KPSS-B yerleştirmelerinde tercih yaparken nelere dikkat edilmelidir?
KPSS-B yerleştirmelerinde tercih yaparken nelere dikkat edilmelidir?
1-5 Eylül 2003 tarihleri arasında yapılacak olan yerleştirmeler 2002 yılında yapılan asıl ve ek (2 kez yapılmıştır) yerleştirmelerden sonra yapılan üçüncü yerleştirmedir. Bu yerleştirmelerde sınırlı sayıda kadro bulunmaktadır.
a- Tercihte bulunacak olan adayların tercih yapaken mümkün olduğunca çok sayıda adayı dışarda bırakacak şekilde tercih yapması gerekmektedir. Örneğin bir elektrik teknisyenin sadece "Elektrik teknisyeni" yazan kadrolara başvurması, "Elektrik, elektronik, elektrik-elektronik" gibi bir kaç bölümü kapsayan kadrolardan ise daha az tercihte bulunması gerekmektedir. Çünkü sadece elektrik teknisyeni şartı aranan kadroya başvurabilecek kişi sayısı diyelimki 10 bin kişi ise, "Elektrik, elektronik, elektrik-elektronik" gibi bir kaç bölümü kapsayan kadrolara başvuracak kişi sayısı ise bu sayıdan çok daha fazladır. Bu nedenle yarışılacak kişi sayısını minimuma indirecek şekilde tercih yapılmalıdır.
Aynı şekilde askerliğini fiilen yapmış olma şartını istemeyen kadrolara başvurabilecek kişi sayısı 100 bin iken, askerlik şartı isteyen kadrolara başvurabilecek kişi sayısı çok azdır.
b- Tercihte bulunurken daha önceki minimum maksimum puanlara mutlaka bakılmalıdır. Bunlar şu an için sitemizde yer almaktadır. (Bakınız: KPSS-B Özel banneri) Bu çerçevede örneğin biyolog kadrosuna başvuracak adayın min-maks puanlar bölümünden en düşük puanı bulmaları ve il/kurum seçerken buna dikkat etmelidirler. Ancak, bazı kadroların mimimum ve maksimum puanlarından ne anlaşılması gerektiği oldukça zordu. Örneğin kadro min-maks cetvelinde mühendis olarak belirtilmekte ancak bu mühendisin hangi bölüm mezunlarını kapsadığı bu cetvelden alaşılamamaktadır. adayın bu halde 2002 Yerleştirme Kılavuzunu bulması kendisi ile ilgili bölümü belirleyerek ilgili kadronun kodunu tespit edip yeniden cetvelede bulması gerekmektedir. Ancak 2002 boş kadrolarını içeren 2002 yerleştirme kılavuzu internetten ÖSYM tarafından yayınlanmamıştır. Bu problem teknisyen kadroları için de geçerlidir.
Diğer taraftan min-maks puan cetvelinde aslolan asıl yerleştirmedir. Çünkü ek yerleştirmelerde, asıl yerleştirmelerde o kadro için oluşan en düşün puanın altındaki puanlar değerlendirmeye alınmamaktadır. Dolaysıyla ek yerleştirme puanları o kadar önemli değildir. Bir kez daha vurgulayacak olursak, önemli olan asıl yerleştirmedeki min-maks puanlardır.
c- Yüksek puanlı adayların öncelikle diğer kurumlara nazaran daha yüksek ücret veren KİT'leri(TEDAŞ, ETİ BOR) ilk tercihlerine yazmaları yararlı olacaktır. Keza Maliye Bakanlığında diğer kurumlara göre daha yüksek ücret ödenmektedir.
d- Adayın tercih yaparken ilk tercihine en çok çalışmak istediği kurumu/il'i yazması gerekmektedir. Çünkü 15 tercihiniz içinde yer alan hiç bir kadroya sizden daşa düşün puanlı biri (bu kişi bu kadroyu ilk tercihine yazmış olsa dahi) yerleştirilmeyecektir.