de göz önünde bulundurularak anılan Yasanın 54 ila 58. maddeleri çerçevesinde adaylık süresine ilişkin bir değerlendirme yapılması, başarılı olduğunun anlaşılması halinde asli memurluğa atanması ve buna bağlı olarak mevzuatla tanınan diğer haklardan (özür grubuna bağlı il ipi veya il dışı atama, vs) yararlanmasının sağlanması gerekirken, adı geçenin başvurusunun, 632 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kadroya geçmediğinden bahisle reddi yönünde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.? ifadelerine yer vermiştir.
Yukarıda yer verdiğimiz mahkeme kararlarını toplu olarak bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.
Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu